MeNöK-Merjünk Növekedni Krisztussal! – Szilvásváradon táboroznak egyházmegyénk fiataljai

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája dr. Törő András ifjúságreferens atya vezetésével idén is nyári táborba várta az egyházmegye fiataljait. Július 24-28-ig Szilvásváradon, majd Nyírbátorban – a Báthory István köznevelési intézmény vendégszeretetét élvezve – töltenek el hasznos időt, végül Máriapócson, az egyházmegyei búcsún vesznek részt, hogy a hívekkel együtt hálát adjanak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításának 30. évfordulójáért.  

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye támogatásával megvalósult közel százfős MeNöK ifjúsági tábor szervezési feladataiba szolgálatukkal, munkájukkal – Törő András atya mellett – többek között Gaga Zsuzsa és Lajmán Gréta munkatársak, Papp-doktor Andzselika szülő, valamint az egyházmegye két újmisés papja, Csapó Márton és Mike Ervin atyák is bekapcsolódtak.

A szervezők ezekben a napokban a tábor programjain keresztül a 30 éves egyházmegyére irányítják a fiatalok figyelmét, közelebbről is megismertetve velük a nagy egyházi közösségünket azon meghívott vendégekkel történő beszélgetéseken keresztül is, akik munkájukkal, szolgálatukkal már régebb óta jelen vannak az egyházmegye életében. A fiatalok ezen túl minden nap részt vesznek szentmisén, amelyet a táborban lévő, vagy érkező atyák mutatnak be. Esténként pedig sportolás, kosárlabda, röplabda, társasjáték, hangulatos, kötetlen est zárja a napot.

A tábor első napján Berényi András és felesége, Berényiné dr. Felszeghy Márta látogatták meg a fiatalokat, bemutatták az egyházmegye új szociális intézményét, a Forrás Lelki Segítő Központot, valamint Márti beszélt az Egyházmegyei Kórházlelkészi Szolgálat munkájáról, amelynek ő maga a koordinátora. Ennek a napnak a feladata volt a csapatépítés is, ezt szintén a Berényi házaspár vezette. A vidám játékok, feladatok egy közösséggé formálták az egyházmegye különböző plébániáiról, az egyházmegyei iskolákból érkező fiatalokat, és hamar megtörtént a korosztály szerinti csoportokba szerveződés is.

Minden egyes csoport egy-egy – az egyházmegyéhez kötődő – szent nevét viseli ezen a héten, és minden nap különböző szolgálatot végeznek. Feladatot ad az ébresztés, a reggeli torna, a napindító ima megszervezése, a reggeliztetés, a szentmisékre való előkészületek és az esti ima vezetése is. A fiatalok komolyan veszik a szolgálatukat, kreativitásuk sokszor ámulatba ejti a felnőtteket. A szervezők részéről elhangzott, hogy komolyan veszik az ifjabb vezetőket, megbíznak bennük, és talán a felnőttektől eltérően, másként oldanak meg egy-egy feladatot, de az ő elképzelésük is jó út a megoldáshoz. Természetesen, ha segítségre van szükségük, a felnőttek rendelkezésükre állnak. A jól szervezett táborban minden felnőtt munkatárs két csoportvezető fiatalnak a mentora, így az esetleges nehézségek is hamar megoldódnak.

Kedden, az idén gyémántmisés Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya, az egyházmegye első püspöke, Kokas Sándor, a püspöki hivatal több feladatot is ellátó munkatársa és Kovács Ágnes, az egyházmegye sajtómunkatársa érkezett a táborba, akik Törő András atya, majd a fiatalok által feltett kérdésekre válaszoltak a kerekasztal beszélgetésen.

A táborban résztvevők ezen a napon gyémántmisés áldásban is részesültek, a Bosák Nándor püspök atya által bemutatott szentmisén a település Borromeo Szent Károly püspök-kápolnájában. A keddi nap záró vendége Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató és felesége, dr. Béres Diána egyházmegyei jogtanácsos volt, akik vacsorát főztek a tábor lakóinak.

A következő napot Kálmán József és Papp Tamás atyák vezették, erre a napra kirándulást terveztek, este pedig a Képmás Zenekart várták egy hangulatos estre.

Csütörtökön délelőtt a hitoktatók érkeznek a táborba Tóthné Bakai Berta hitoktatási koordinátor vezetésével, majd két olyan házaspár, akik ifi táborban ismerkedtek meg és később házasságot is kötöttek: Schmidt Csaba és Kata, valamint Ilosvai István és Kriszti. Az ő gyermekeik is jelen vannak a táborban.

Pénteken a reggeli után elbúcsúznak a táborlakók Szilvásváradtól, és Nyírbátor felé veszik az útjukat. Ezen izgalmas nap egyik fő attrakciója a Sárkány-fürdő meglátogatása lesz, és közben a Báthory István egyházmegyei köznevelési intézmény vendégszeretetét is élvezik majd. Vacsora után Babály András nyírbátori plébános találkozik a fiatalokkal, ő szintén szorosan kötődik a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez, hiszen az újonnan megalakult egyházmegye első papszentelésének ünnepeltje volt. András atyát 1994-ben szentelték pappá Nyíregyházán. Pénteken este a tábor hangulatáért pedig Korcsmár Sándor táncpedagógus lesz a felelős az iskola épületében.

Szombattól az elcsendesedés, a hála kap szerepet a szívekben. Palánki Ferenc megyéspüspök atya érkezik reggel a fiatalokhoz, hogy 9 órától szentmisét mutasson be a nyírbátori templomban és gyalogos zarándoklaton elkísérje őket és a hozzájuk csatlakozókat Máriapócsra, az egyházmegyei búcsúra. A búcsú előnapján további lelki programok várnak a táborozókra. Itt egy rövid időre átveszi a csapatot Lengyel József atya, aki a tábor rendszeres résztvevője, majd a cserkészettel, a COR-hétvége mozgalommal ismerkednek meg a fiatalok.
Az utolsó este szentségimádáson vesznek részt a kegytemplomban, amelyet dr. Törő András atya fog vezetni, a nyíregyházi jósavárosi egyházközség kórusának közreműködésével.

Az egyhetes tábor érdekessége, hogy ez alatt az idő alatt három püspök is találkozik a fiatalokkal: Bosák Nándor, az egyházmegye első püspöke, Palánki Ferenc, az egyházmegye jelenlegi megyéspüspöke, valamint az egyházmegyéből elszármazott Felföldi László pécsi megyéspüspök, aki az idei egyházmegyei búcsúi szentmise főcelebránsa és szónoka lesz. László püspök már szombaton este megérkezik Máriapócsra, hogy találkozzon az egyházmegyei ifjúsági tábor résztvevőivel, ugyanis – mint az egyházmegyénk első ifjúsági referense –, ő szervezte meg az első ifjúsági tábort az akkori munkatársaival, akik szintén jelen lesznek az idei tábor záró estéjén, és együtt idézik fel a kezdeteket, az akkori élményeket.

Az ifjúsági tábor szombati napjáról, valamint az egyházmegyei búcsúról is beszámolunk.
A fotógalériában a hétfői és a keddi napokról készült fotókat láthatjuk, a fotógalériát bővítjük.

Fotó: Csapó Márton atya, Lajmán Gréta, Papp-Doktor Andzselika

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotók a hétfői és keddi napokon készültek.