Ha kérni akartok Jézustól, üljetek le elé! – Szentségimádásra buzdította Vadakkel atya a híveket Debrecenben

„Ha csodát akartok látni, ha kérni akartok Jézustól, üljetek le Jézus elé. A kenyérszaporítás csodájánál több ezer ember leült az Oltáriszentség elé, és jóllaktak. Ülj le Jézus elé, és megoldódik a problémád, gyógyulások, megoldások, csodák történnek. Van megoldás!”

Az indiai származású dr. Joseph Vadakkel M.C.B.S. atya, az Eucharisztia misszionáriusa május 25-én, pünkösd előtti csütörtökön érkezett Debrecenbe, a Szent Anna-székesegyházba, hogy a híveket szentségimádásra buzdítsa, és velük együtt dicsőítse Istent. A többórás esti imaalkalom kezdetén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya bemutatta a legszentebb áldozatot, a szentmisét, amelyen az elmélkedést Vadakkel atya tartotta. Az indiai misszionárius tanítása a szentmise után is folytatódott, a jelenlévők szentségimádáson, gyógyító imán vettek részt, és mindenki egyenként szentségi áldásban részesült.

A Debrecenben kevésbe ismert Vadakkel atya debreceni programjának szervezésére mindössze másfél hét állt rendelkezésre, mégis zsúfolásig megtelt a székesegyház, sokan vártak rá. Az Eucharisztia misszionáriusa világszerte tart lelkigyakorlatokat az Oltáriszentség gyógyító erejéről és csodáiról, a szentségimádás átformáló hatásairól.
A látogatás előzménye, hogy a Szent Anna-székesegyház Keresztelőkápolnájában ez év februárjától – hamvazószerdától – elkezdődött az egész napos (hétfőtől-szombatig 8-18:00-ig tartó) szentségimádás a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításának 30. évfordulója alkalmából. A hívek a szentségimádáson is hálát adnak a Jóistennek az egyházmegye nagy közösségéért, és kérik rá a Jóisten áldását, kegyelmét, valamint imádkoznak saját életükért, családjaikért, szeretteikért, hitük megújulásáért. A székesegyház vendége ebben is buzdította, bátorította a jelenlévőket.

„Ahol az Isten dicsősége, ott a mennyország. Vadakkel atya eljött közénk, hogy velünk együtt dicsőítse Istent. Most itt van, itt lesz a mennyország, mert mindenki azért jött, hogy dicsőítse Istent, hogy átélje azt az örömöt, amiért Jézus így imádkozott az Atyához: »… amint mi egy vagyunk: én őbennük, te énbennem, hogy így ők is teljesen egy legyenek, s megtudja a világ, hogy te küldtél engem, és szereted őket, amint engem szerettél« (Jn 17,20-26) – ezekkel a szavakkal köszöntötte Ferenc püspök Vadakkel atyát és a jelenlévőket a szentmise elején.

A misszionárius elmélkedésében a hit erejéről, gyógyító ajándékáról beszélt, hangsúlyozva a szüntelen imádságot, és rámutatva arra, ahogyan ezt Jézus tette: „Jézus az égre emelte szemét és így imádkozott” (Jn 17,20).
„A lelki élet arról szól, hogyan tudjuk megtalálni és fenntartani Istennel a kapcsolatot. Jelentéktelennek tűnő mellékmondat ez, de mégis nagyon fontos figyelmeztetés számunkra:

úgy kell kezdeni mindent, hogy felnézünk az égre, a mennyek országára.

Mindenki azt szeretné, ha az élete virágba borulna és gyümölcsöt hozna. Szép példa erre a napraforgó, amely mindig a Nap felé fordul, és bő termést hoz. Ugyanúgy nézi a napraforgó a Napot, mint ahogyan mi nézzük az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust. Ha a napraforgó nem fordul a Nap felé, akkor lekonyul a feje és elhal. Jézus maga is, amikor csodákért, gyógyulásokért, jelekért fohászkodott, először felnézett az égre és imádkozott.

A kenyérszaporítás előtt kezébe vette az öt kenyeret és a két halat, és az égre nézett. Lázár sírjánál tekintetét az égre emelte, imádkozott és hálát adott, megköszönte azokat az embereket, akiket az Úr neki adott. Ez azt jelenti, hogy mindent megköszönhetünk, imába foglalhatunk. „Szüntelenül imádkozzatok!” (Lk 21,36), vagyis mindent imára fordítsatok, köszönjetek meg mindent, mint ahogyan Lisieux-i Kis Szent Teréz tette, aki az apró dolgokért is hálát adott.”

Vadakkel atya sokat utazik. Repülőútjai előtt is kéri Istent, áldja meg a repülést és utastársait is. Kétszer is előfordult már, hogy odamentek hozzá utasok, hogy gyónhassanak. Majd egy közeli esetről beszélt, amikor egy gyógyíthatatlan beteg ember kereste fel őt. Vadakkel atya azt tanácsolta neki, hogy kezdjen el rendszeresen járni szentségimádásra, és a beteg teljesen meggyógyult. Működik az ima – hangsúlyozta a misszionárius.

„Minden embert, minden alkalmat, minden dolgot foglaljunk bele az imádságba. Az ima arra való, hogy mély kapcsolódást érjünk el az Atyával. »Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok.« (Jn 15,7)
De hogyan tudunk Jézusban maradni?

Ha mindennap kimentek a napra, elkezd változni a bőrötök színe, egyre sötétebb lesz. Hasonló módon elkezdünk átváltozni, megváltozik a szívünk, az értelmünk, az életünk, ha imában élünk és az Oltáriszentség imádásában napozunk.

Ha valami hiányzik az életünkből, Isten megadja nekünk” – bátorított mindenkit a szüntelen imádságra a szónok, majd ismét egy tanúságtevő emberről beszélt.
Egyik lelkigyakorlaton egy férfi tanúságot tett és elmondta, sok éve házas, de az esküvő után nem sokkal elveszítette a felesége iránti szeretetét. Ahogy Jézus előtt ült a lelkigyakorlaton, egyre erősebbé vált a szerelme a felesége iránt. Erre a felesége azonnal odaszaladt és megölelte őt. Az atya is megölelte őket, és áldást adott az életükre.

„Isten csodálatos dolgot tett az életükben. Ezt akarja tenni az én életemben is. Benedek pápa azt mondta, hogy a Szentlélek át fogja változtatni az egész világ hitét. Ha imában és szentségimádásban töltjük az időnket, akkor egy új atmoszféra, légkör, közérzet fog a szívünkbe költözni.
Azok, akik hisznek, megtapasztalják, hogy a szívükből forrás fakad. Ezt a forrást a Szentlélek adja. Mindenkinek a szíve az a hely, amely az élő víznek a helye. Az ima fogja felfakasztani és kiárasztani ezt az élő vizet. Higgyetek az Úrban, és ti, valamint házatok népe áldást kap – mondja Pál apostol, és egyre mélyebb hitünk lesz az Úrban, növekszik az Isten iránti szeretetünk is.”

Vadakkel atya egy újabb csodás gyógyulás esetét mondta el. Egy indiai kisfiú leukémiában szenvedett. Az orvosok azt mondták, nagyon rövid ideje maradt hátra. Édesapja elkeseredésében elvitte a beteg gyermekét a szentmisére és az átváltoztatás alatt felemelte őt a feje fölé, mint ahogyan a pap felemelte a kelyhet. Azt gondolta, ha a Szentlélek át tudja a bort változtatni vérré, akkor a gyermeke betegségét, a vérrákját is meg tudja gyógyítani. Az édesapa nagyon forrónak érezte a gyermeket, ezért másnap elvitte őt a kórházba. A vizsgálatok során kiderült, hogy a gyermek teljesen egészséges. „Milyen nagyszerű dolgokat cselekszik az Úr, csodálatosan működik a hit!” – mondta örömmel Vadakkel atya, majd a kitartó imára is buzdított, és elmondta, hogyan munkálkodik az Isten.

„Jézus azonban azt mondta nekik: Atyám mindmáig munkálkodik, azért én is munkálkodom.” (Jn 5,17) Sokan gondolhatják azt, hogy már régóta imádkoznak, és nem látják, Isten hogyan dolgozik. Fontos tudni, hogyan munkálkodik. Egyik módja az, hogy a szemünk előtt dolgozik, és folyamatosan látjuk a fejlődést. A másik módja pedig, hogy előzmények nélkül egyszer csak a helyére kattan minden. Indiában, amikor építkeznek, az ács leméri az ajtók méretét és a helyszínen munkálja meg a fát, lehet látni az egész munkafolyamatot, ahogyan elkészíti az ajtót és a helyére teszi. De arra is van példa, hogy megrendelik a cégtől, és egyszer csak a semmiből ott terem a késztermék. Világjáró missziós utam során mindkét féle módszert láttam. Isten kétféleképpen dolgozik.

Ne csüggedjetek hát! Lehet, hogy már régóta imádkoztok, de akkor gondoljatok arra, hogy közel van a válasz.

Ha vártok valakit a reptéren, az utas már talán régóta úton van, és egyszer csak megérkezik. Az Istennel való kapcsolatot is fenn kell tartani. Kalkuttai Teréz anya azt mondta:

a világon a legszebb, legfontosabb és legjobb időtöltés a szentségimádás.

Ebben a templomban, a Keresztelőkápolnában szentségimádás van minden hétköznap. Hiszem azt, hogy egy napon tele lesz emberrel a kápolna. Ez az egyik imaszándékom. Kérjük a kegyelmet, hogy legyen nagyobb hitünk, kedvünk és hogy növekedjen a barátságunk Istennel. Ez rengeteg gyümölcsöt fog hozni – zárta elmélkedését Vadakkel atya.

A szentmise után Vadakkel atya tanításában további csodás gyógyulásokról számolt be, azt hangsúlyozva, hogy ami kétezer éve megtörtént, az ma is megtörténik, mert Jézus él, közöttünk van. A misszionárius atya a kenyérszaporítás csodájának (Mt 14,13-20) evangéliumi részlete alapján fogalmazta meg gondolatait.

„Jézushoz óriási tömeg érkezett. Azért jöttek, mert tudták, hogy Ő meggyógyítja őket. Jézus arra vágyott, hogy táplálja az embereket, mert Ő az élő kenyér. Az Oltáriszentségben az élő Jézussal találkozunk.
Mielőtt a tanítványok kiosztották a kenyeret és a halat, Jézus azt kérte tőlük, hogy ültessék le az embereket. Ez egy nagyon fontos mozzanatra utal:

Mielőtt kérünk, jóllaknánk, Jézus nekünk is azt mondja, hogy üljünk le elé, az Oltáriszentség elé. Ha csodát akartok látni, ha kérni akartok Tőle, üljetek le elé. Ez egy nagyszerű üzenet a szentségimádásra.

Jézus kezébe helyezték az öt kenyeret és a két halat. Az összes problémát, nehézséget Jézus kezébe helyezhetjük.
A kenyérszaporítás csodájánál több ezer ember leült az Oltáriszentség elé, és jóllaktak az emberek. Ülj le Jézus elé, és megoldódik a problémád! Gyógyulások, megoldások, csodák történnek. Van megoldás!

De hol van Ő? Jézus az Oltáriszentségben van jelen. Amikor az emberek jóllaktak – a kenyérszaporítás csodájában – a 12 tanítvány 12 tele kosár maradékot szedett össze. Mindenkinek jutott egy tele kosár kenyér, mert ők nem enni akartak, hanem kiosztani az emberek között.

Ha eljössz a szentségimádásra, és hozol magaddal embereket, vagyis kiosztod a kenyeret, akkor Te is egy teli kosár élet kenyerét kapod, az  életed teljessé válik.”

Vadakkel atya a tanításához kapcsolódó kérését egy konkrét feladatban is megerősítette: Megkérte a jelenlévőket, hogy azok, akik szeretnének leülni Jézus elé, megköszönve életüket és kérve a gyógyulásukat, írják fel, melyik nap, melyik órában tudják ezt megtenni heti rendszerességgel. Majd írják fel a telefonszámukat, és mint egy szerződést, írják alá.

„Ma meghozhatsz egy fontos döntést az életedben, és mától kezdve nagy áldás árad rád és családodra. Egyszer egy héten tölts el egy órát Jézussal az Oltáriszentség előtt!”
Vadakkel atya ezután összeszedte a „szerződéseket”, az Oltáriszentség elé helyezte és megáldotta azokat. Ezután még továbbfolytatta tanítását, majd gyógyító imát tartott, az imaalkalom végén pedig minden jelenlévőt egyénileg is megáldott az Oltáriszentséggel.

Vadakkel atya péntektől a Hegyközi Karizmatikus Megújulás közösségének pünkösdváró alkalmain vesz részt Sátoraljaújhelyen, ahol éjszakai virrasztást, lelkigyakorlatot, szentségimádást vezet.

A Debreceni imaalkalmon közreműködött a Hegyközi Karizmatikus Megújulás dicsőítő csapata.

Hálásan köszönjük Palánki Ferenc püspök atyának a szentmise bemutatását, dr. Krakomperger Zoltán plébánosnak a lehetőséget az imaalkalom megtartására, a jelenlévő lelkipásztorok szolgálatát, Papp Eszter tolmácsolását, a zenét szolgáltató dicsőítő csapat felemelő közreműködését és a hívek részvételét!

A Keresztelőkápolnában a szentségimádásra online is lehet időpontot foglalni az egyházközség honlapján: www.szentannaplebania.dnyem.hu  oldalon.

Kovács Ágnes– Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye