Legyetek Jézusnak, a szeretet forrásának hiteles tanúi! – Bérmálás a debreceni Szent Anna-székesegyházban

Pünkösdkor, a Lélek kiáradásának az ünnepén a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye öt egyházközségében összesen 125 keresztény fiatalnak, köztük kilenc felnőttnek szolgáltatták ki a bérmálás szentségét.

A Szent Anna-székesegyházban, május 28-án harminchárman bérmálkoztak, akiket dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, plébános készített fel. Az egyházközség ezen felemelő ünnepén családok, barátok, rokonok, a közösség tagjai imádkoztak a szentmisén, és kérték a Szentlélek ajándékait a keresztény nagykorúság szentségében részesülők számára, hogy Istennek tetsző életet tudjanak élni, és kitartsanak döntésük mellett.
A bérmálás szentségét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szolgáltatta ki.

Az alábbiakban a főpásztornak a szentmisén elhangzott elmélkedését olvashatjuk.

Olyan szép ez a mai ünnep, csak úgy ragyog! Isten Szent Lelke átjárja mindannyiunk szívét, és örömmel tölt el bennünket.
Együtt vagyunk az emeleti teremben. Minden templom az utolsó vacsora, az Egyház közösségének a terme, ahol együtt egy közösségben imádkozunk.
Mert a Léleknek az egyik nagy ajándéka az Egyház, a közösség, ahol mindannyian otthon vagyunk. Jézus nem külön jelent meg Szent Tamás apostolnak – amikor hitetlenkedett –, hanem a következő vasárnap, amikor ismét együtt voltak. Amikor valaki elbizonytalanodik a hitében, az Istennel való kapcsolatában kicsit távolabbra kerül, a közösségben megerősítést kap, és a többiek hite, megtartó imádsága, közössége hatással lesz az ő életére.

A Jóisten külön-külön, személyre szabottan szeret bennünket, még akkor is, ha közösségben vagyunk. Az is hozzátartozik az Egyház közösségéhez, hogy mindenkinek megvan a saját feladata, küldetése. Az apostolok közösségben voltak együtt pünkösd ünnepén, mégis a lángnyelvek külön-külön jelentek meg a fejük fölött. Ez is arra utal, hogy személyre szabottan kapták meg azt a megértést, tudást, amit Isten csak nekik akart adni.
Ferenc pápa is erről beszélt a fiataloknak Budapesten, hogy amit nekik a helyükön meg kell tenniük, azt senki más nem tudja megtenni.
Rajtad keresztül akar szeretni az Isten, neked ott van dolgod, ahol vagy, senki más nem tudja azt helyetted elvégezni. Ehhez a Szentlélek ad erőt, kegyelmet, kitartást, hűséget.

Urbán Erik ferences atya is erről beszélt a csíksomlyói búcsúban. A reménységünk nemcsak erre a világra szól. A küldetésünk túlmutat ennek a világnak, a földi életnek a keretein. A reménységünk örökre szól. És ez a reménység az Istennel való kapcsolatunkból származik. Nem azt jelenti, hogy „remélem, hogy egy kicsit jobb lesz, átmegyek az érettségin, hogy fölvesznek, hogy minden jóra fordul, béke lesz”. Ezeket mind-mind reméljük, de ennél sokkal többet is remélünk: reméljük, hogy üdvözülünk, hogy Istent soha nem hagyjuk el, mert tudjuk, hisszük, hogy Isten nem hagy el bennünket. Ő ezt megígérte és elküldte a Szentlelket, Aki mindenkinek külön feladatot, küldetést, hivatást adott. Ez a keresztény hivatás, a krisztusi szeretet küldetése, hogy ebben a zűrzavaros, háborús, erőszakkal, bűnnel terhelt világban megjelenjen rajunk keresztül az isteni szeretet. Ehhez valóban kell a készséges lelkület, mert tudjuk, személy szerint emberileg gyöngék, kevesek vagyunk ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, de Isten elég erős, hogy rajtunk keresztül szeressen. Ez a tűz lángra lobbantja az ember szívét, örömmel tölt el. Persze, hogy nehéz az élet, sok áldozattal, szenvedéssel jár.

Két francia festő, Renoir és Matisse beszélgetnek. Az idős Renoir-nak a keze már beteg, és ezért nagy fájdalommal festeget. A fiatal festő, Matisse megkérdezi tőle: „Ha ennyire fáj a kezed, miért festesz?” „A fájdalom elmúlik, a szépség megmarad” – hangzott Renoir válasza.
Ezzel a reménységgel kell élni az életünket, hogy a szenvedés, a fájdalom elmúlik, de a szépség, az a jel, nyom, amelyet Isten rajtunk keresztül hagy ezen a világon, az megmarad. Bennünket – akik ajándékba kapjuk a Szentlelket, a Lélek ajándékait – önmagában ez a tudat boldoggá tesz, hogy Istentől ajándékot kaptunk erre a földi életre és reményeink szerint az örök életre.

Kedves Bérmálkozók!
Örömmel szolgáltatom ki a bérmálás szentségét, és ilyenkor mindig visszaemlékezem arra az élményre, amikor 16. éves koromban bérmálkoztam, és szíven talált ez az élmény. Olyan öröm, felszabadultság töltött el! Megkaptam a Szentlélek ajándékát, néven sem tudtam nevezni, azt sem tudtam, miért örültem, csak örültem.
Ezt az örömet, tiszta, önzetlen jóságot – amit Istentől kaptunk –, ennek örömét érezzétek át! Ezért imádkozom értetek, és kérem, hogy ezt az élményt vigyétek el egész életetekben, és szolgáljátok embertársaitokat szeretetben, legyetek Jézusnak, a szeretet forrásának hiteles tanúi – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében idén április 16-tól, Isteni Irgalmasság vasárnapjától kezdődően, június 25-vel bezárólag 27 egyházközségben bérmálkoznak. A bérmálás szentségét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott püspök és dr. Krakomperger Zoltán általános helynök szolgáltatják ki.

Palánki Ferenc megyéspüspök elmélkedése az egyházmegye YouTube csatornáján meghallgatható:

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye