Ma betekintünk a mennyek országába, amelyet az előző vasárnapokon példabeszédekben mutatott be nekünk Jézus – Homília a XVIII/A. évközi vasárnapra, Urunk színeváltozásosának ünnepére – 2023

Szentírási részek:
Olvasmány: Dán 7,9-10. 13-14 Hatalma örök hatalom, amely nem enyészik el soha, és királysága nem megy veszendőbe
Szentlecke: 2Pét 1,16-19 Mi hallottuk az égből jövő szózatot, amikor vele voltunk a szent hegyen
Evangélium: Mt 17,1-9 Uram, jó nekünk itt lennünk!

Kedves Testvérek!
A Dániel próféta könyvéből elhangzott olvasmány egy nagy jelenetet tárt elénk, a mennyek országának dicsőséges megnyilvánulását, ahol az Emberfia soha nem elenyésző örök hatalmat, és veszendőbe nem menő királyságot kap. Jézus dicsőséges eljövetelének prófétai látomása ez.    

Az evangéliumban maga Jézus enged betekintést három kiválasztott tanítványának, ebbe a számukra eljövendő dicsőségbe. Péter azonnal be is rendezné a megdicsőülés helyét, sátrakat akar építeni, mert jó itt lenni. Az őket betakaró fényes felhőből egy hang hallatszik: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!” A mennyek országáról szóló tanítás hitelesítése ez, Jézusban elérkezett hozzánk az Isten országa. A mennyei Atya Fia által „letöltötte” szívünkbe az Ő országának operációs rendszerét.

Péter apostol a szentleckében arra hív bennünket, hogy kezdjük el ennek a rendszernek az életünkbe való „telepítését”. Engedélyezzük, hogy a mennyek országának rendszere változtatásokat hozzon létre az életünkben. Ahogyan az ő életüket megváltoztatta az égből jövő szózat és jobban hittek a prófétai jövendölésekben, úgy bennünket is bíztat, hogy figyeljünk rájuk, mint sötétben világító lámpásra, amíg a nappal (Jézus) fel nem virrad, és a hajnalcsillag (Jézus) fel nem kél szívünkben. Isten országának rendszere akkor aktiválódik az életünkben, ha minden Jézus Hatalma és Királysága alá rendelődik.

És még valami: az Ő országa nem magányos szentek gyülekezete, hanem élő szerves egység. 10 G-vel a Szentlélek egyesít minket, aki folyamatosan frissíti mindnyájunkban, a személyünkre szabott rendszert, és kapcsol be bennünket egyetlen élő közösségbe, Isten Országába.

Fodor András
nyugalmazott plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye