Akit te, Szent Szűz a templomban bemutattál – Elmélkedés a Szent László Imaszövetség júliusi rózsafüzér titkáról

Az Örvendetes Olvasó negyedik tizedének titkát – magyar nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét – február 2-án tartjuk. A 7. századtól kezdték ünnepelni a bibliai eseményt Találkozás néven. Ekkor találkozott először Jézus az emberiséggel. A 10. századtól a nyugati egyházban Mária ünnep lett, amit a magyar elnevezés is mutat. 1960-tól úgy ünnepeljük, mint Urunk bemutatását. Mária és József azért vitték el Jézust a templomba, hogy engedelmeskedjenek az ószövetségi törvénynek: „minden elsőszülött fiúgyermek az Úrnak legyen szentelve.” 1997-ben Szent II. János Pál pápa a Megszentelt élet napjává nyilvánította Urunk bemutatásának ünnepét, azzal a szándékkal, hogy ünnepélyesebben dicsőítsük az Urat, és adjunk hálát neki a megszentelt élet nagy ajándékáért.

2023 július havában a Szent László Imaszövetség tagjaiként szívleljük meg szent pápánk szándékát, és a tized imádkozása közben dicsőítsük az Urat, adjunk hálát a felszentelt papokért és fogadalmat tett szerzetesekért. Az egész hónap folyamán, ne csak akkor, amikor a vállalt tizedet imádkozzuk, szítsuk fel magunkban a vágyat, és tegyünk is meg mindent, amire a Szentlélek indít, hogy a mi életünk is megszentelt élet legyen. Akkor remélhetjük, hogy lesznek közöttünk, akik meghallják a teljesen Istennek szentelt életre való meghívást, ha látják, hogy a megszentelt életet értéknek tartó családok és társadalom igényli a teljesen Istennek szentelt életű személyek szolgálatát. Madách Mózesében, amikor Józsue az amalekitákkal harcol, Mózes fent a hegyen karját feltartva imádkozik. Vannak, akik azt mondják: Mózes csak meglátta az alkalmas pillanatot, és akkor tárta ki a karját, amikor Józsue csapata győzelemre állt. De mihelyt Mózes leengedte a karját, az amalekiták kerekedtek felül. Ekkor a kételkedők beismerték, hogy szükségük van Mózes imájára az ellenség feletti győzelemhez. Ma is erősen támad a gonosz. Olykor úgy tűnhet, Krisztus egyháza vesztésre áll, és nem meri beismerni, hogy szüksége van megszentelt életű személyekre, közösségekre, akik „felemelt karral és szívvel” jelenvalóvá teszik a Szeretet győzelmét.

Egyházmegyénk főpásztora azért kezdeményezte a Szent László Imaszövetséget, hogy legyen egy lelkes csapat, akik hisznek az ima, az Istennek szentelt élet gonosz feletti győzelmes erejében. Önmagukat és testvéreiket nap mint nap bemutatják az Úrnak – mint Mária és József Jézust -, hogy Isten hívjon meg közülük olyanokat, akik teljesen oda szentelik életüket Isten és testvéreik szolgálatára. Miközben ezért imádkoznak, ők maguk is, mint az Agg Simeon és Anna, felismerik papjaikban és a szerzetesekben azt a Jézust, aki bennük és általuk, ma is értünk adja önmagát. Az Imaszövetség pap és szerzetes tagjai pedig ezen a titkon elmélkedve felismerik, hogy „Isten arra hívja őket, hogy közösen és ünnepélyesen köszönjék meg a csodákat, melyeket az Úr vitt végbe bennük, hívő tekintetükkel világosabban felfedezhessék életükben az isteni szépségnek a Lélek által kibocsátott sugarait, és elevenebb legyen bennük, az egyházban és a világban betöltött helyettesíthetetlen küldetésük tudata.” (Így jelölte meg Szent II. János Pál, a megszentelt élet napjának 3. célját)

Testvéreim az Imaszövetségben! Kérjük a Szűzanyát és Szent Józsefet, hogy mutassanak be bennünket az Úrnak, hogy a mi életünk Istennek szentelt élet legyen. Kérjük a Szentlelket, hogy nyissa meg szemünket, mint az agg Simeonnak és Annának, hogy felismerjük magunkban és megszentelt életű társainkban az Üdvözítő jelenlétét, és magasztaljuk Istent csodálatos tetteiért, amelyeket bennünk és a mi közreműködésünkkel másokban végbevisz.

Fodor András
nyugalmazott plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye