Együtt dobbant a szívünk – Báthorysok találkozása a Szentatyával  

Szombati találkozás a Szentatyával – Már második alkalommal volt lehetőségünk arra, hogy Ferenc pápával találkozzunk, és másodszor részesülhettünk pápai áldásban.  Gimnáziumunkból 4 osztállyal vettünk részt a Forráspont ifjúsági találkozón, amelyet 2023. április 23-án a Papp László Budapest Sportarénában tartottak. 11 ezer fiatallal együtt vártuk a találkozást a Szentatyával. A délután 3-kor kezdődő programban szerepelt szentségimádás, közös ima, illetve meghallgattuk Szandi, Dolhai Attila, Nagy Bogi, Szőcs Reni és Dánielfy Gergő előadásában azt a dalt, ami a pápa köszöntésére született. Felemelő érzés volt látni, hallani és átélni azt, ahogy a rengeteg fiatal várja és köszönti Ferenc pápát. Több fiatalnak lehetősége volt tanúságtételre, melyek után a pápa mindenkinek személyre szóló üzenetet fogalmazott meg. Palánki Ferenc megyéspüspök atya köszöntője után Ferenc pápa szólt a fiatalokhoz. Szavai utat találtak a fiatalok szívéhez. Hihetetlen élmény volt közösen elmondani a Miatyánkot a pápával és a stadionnyi fiatallal. Ezen az együtt eltöltött délutánon úgy éreztük, hogy együtt dobbant a szívünk.
Bihari Lili, 11. D osztályos tanuló

Fotó: Fodor András atya

Vasárnapi szentmise – A vasárnap mindannyiunk számára különleges nap volt, hiszen egy meghatározó történelmi eseményen vehettünk részt immár másodjára. Az elején egy kicsit mindenki nyűgös volt, hiszen korán fel kellett kelnünk ahhoz, hogy időben elindulhassunk, de így rendben odaértünk Budapestre. Már érkezéskor megdöbbenve figyeltük azt a sok embert, akik mind a Kossuth tér felé igyekeztek, hogy elfoglalhassák helyüket és részt vegyenek a pápai szentmisén. Öröm volt látni azt, hogy több ezer ember érkezett akár a szomszédos országokból is, azért hogy láthassák a Szentatyát. Bár Őszentségét csak a kivetítőkön volt szerencsénk látni, de így is nagyon felemelő érzés volt ott lenni, és érezni a jelenlétét. A mise előtti előkészület a lelkünk ráhangolódásának az ideje volt. Ekkor gyönyörű kórusművek hangzottak fel, egy különleges atmoszférát teremtve. Azt hiszem mindannyian feltöltődtünk lelkileg, és egy furcsa, de egyben csodálatos érzés járt át bennünket, már azelőtt, mielőtt a Szentatya megérkezett volna. Amikor elkezdődött a szentmise, mindenki elcsendesedett, hogy meghallgassa szavait. Az imádságok alatt félretettük az összes problémát, amit korábban aznap éreztünk. A zárómise után láttuk, hogy néhányan sírnak, mégis mindenki vidám volt és mosolygott. Az egész nap csodálatos volt, és azon kívül, hogy ahhoz volt szerencsénk, hogy lássuk a pápát személyesen, a szentmise megerősítette a hitünket, hogy nagyobb dolgokra vagyunk hivatottak, mint amit mi magunk el tudunk képzelni.
Somogyi Petra, 9. D

Fotó: Fodor András atya

Vasárnapi szentmise – Abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy az osztályommal már másodszor vehettünk részt pápai szentmisén. A hajnali indulás, hosszú utazás ellenére felejthetetlen élményben volt részünk. Ferenc pápa személyisége, minden szava azt az örömhírt hordozza, hogy Isten szemében mindannyian értékesek vagyunk a gyengeségeinkkel együtt. Ez a legnagyszerűbb üzenet ebben a versengő, külsőséget, erőt hajszoló világban.
A szentmisén több tízezer emberrel együtt ünnepelhettük keresztény hitünket, azt, hogy nem vagyunk egyedül, hanem közösségben létezünk.
A szentmise alatt lassan eloszlottak a felhők, mire magunkhoz vehettük az Oltáriszentséget, ragyogón, melengetőn sütött a nap. Ez történt bennünk is. Felmelegedett a szívünk egymástól ebben a fázós korban.
Magyarné Takács Bernadett osztályfőnök

Krisztus a jövőnk! Találkozás a Szentatyával az Arénában Ismét alkalmunk nyílt találkozni a Szentatyával a Papp László Sportarénában, ahol 11.000 fiatallal együtt, közösen köszönthettük Ferenc pápát.
A Forráspont zenekar dicsőítő énekével ráhangolódtunk a pápával való találkozásra. Emellett számos fellépő is érkezett, köztük Rúzsa Magdi, aki a Domine című dalát adta elő, majd meghallgattuk a Camino, Krisztus a jövőnk című, a 2023-as pápalátogatás alkalmára írt dalt.

Ferenc pápa érkezése izgalommal töltötte el az egész arénát. Ismét olyan kézzelfogható közelségbe kerülhettünk hozzá, mely csak keveseknek adatik meg. Ez még felemelőbbé tette az alkalmat. Rajongással és többen buzgó imádsággal köszöntötték az Egyházfőt. Különlegesen jóleső érzés volt számunkra az a közvetlenség, amivel hozzánk viszonyult. A Pápa gondolatait úgy közvetítette felénk, hogy azt bármelyikünk könnyedén megértse. Beszéde során több olyan dolgot is mondott, amely útravalóként szolgálhat valamennyiünknek életünk során. Magyarul köszöntött minket, és a legfontosabb gondolatait is a mi nyelvünkön osztotta meg velünk. Ez véleményem szerint még inkább közelebb hozta a Pápát a fiatalokhoz. Kiemelte magyar nagyjainkat is, mint pl. Liszt Ferencet, magyarul mondta el a szerinte legfontosabb közmondásunkat: „Aki mer, az nyer!”

Fotó: Magyar Kurír

Beszédében Ferenc pápa talán legfontosabb intelme az volt, hogy lépjünk ki a virtuális életből, és nyissunk a minket körülvevő világ felé. Több embert kell megismernünk, ezzel új barátságokat köthetünk, és új kapcsolatokra tehetünk szert, hiszen csapatjátékosnak kell lennünk – hangsúlyozta Ferenc pápa. Meg kell élni a pillanatot, amíg tehetjük, mert ez az Isten ajándéka. S hangsúlyozta, hogy mi fiatalok nem a jövő vagyunk, hanem a jelen, így most, ma kell cselekednünk.
A Szentatya a beszéd végén magyarul kért áldást ránk, fiatalokra és az egész nemzetre.

Különleges hangulatot adott az egész programnak a Pápa humora és közvetlensége, s arról is megbizonyosodhattunk, hogy nagyon szereti a magyar népet, nagyon szereti a magyarokat. A magyar nyelvet a mennyország nyelveként emlegette, hiszen humoros megjegyzése szerint egy örökkévalóság megtanulni!
Köszönetünket a következő gondolatokkal fejeznénk ki:

Újra eljött hozzánk Isten áldása
A keresztény élet támaszfája
Áldást adtál fejünkre
Csókot betegeink kezére
Szűzanyához fordultál érettünk
Mi pedig imádkoztunk érted hűn.

Szabó Benedek és Tejfel Krisztián, 9. F osztályos tanulók

Fotó: Fodor András atya

Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Nyírbátor
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye