Gyémántmisét ünnepelnek Debrecenben

Leszkovszky György Pál Mária OP atya gyémántmiséjét ünneplik 2023. július 8-án, szombaton, 11 órától Debrecenben, a Szent László Domonkos-templomban. Pál atya 89 éves, élete során 30 évig gyógyszerkutató orvosként is dolgozott, Debrecenben 13 éve szolgál. Pappá szentelésének 60. évfordulóján szolgálatáért, életéért ad hálát a rendtársai, családtagjai, barátai, az egyházközsége körében.  

Dr. Leszkovszky György Pál Mária OP 1934-ben született Budapesten. 1953-ban a legszigorúbb titoktartás mellett belépett a Szent Domonkos Rendbe, majd elvégezte az orvosi egyetemet. 1960. december 1-én tett ünnepélyes fogadalmat. 1959-től 1989-ig, nyugdíjazásáig a Chinoin Gyógyszergyárban dolgozott, mint gyógyszerkutató orvos. 1963-ban Zsámbékon titokban szentelte pappá Zadravetz István püspök. 1970-től kezdve misézett templomban, eleinte csak mellékoltárnál, nem hivatalos időpontokban. Aztán lassanként jóindulatú templomigazgatók engedélyével lépésről lépésre tett egyre többet.
Nyolc évvel pappá szentelése után a Keleti Kongregációtól kapott engedéllyel a keleti szertartás szerint is teljesíthette a papi szolgálatát az örmény Katolikus Lelkészségen. 2007 májusáig a Lelkészség adminisztrátora (plébániai kormányzója) volt.
1989-ben már gyakorlatilag rendszeres kisegítő volt a budapesti lengyel lelkészségen és a Bartók Béla úti Szent Imre-kápolnában is.
A magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesületének tagja, egyházi tanácsadója, 2019-ig az egyesület folyóiratának szerkesztője. Az elmúlt évek folyamán több szakmai tudományos illetve orvos-etikai kérdéseket érintő cikke jelent meg különböző lapokban.
2010 októberétől teljesít papi szolgálatot a debreceni Szent László Domonkos Plébánián.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye