Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök PRO COMMUNITATE CHRISTIANA díjat adományozott az egyházmegyei búcsún

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúját tartották július 30-án, Máriapócson, amely ünnepen Palánki Ferenc megyéspüspök PRO COMMUNITATE CHRISTIANA díjat adományozott, azon kiemelt személyeknek, akik különös figyelmet érdemlő és példát adó egyházépítő tevékenységükkel vagy életművükkel gazdagítják az egyházmegye hívő közösségét.
2023 díjazottjai: Molnár Józsefné Anna, Tolnai Tímea, Tündik Ildikó, Joó Ferenc és Kéninger András.

Molnár Józsefné Anna – 1991. szeptember 1-jétől hitoktat Gégényben és Pátrohán. 25 évig Beszterecen is hitoktatott, valamint egy évig Kéken.
32 éve áldozatos mint hitoktató, lelkes a templomi szolgálatokban. Minden évben a karácsonyi és anyák napi műsor ötletgazdag szervezője.
Felolvasói szolgálatot végez egyházközségében. 2018-tól Gégényben mint pénztárosra is számíthatnak.
Szavakkal csak csekély mértékben fejezhető ki mindaz, amit Istenért és az Ő szent Egyházáért végez.

Tolnai Tímea – 1991-től a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia hitoktatója. Hittanóráit korábban a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumban tartotta, jelenleg pedig a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában és a Szent Imre Óvodában tartja.
Tevékenyen, lelkiismeretesen vesz részt saját plébániájának életében, a gyermekprogramok (táborok, pásztorjáték, kirándulások, zarándoklatok) gondos előkészítésében és lebonyolításában.
Részese az egyházmegyei gyermekpasztorációs programok szervezésének: Egyházmegyei Gyereknapnak és Szavalóversenynek.

Tündik Ildikó – 1995-től hitoktató Kállósemjénben, Pócspetriben és Nyírbátorban. Hittanosaiból alakult zenecsoportot vezet.
Gyerekekkel és fiatalokkal lelkesen és tevékenyen vesz részt a pasztorális programokon: hittanversenyen, pásztorjátékban, kirándulásokon, zarándoklatokon, ifjúsági találkozókon és időseknek előadott műsorok összeállításában.

Joó Ferenc – akolitus, a Nyíregyháza-Jósavárosban formálódó plébániaközösség tevékeny és szolgálatkész tagja feleségével Mártikával, három fiával, menyeivel és unokáival együtt.
1993. október 17-én az elsők között részesült az akolitusavatásban. Feri bácsi azóta folyamatosan, példamutató felkészültséggel és lelkesedéssel végzi akolitusi szolgálatát: minden évben vezeti októberben a rózsafüzér-imádságot, májusban a Loretói litániát, segít a keresztúti ájtatosságok és minden más liturgikus cselekmény végzésében.
Műszaki tudásával és adományaival hozzájárult a Szent Imre iskolakápolna folyamatos szépítéséhez.

Kéninger András – A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya–társszékesegyház örökösföldi Isteni Irgalmasság-temploma közösségének tagja.
A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Plébániával akkor került szorosabb kapcsolatba, amikor kibérelte a régi plébánia alatt lévő üzlethelyiséget vendéglátóipari egység üzemeltetésére. Már abban az időben nem múlhattak el úgy egyházközségi táborok, hogy ne ő biztosítsa a fagyizást és a jégkását a gyerekeknek.
Feleségével mindig segítette a Karitász munkáját: az adományok gyűjtésétől a szállítmányozásukig. Többször támogatta anyagilag mind szülőfalujának, Napkornak a templomát, mind a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya–társszékesegyházat.
A nyíregyháza-örökösföldi Isteni Irgalmasság-templom építésétől kezdve minden évben nagylelkűen hozzájárul a templom fenntartásához. Neki is köszönhetők a templom képei, berendezési tárgyai, hangosítása, de bármilyen jellegű munkáról van szó, mindig lehet rá számítani.
Azonban nem csupán a templom fizikai szükségleteiben számíthatunk rá, hanem a közösség egyik meghatározó személyisége is.
Életének legnehezebb pillanataiban is megnyilvánuló példaértékű keresztény élete, hite és reménye ösztönzésül szolgál a hitbeli elmélyülésre az egész egyházközség számára.

Gratulálunk a díjazottaknak, életükre és további szolgálatukra kérjük Isten áldását!
Az egyházmegyei búcsúról szóló beszámolónk ITT olvasható.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye