Bérmálkozás, közösségi ház megáldása, az egyházközségi képviselő-testület új tagjának eskütétele – Többszörös ünnep a demecseri Sarlós Boldogasszony-templomban

Megtelt a templomunk ünneplő emberekkel húsvét 6. vasárnapján, a tömegtájékoztatási világnapon, május 14-én, amikor 14 fiatal és egy felnőtt részesült a Szentlélek ajándékainak kegyelmében. Az ünnep fényét emelte, hogy a bérmálás szentségének kiszolgáltatása után egyházközségünk képviselő-testületének új tagja, Bileczné Lukács Csilla eskütételével is kifejezte, hogy felkészült a szolgálatra. Az ünnepi szentmise után a megújult Szent József közösségi ház megáldása következett. Együtt ünnepelt velünk Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, aki bemutatta a szentmisét és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét.

Az ünnepi szentmise elején Balogh József, az egyházközség világi elnöke köszöntötte a Főpásztort, a bérmálkozókat és az ünneplő közösséget. A bérmálás szentsége megerősíti a keresztséget, és támogat abban, hogy az Egyház felnőtt tagjává váljunk, azonban a felnőtté válás egyik fontos feladata a felelősségvállalás megtanulása. Ennek megértését kifejezték a bérmálkozók is a szentmise elején, amikor köszöntötték a püspök atyát.

,,Rájuk tették hát a kezüket, és erre megkapták a Szentlelket” (ApCsel 8,17) – olvashatjuk a Szentírásból, amikor az apostolok gyakorlatilag a bérmálás szentségében részesítették a szamáriai népet. A homília előtt Varga Lóránt plébániai kormányzó ugyanezt kérte Palánki Ferenc megyéspüspöktől, hogy szolgáltassa ki a bérmálás szentségét a bérmálkozóknak, akiket ezután be is mutatott.

„Ha szerettek, tartsátok meg parancsaimat, én meg majd kérem az Atyát, és más vigasztalót ad nektek: az Igazság Lelkét, aki örökké veletek marad” (Jn 14,15-16). Püspök atya a prédikációban Jézus szavaiból indult ki és kiemelte, hogy Jézus az első Vigasztaló, akiről Szent Péter apostol azt írja: „Urunkat, Krisztust szentül tiszteljétek szívetekben!” (1Pét 3,15).

„Jézus elküldi az Igazság Lelkét, hogy legyünk jó emberek, tudjunk úgy élni, ahogy az emberhez méltó, és az életünk akkor emberhez méltó, ha Istenhez is az. Ezért jelöli ki számunkra a szeretet parancsának az útját, de nem ránk erőlteti, hanem meghív minket erre” – emelte ki a főpásztor, és hangsúlyozta, hogy ez egy meghívás, és az ember maga dönti el, hogy melyik utat választja.

„Legyetek mindig készen arra, hogy mindenkinek válaszolni tudjatok, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek – fogalmazott, majd így bátorította a bérmálkozókat: Ti lesztek majd azok, akik szentül hordozzátok Krisztust és tanúságot tesztek jóságáról, szeretetéről, vigasztaló jelenlétéről. Ha ezt megélitek, maga az Úr ígéri meg, hogy igazán boldogok lesztek! Mi mindannyian ezért imádkozunk értetek.”

A homília után következett a bérmálás, majd az új egyházközségi képviselő eskütétele. Az ünnepi szentmise végén dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is köszöntötte a bérmálkozókat, és egy zsoltárverssel bíztatta őket: „Hagyd az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti” (Zsolt 37,5).
Ezután püspök atya megáldotta a közösségi házat, amit egy kötetlen agapé követett, ahol az egyik bérmálkozó, Algács Tamás és édesanyja néptánc bemutatóval kedveskedtek.

Hálát adunk ezért az ünnepért a Jóistennek és mindenkinek, aki segített abban, hogy az ilyen szép legyen!

Szöveg és fotó: Zsohár Zsófia
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye