Aki felismeri, hogy képességeit Istentől kapta és éppen ahhoz a feladathoz, amit Isten „tervezett” a számára, az örömmel lát neki, hogy képességeit kibontakoztatva, értékes „igazgyöngyöt” teremjen –  Homília a XVII/A. évközi vasárnapra 2023

Szentírási részek:
Olvasmány: 1Kir 3,5. 7-12 Salamon bölcsességet kér Istentől
Szentlecke: Róm 8,28-30 Az Istent szeretőknek minden javukra válik
Evangélium: Mt 13,44-52 A mennyek országa, földbe rejtett kincs, igazgyöngy, tengerbe vetett háló

Kedves Testvérek!
          Salamon bölcsességet kért Istentől, hogy meg tudja különböztetni a jót a rossztól, és mindig a jó mellett döntsön, hogy felismerje Istennek azokat az ajándékait, amiket a rábízott feladat ellátásához ad. Isten megdicséri ezért, és túláradóan megadja, amit kért.

          A Máté evangélium ma elhangzott részlete a mennyek országát úgy mutatja be, mint az örök és legfőbb jót, amit mindenki a saját adottságait, Istentől kapott képességeit, hivatását kibontakoztatva talál meg. A földműves, mint földbe rejtett kincset, a kereskedő, mint értékes igazgyöngyöt, a halász, mint a vízben rejlő nagy halakat. A bölcs ember, ha rátalált a legnagyobb jóra, ha felismerte élete értelmét és a cél eléréséhez szükséges képességeit, örömmel odaad, elhagy mindent, mert a legnagyobb jó, mindenért kárpótolja. Embertársait pedig, akik még nem „találták meg” magukban az elrejtett kincset, nem ítéli el, hanem türelmesen segíti, hogy a szétválogatás napjára ők is „nagy halakká” fejlődjenek.

         A mai evangélium utolsó mondata – ugyancsak példabeszéd – lezárja a mennyek országáról szóló példabeszédeket. De ez a lezárás valójában nyitány, feladat megjelölés. Meghívja a példabeszédeket megértőt, a mennyek országának tanítványát, hogy alkosson újabb példabeszédeket, hogy a mennyek országa kincseiből régit és újat hozzon elő.

         Szent Pál apostol a szentleckében, a mennyek országáért mindent örömmel feláldozókat, Istent szeretőknek nevezi, akiknek minden a javukra válik, mert felismerték Isten öröktől fogva feléjük irányuló szeretetét, és annak befogadásával beléjük költözött az Isten országa.

 Imádkozzunk, hogy a mai, máriapócsi egyházmegyei búcsún, sokakat megérintsen az Isten országáról szóló tanítás. Sokan rátaláljanak a szívükben elrejtett kincsre, és örömmel „adjanak el mindent”, ennek a kincsnek feltárásáért.

Fodor András        
nyugalmazott plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye