Iskolamegáldást és templomszentelési évfordulót ünnepeltek Debrecenben

A debreceni Szent József köznevelési intézmény főépületének felújítás utáni átadását, valamint a debreceni Szent Anna-székesegyház mint templom felszentelésének 277. évfordulóját ünnepelték 2023. június 5-én.

A kettős ünnep hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be. Az ünnepségen részt vettek többek között Zsódi Viktor, a Piarista Rend Magyar Tartományának tartományfőnöke, dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, plébános, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, Papp László iskolalelkész, Némethné Székely Julianna és Türk László EKIF igazgatók, dr. Bódis Zoltán az ünnepelt intézmény vezetője, dr. Pogány Béláné az intézmény korábbi vezetője, az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői, a debreceni iskola pedagógusai, diákjai.

Ezen ünnepi alkalmon a debreceni köznevelési intézmény több jeles évfordulóra is tekint:
1. 1721-ben, azaz „300 éve” alapították meg az iskola elődjét a piarista rend akkori atyái,
2. 1903-ban, 120 éve szentelték fel a jelenlegi főépületet,
3. 1948-ban, 75 évvel ezelőtt államosították a Piarista Főgimnáziumot, amikor az iskola tetejéről eltüntették a keresztet: ezt ebben az évben visszahelyeztük,
4. 1996-ban, „25 éve” alapította újra Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első püspöke a Szent József Gimnáziumot

A több mint ezer fős köznevelési intézményt csak néhány osztály képviselte a templomban és az ünneségen.

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmisén elhangzott elmélkedésében a templom felszentelésének évfordulójára tekintve az igazi templomra, Jézusra mutatott, beszélt a kőből épült templomról, a testünk templomáról, párhuzamot vont a templom egyes részei és az ember élete között:
„Jézus azt mondta a jeruzsálemi templomban: »Bontsátok le ezt a templomot, és harmadnapra fölépítem« (Jn 2,19). A tanítványok visszaemlékeztek Jézus a szavaira, miután feltámadt. Milyen csoda volt ez! A feltámadás csodája keresztény hitünknek az alapja, mert Jézus az igazi templom. Ő az, akiben maga Isten jött el az emberhez…

„A keresztény templom az Isten háza, lakóhelye, jelzi, hogy Isten itt van. A pogány templom a bűnbe esett ember vágyakozását fejezi ki, a zsidó templom az Isten ígéreteinek jelképe, de a keresztény templom ezeknek az ígéreteknek a megvalósulását mutatja. Beteljesült, és már nemcsak kőből épült templomok vannak, hanem minden megkeresztelt ember templom. Ezért mondja Szent Pál apostol: »Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi?« (1Kor 6,19). 
Isten bennem, bennünk akar lakni, élni, azt akarja, hogy általa éljünk, hogy az Ő szeretetével szeressünk. Miért van szükség kőből épített templomokra? Hogy a lélek templomai összejöjjenek, egy szeretetközösséget alkossanak. Jézus összegyűjt bennünket.”

Ezután a főpásztor a templom három részéről beszélt, amelyek szimbolikusan is vezetik az embert az Istennel való találkozásra: „Amikor belépünk a templomba, egyfajta megtisztulási folyamaton kell átmennünk, ráhangolódunk Istenre, akivel találkozni fogunk. Erre utal az a jelképes cselekedet is, amikor a bejáratnál szenteltvízzel keresztet vetünk. »Hints meg izsóppal és megtisztulok…!« (Zsolt 51,9).
A templomhajó azt jelképezi, hogy egy közös hajóban, bárkában utazunk, egy egyházhoz tartozunk, ahol Jézus a kapitány, Ő vezet, irányít és tanít bennünket, hogy az értelmünk egyre jobban megvilágosodjék és egyre inkább megértsük a tanítását, ami igazi evangélium, örömhír.
A szentély pedig az egyesülésnek a helye, ahol a szentmisében megáldozunk, egyesülünk Istennel, amikor magunkhoz vesszük Jézus Krisztus Szent testét, az Eucharisztiát.”

Püspök atya a templom három részét az életünkhöz hasonlította: „Kell, hogy legyen az életünkben megtisztulás, megvilágosodás, megerősödés és az Istennel való egyesülés, amely szakaszokat nem lehet különválasztani, mert mindig van benne megtisztulás, egyre inkább megértés, és mindig kell, hogy legyen benne egyesülés az Istennel, hogy amikor eljutunk az életünk teljességére, véglegesen egyesüljünk Vele, részünk legyen az Ő feltétel nélküli szeretetében” – fogalmazott a főpásztor.

A szentmisét követően Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta az iskola főépületét. Gondolataiban utalt arra a felújítási folyamatra, amely ezt megelőzően történt az intézményben. Az elmúlt tanév végén adták át az általános iskola épületét, megépült a földbe süllyesztett tornacsarnok és nyolc tanterem, továbbá tetőcsere, nyílászárócsere, valamint homlokzatfestés is történt. A felújítás különleges momentuma volt, amikor felkerült a kereszt az iskolaépület homlokzatának tetejére. A korabeli fotókon látszik, hogy az államosításig a piarista gimnáziumként működő iskola tetején még látható volt a kereszt. Püspök atya emlékeztette a jelenlévő diákokat Szent József ünnepére, amikor ezt a keresztet még megérinthették a Szent Anna-székesegyházban, ahol a főpásztor megáldotta a keresztet, majd elhelyezték az iskola épületének tetején.  

Az iskolamegáldó ünnepség a díszteremben folytatódott, ahol dr. Bódis Zoltán, az intézmény vezetője mondott köszöntő beszédet.

Bevezető gondolataiban örömét fejezte ki, hogy az intézmény tetőtől talpig megújult, amely pillanatra már régóta várnak, majd köszönetet mondott az egyházmegyének, az építésben részt vevő tervezőknek, kivitelezőknek, az iskola elődje vezetőségének.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy az iskola létezése racionálisan nem magyarázható. Meg kellett volna szűnnie már 1948-ban az államosításkor, amikor a politikai hatalom vezetői mindent megtettek ennek érdekében. Majd visszatekintett az államosítás másnapjára, amikor az akkori igazgató visszajött az iskolába, hogy magához vegye a saját holmijait, és ezért azzal vádolták, hogy állami tulajdont lopott el. Ugyanakkor a mai kollégium, a volt piarista rendház épülete előtt tüntetést szerveztek, amelyben a tüntetők az államosítást üdvözölték. Az iskola igazgatója szelíden, szeretettel beszélt az ablakból a tüntetőkhöz, akik szétszéledtek. Győzött a szellemi, lelki fölény.
1996-ban pedig, amikor újraalakult az iskola, ez a szellemi erő, lelki többlet győzedelmeskedett.

Az iskola elindulása önmagában még nem biztos, hogy elegendő lett volna a fennmaradáshoz, hiszen többször is szűntek meg képzések, kevés volt a létszám, de mára már a város legszínvonalasabb iskolái közé tartozik, ezt mutatja a jelentős létszám, a több mint ezer fős diákság, amely büszkeséggel tölti el a vezetőséget, az egyházmegyét.

Az iskola sok mindenre nyitott, idegen nyelvek, robotika-oktatás, sportversenyek, kutyás oktatás mellett a zenének, zeneiskolai képzésnek, néptáncnak is helyet ad. Ebből mutattak be ízelítőt a diákok az ünnepségen.

Bódis Zoltán köszönetet mondott Papp László iskolalelkésznek is, aki idén egy új kezdeményezést indított el az intézményben. Egyházzenei szakmai napot tartottak a gödöllői Premontrei Gimnázium tanárai, diákjai részvételével Balogh Piusz apát atya vezetésével. Az akkori találkozó legelső gyümölcse az iskola himnuszának a megszületése, amelynek szövegét Piusz atya írta.
A Himnusz ősbemutatóját az iskola énekkara előadásában hallgatták meg az résztvevők.

A Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában ezen a napon, azaz június 5-én, este 7 órától dr. Bódis Zoltánnal, a debreceni intézmény vezetőjével láthattunk beszélgetést:
https://dehir.hu/esti-kozelkep-2023-06-05/

Úgy szintén június 13-án az M1 ÉLő egyház című magazinműsorában lathatunk részleteket az ünnepségről, interjúkkal kiegészítve

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye