Kisvárdán 20 fiatal részesült a bérmálás szentségében

Húsvét elmúltával újra ünneplünk. Az elsőáldozókat, az első gyónókat és a mi gyermekeink esetében bérmálkozókat kísérünk el, hogy együtt vegyünk részt a szentmisén, ahol ünnepélyes keretek között a bérmálás szentségét kiszolgáltatják számukra.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya 20 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét május 29-én a kisvárdai egyházközségben.

Aki megkeresztelkedett, már megkapta a kegyelmi élet „csíráját”. Mi újat adhat a bérmálás gyermekinknek? Megerősítést, ami a keresztségben elkezdődött! Amint a gyerekek keresztelésénél még szüleik, keresztszüleik vallottak hitet, azt most felnőttként saját maguk vállalják: a krisztusi életet és küldetést.

A szentségi felkészülés a 20 bérmálkozó számára már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, mikor gyermekinket szombatról szombatra várta Linzenbold József plébános, hogy elbeszélgessenek a Szentlélekről, Jézus személyéről, tanításáról, a bérmálás szentségéről.
Természetesen mi, szülők is vártuk, hogy együtt átélhessük gyermekeinkkel a bérmálást. Szülői értekezletek során József atya bepillantást engedett arra, hogy miről tanultak a közös találkozások során.

Ahogy közeledett a pünkösdi ünnep, napról-napra egyre izgatottabban várta mindenki, hogyan fog lezajlani a szertartás, amely a templomunk felújítása miatt a Szent László Gimnázium díszteremben lett megtartva.
Ezért a hitoktatókra és József atyára is nehezebb feladat hárult. Mindkét próba során teljes létszámban részt vettek a gyerekek, és türelmesen, többször is elvégezték ugyanazt a feladatot, hogy „élesben” minden simán menjen. A főpróba során a gyerekek, szülők, bérmaszülők is elvégezhették szentgyónásukat.

Majd eljött 2023. 05. 29-e, a pünkösd utáni hétfői nap, a szertartás napja, amikor a feldíszített terembe lépve mindenki lélegzetvisszafojtva várta, hogy gyermekink számára Palánki Ferenc püspök atya által megkaphassák a Szentlélek ajándékait, a fiatalok odaadását elfogadja Isten, „eltörölhetetlen jelet” írva lelkükbe.
Különösen örültek bérmáltjaink, hiszen Ferenc püspök, az Magyar Katolikus Püspöki Kar ifjúsági referense, így gyakran találkozik fiatalokkal, és talán kicsit közelebb is áll hozzájuk.
A püspök idézte Szent II. János Pál pápa élete során többször is visszatérő, erős szavait: „Ne féljetek!” De miért is ne féljünk? Azért – adta meg a választ még életében Szent II. János Pál pápa –, mert az embert Isten megváltotta.

Végezetül, de nem utolsó sorban szülőként köszönöm/köszönjük, hogy olyan sokan vannak, akik gyermekinket támogatják a keresztény életben.
Köszönet elsősorban Palánki Ferenc püspöknek a bérmálás szentségének kiszolgáltatásáért, Linzenbold József plébánosnak a felkészítésért, és a hitoktatóinknak az eddigi munkájukért és az ünnepség megszervezésében nyújtott segítségükért.

Molnárné Dévald Vera
szülő
Fotó: Szabó Sándor (További fotók megtekinthetők az egyházközség honlapján, a kisvardaiplebania.hu oldalon

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye