Személyes szeretettel jelen lenni – Palánki Ferenc üzenete az ifjúsági világtalálkozó résztvevőinek

Az alábbiakban közreadjuk Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottsága elnökének köszöntőjét a lisszaboni 37. Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) fiataljai számára, mely digitálisan a Zarándokkalauzban jelent meg.

Kedves Fiatalok!

Ferenc pápa üzenetében Mária alakját állítja elétek, aki a nehéz időkben a közeledés és találkozás útját mutatja meg mindannyiunknak. Hosszú út vár rátok az előtalálkozóig és Lisszabonig; néha nehéz lesz, sok türelmet igényel majd.

Úton lenni, zarándokolni ennyit is jelent: figyelni közben magunkra és másokra, személyes szeretettel jelen lenni, ahogyan Mária látogatta meg Erzsébetet.

Bízom benne, hogy sokan közületek már találkoztak Budapesten a Szentatyával, emlékezhettek, hogy azt mondtam neki: „Az ifjúság kora a nagy kérdések ideje: mi az élet értelme, mi az én utam az életben, hogyan leszek boldog, miért van szenvedés és halál, van-e örök élet?” Azt remélem, hogy az ehhez hasonló és ugyanennyire fontos kérdéseitekre is válaszok születnek Lisszabonban, ahol közösségre találtok, ahol megtapasztaljátok, hogy

Ti nem a jövő idő vagytok, hanem „Ti vagytok Isten jelen ideje”  – ahogyan Ferenc pápa a Christus vivit kezdetű apostoli buzdításában fogalmazott.

Legyen ez a találkozó az út kezdete! Figyeljetek, mit tartogat számotokra. Tekintsetek azokra a fiatalokra, akiket a szervezők védőszentekként mutatnak be nektek. Boldog Chiara Luce Badano bátorságával, Boldog Carlo Acutis kreativitásával vegyetek részt a lisszaboni ifjúsági világtalálkozón! Kérjétek Szent Imre herceg, a magyar ifjúság védőszentjének közbenjárását, hogy legyen erőtök sietve elindulni és tenni a jót.

Jézustól azt tanultuk, hogy mindenkit szeressünk. Nem csak akkor, ha megérdemli.

Ő egészen addig elment az irántunk való szeretetében, hogy még a keresztet is vállalta értünk, hogy megváltson minket, és feltámadva mutassa az utat, amelyen járnunk kell. Ezzel a lelkülettel forduljatok valamennyi fiatal felé, akikkel együtt ezen a kivételes eseményen jelen lesztek.

A találkozások örömében gazdag zarándoklatot kívánok mindenkinek szeretettel:

Palánki Ferenc
debrecen-nyíregyházi megyéspüspök,
az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke

Az MKPK Ifjúsági Bizottsága a találkozóra magyar nyelvű digitális Zarándokkalauzt adott ki, amely segít a magyar résztvevőknek a programismertetésektől kezdve az egyes helyszínek bemutatásán keresztül a legapróbb gyakorlati tudnivalókig. A kiadvány IDE klikkelve érhető el, tölthető le.
Az ifjúsági bizottság megbízásából a Magyar Kurír Adoremus különszámot adott ki, amely ugyancsak elérhető digitálisan, és letölthető IDE klikkelve.

Forrás: Magyar Kurír
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye