Nagyszabású Katolikus Bált rendeztek Debrecenben – (Frissítve további fotókkal)

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapításának 30. évfordulóját ünnepelve Katolikus Bált rendeztek május 19-én, Debrecenben, a Kölcsey Központban. A kerek évfordulóról ebben az évben számos program keretében megemlékezik az egyházmegye. A több mint ötszáz fős, jó hangulatot, kulturális és gasztronómiai különlegességeket kínáló összejövetelre a város és az egyházmegye plébániájának hívei mellett más keresztény felekezetek tagjai, baráti társaságok, bálozni vágyók fogadták el a meghívást, amelynek házigazdája Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök volt.

A bálon továbbá részt vett többek között dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, prof. dr. Bartha Elek és dr. Harsányi Endre rektor helyettesek (DE), Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, debreceni önkormányzati képviselők, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési és szociális intézményeinek vezetői és a közösségeiket elkísérő lelkipásztorok, az egyházmegye diakónusai.

A nyitóceremónia Ennio Morricone világhírű Golden-Globe díjas olasz zeneszerző szerzeményével, a Volt egyszer egy Vadnyugat című film zenéjének részletével kezdődött, előadta Pauk Eleonóra kántor, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója és a Debreceni Dalárda néhány tagja.
Ezt követően egy kisfilmet láthattunk, amelyen a bál támogatott intézménye, az egyházmegyei Forrás Lelki Segítő Központ mutatkozott be. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye az elmúlt évben bővítette szociális hálózatát az új intézménnyel.

Palánki Ferenc megyéspüspök személyesen is üdvözölte az érkező bálozókat, majd a nyitóceremónián köszöntő beszédet tartott.
Bevezető gondolataiban visszatekintett a pápalátogatás során megrendezett ifjúsági találkozóra, ahol szintén házigazda szerepet töltött be, személyesen köszönthette a Szentatyát, és a fiatalok nevében három ajándékot is átadott neki. Ferenc püspök elmondta, hogy a focilabda ajándékra a mozgásában korlátozott Szentatya csak annyit mondott: Jó humorérzéke van a püspök úrnak. Püspök atya azonban hozzátette, hogy a Puskás Ferenc aláírásának másolatával ellátott focilabda Árpád-házi Szent Erzsébet után a legismertebb magyarra, Puskás Ferencre fogja majd őt emlékeztetni.

A Rubik-kocka ajándék átadásához a következő gondolatot fűzte: A bűvös-kocka olyan, mint az életünk, amit könnyű összekeverni, de nehéz kirakni. A kirakásának viszont van egy rendje, és ha annak megfelelően forgatjuk a kockát, akkor sikerülni fog. Ha az életünket az Isten által kijelölt rend szerint éljük, eljuthatunk a teljességre. Mindannyiunk életének ez a célja – fogalmazott Ferenc püspök, majd elmondta, hogy a harmadik ajándékot, a Tokaji aszút nem kellett bemutatni a Szentatyának, mert a magyar gulyás mellett azt is jól ismeri.

A megyéspüspök végül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 30 évére tekintett vissza, amelyet 22 és fél évig Bosák Nándor püspök vezetett, közel nyolc éve pedig ő maga tölti be ezt a szolgálatot. Ferenc püspök megköszönte, hogy Debrecen befogadta az egyházmegye központját, és azt is, hogy ez alatt a 30 év alatt ebben a városban sok mindent sikerült az egyházmegyének megvalósítani.

A vendégek Szent László királyt, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentjét ábrázoló képet is kaptak. A fényképfelvételen a Szent Anna-székesegyház mennyezeti freskójának részlete látható. A freskó azt a csodát ábrázolja, amikor Szent László dárdájával ráütött a kőre, és abból forrás fakadt. „Ez a forrás jelképe az egyházmegyénknek, a mi védőszentünk szolgálatának. Szent László az ő életpéldájával, szeretetével ráüt a sokszor megkeményedett kőszívünkre, és abból a szeretet forrásai fognak fakadni” – fogalmazott Palánki Ferenc püspök, majd Fodor Ákos költőt idézte: „Remélem soha nem nő be a szívem lágya”. „A szívünk lágya legyen mindig az Istentől kapott szeretetünk forrása mások részére. Így tudjuk megvalósítani az életünk küldetését, és így jutunk el a teljességre.”

A képen a bál főszervezői: Némethné Székely Julianna igazgató és dr. Törő András püspöki irodaigazgató

A megyéspüspök végül köszönetet mondott a bál megvalósítását segítő több mint negyven támogatónak a nagylelkű adományáért, a vendégeknek, hogy elfogadták a meghívását. Továbbá megköszönte a munkatársainak, kiemelten a főszervezőknek: dr. Törő András püspöki irodaigazgatónak és Némethné Székely Julianna igazgatónak, valamint Béres Nándor gazdasági igazgatónak, hogy megszervezték a bált.
A főpásztori köszöntő után Kossa György alapítványi kuratóriumi elnök, és Kósa Lajos országgyűlési képviselő rövid beszédet tartott.
A nyitó ceremónián közreműködtek a nyíregyházi Szent Imre katolikus köznevelési intézmény Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

Ezt követően a program vacsorával folytatódott, majd a nyitótáncra került sor. 30 pár táncolt a 30 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tiszteletére. A debreceni Szent József katolikus köznevelési intézmény diákjai Bécsi keringővel köszöntötték a bálozókat. A táncot betanította: Badacsonyi Róbert táncpedagógus.
Az est moderátora Mikos Ákos, a Magyar Katolikus Rádió debreceni tudósítója és a Debrecen Podcast egyik műsorvezetője volt.

A hangulatos bálon számos lehetőség szolgálta a bálozók szórakoztatását: Az esten a Happy & Band Parti Zenekar,  és DJ. Ungvári  zenéjére táncolhattak a résztvevők. Jelen volt továbbá a  Snappy Photobox, a Kádár Ferkó Fotószínház, a gyerekeket pedig a Gyuri-lufi bohóc szórakoztatta. A Katolikus Bál ezúttal Radics Gigi magyar popénekesnő  ½ órás koncertjével is megajándékozta a résztvevőket.

Az egyházmegye 30 évére való visszaemlékezés pillanatait képek is segítették. A fotókban, adatokban gazdag 10 db. tematikus roll-up-ból álló kiállítás az igen gazdag, eseményekben, hagyományokban, intézményekben, lelkiségi mozgalmakban bővelkedő, közösségekben aktív 30 éves egyházmegyét mutatta be.  
A roll-up alkotás Márta Lászlóné Szilágyi Eszter, a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség munkatársának kreativitását dicséri.  
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye elmúlt 30 évét bemutató kiállítás más egyházmegyei rendezvényen is megtekinthető lesz.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye