Jöjj, itt az idő! – Ferenc pápa a jelen kincseivel, a fiatalokkal az Egyház fiatal arcát mutatta meg az ifjúsági találkozón

Nagy örömmel és hálatelt szívvel köszönöm, hogy munkatársaimmal, egyházmegyei gimnazistákkal, intézményvezetőkkel részt vehettem az április 28-30-ig tartó pápalátogatás kiemelt eseményein: a Szent István-bazilikában, ahol a Szentatya püspökökkel, papokkal, katekétákkal, lelkipásztori munkatársakkal találkozott; a Papp László Budapest Sportarénában rendezett 11 ezer fős ifjúsági találkozón, valamint a Kossuth téri pápai szentmisén, így mindhárom nap láthattam a Szentatyát, Krisztus földi helytartóját.  

Maradandó lelki élményt jelentett számomra a háromszori találkozás, az ebből fakadó egység megtapasztalása, az, hogy a több ezer, több tízezer jelenlévő emberrel, fiatallal egyek voltunk Jézus Krisztusban, mert ez alatt az idő alatt ön-feledten, vagyis megfeledkezve önmagunkról, nehézségeinkről, hétköznapi teendőkről Benne, a Szeretet tüzében égett a szívünk, lelkünk. Azt mondtuk: ez a mennyország, itt akarunk maradni, ebben a tűzben égve élni tovább életünket. A jó hír, örömhír az, hogy ez kizárólag rajtunk múlik, Jézus tárt karokkal vár életünk minden pillanatában, hogy már itt a földön megtapasztalhassuk a mennyországot.

Ferenc pápa a háromnapos lelkipásztori látogatása alatt sok közösséghez eljutott. Látogatásának kiemelt pontja volt az ifjúsági találkozó.
„Jöjj, itt az idő…, hogy átadd szíved! Jöjj, úgy, ahogy vagy!” Az ifjúsági találkozón 11 ezer fiatal dicsőítő dalokat énekelve várt a Szentatyára, kisfilmen keresztül ismerkedtünk a pápasággal, Ferenc pápa életével, valamint a Christus vivit kezdetű, a fiataloknak szóló apostoli buzdításából hallhattunk részleteket a szerelemről, házasságról, krisztuskövetésről.  A találkozó házigazdája Palánki Ferenc ifjúságpasztorációért felelős püspök, egyházmegyénk főpásztora volt.

Az ifjúsági találkozón a fiatalok várják Ferenc pápát, akit megérkezése után a találkozó házigazdája Palánki Ferenc ifjúságpasztorációért felelős püspök, egyházmegyénk főpásztora köszöntött. A videón a fiatalok várakozását, a Szentatya érkezését (07 percnél) Palánki Ferenc püspök köszöntő beszédét (18:42 percnél) láthatjuk.

Jöjj, itt az idő…, jöjj, úgy ahogy vagy. Számomra a legnagyobb élmény a jelen pillanatának, a „most”-nak a megélése, vagyis az Isten jelenlétében való lét megtapasztalása volt. A fiatalok ennek megragadását, megélését mutatták meg.

„A fiataloké a jövő, de ők a jelen kincsei” – Palánki Ferenc megyéspüspök a pápalátogatást megelőző napokban vele készült interjúban fogalmazott így a fiatalokról, és azt is mondta – amely a Szentatya köszöntésében is elhangzott az ifjúsági találkozón –, hogy a fiatalkor a nagy kérdések, a nagy válaszok ideje, és a mi feladatunk, hogy segítsük őket rátalálni a jézusi válaszokra.
Mi segítjük megtalálni a válaszaikat, a jelen kincsei, a maguk önfeledt, kitörő örömével, lelkesedésével pedig nekünk, felnőtteknek – akik sokszor a nehézségek útvesztőjében, a jövő miatti aggodalomban rekedünk –, abban segítenek, hogy megéljük a jelent, vagyis Istenben lélegezzünk, Aki nem a múltban, nem is a jövőben, hanem a jelenben Van.
Bennem ezt erősítette a tízezer fiatal felfokozott öröme, amikor énekelve, tapsolva várakoztak a Szentatyára, rajongó szeretettel üdvözölték őt, teljes, nyitott szívvel hallgatták tanítását, a beszéd alatt pedig örömüket tapsviharral fejezték ki, mint a kisgyermek, aki hamarabb tapsol, mint beszél.

A 86 éves Szentatya lélekben fiatalként érkezett a találkozóra, vicces volt, amikor egy pillanatra sapkát cserélt egy diákkal. (A videón ez látható.) A diákok hangos üdvrivalgással rohantak a kordonhoz, hogy minél közelebb kerülhessenek hozzá. Ez a kép Jézus jeruzsálemi bevonulását juttatta eszembe. A mindent odaadó szív megható pillanata volt ez. Fiatalos Szentatyát láttunk magunk előtt, aki Jézus Krisztust képviselve az ifjúsággal együtt megmutatta az Egyház fiatal arcát.
Ferenc püspök a szentségimádáson megfogalmazott imájában így szólt: „Jézus Krisztus a világ legszebb fiatalsága, minden, amihez hozzáér, megfiatalodik, megújul, betelik élettel”.

A Szentatya rendezőként, pedagógusként is jelen volt, mert talán hosszú ideig nem szűnt volna meg a tapsvihar, ha nem intett volna a kezével kedvesen mosolyogva, hogy most már figyeljenek Palánki Ferenc püspökre, aki a jelen lévő 11 ezer, az egyházi középiskolákban tanuló több mint 45 ezer, a  katolikus egyetemeink 17 ezer hallgatója, az egyetemi lelkészségek, a fiatalokkal foglalkozó lelkiségi mozgalmak, a plébániák fiataljainak nevében köszöntötte a Szentatyát. 
A korlátozott férőhelyek miatt „csak” 11 ezer fiatal vehetett részt a találkozón, de odaképzeltem a 100 ezer fiatal lelkesedését, örömét, nyitott szívét, és örömmel töltött el annak tudata, hogy minden rendben van, él az Egyház, ők a jelen kincsei és a jövő reménységei.
Köszönjük nektek, fiatalok a hiteteket, lelkesedéseteket, örömötöket!

Ferenc pápa a fiatalokhoz intézett beszédében bátorította, buzdította őket arra, hogy  merjenek nagyot álmodni. Kicsinyhitűségük legyőzését segítve, mély üzenettel bíró képet mutatott a csodálatos kenyérszaporítás történetéből (ld. Mt 14,13-21). A fiú, akinek volt öt kenyere és két hala – bár gondolhatta, hogy az nem lesz elég a sok ezer éhes embernek, és ő is éhen maradhat, mégis odaadta, rábízta mindet Jézusra. „Az öt kenyér és két hal azonban elég Jézusnak, hogy véghezvigye a kenyérszaporítás híres csodáját. Ugyanígy, a mi kis dolgaink, a bűneink is, elegendőek Jézusnak. És mit kell tennünk? Jézus kezébe kell helyeznünk: ennyi elég!” – fogalmazott a beszédében Ferenc pápa. A Szentatya beszéde ITT elolvasható.

Mindannyiunkban él a vágy valaminek a megalkotására, létrehozására, megtételére, és talán kevésnek gondoljuk a képességünket, tehetségünket, bátortalanok, kicsinyhitűek vagyunk és ezért el sem indulunk azon az úton, amit Isten jelölt ki számunkra. De ha átadjuk, rábízzuk Jézusra azt a keveset, amink van, Ő megsokszorozza azt. Ki kell lépnünk tehát a komfortzónánkból, meg kell tenni az első lépéseket! Ferenc pápa ennek nyomatékosításaként magyarul mondta: „Aki mer, az nyer!”

A pápalátogatás minden rendezvénye sok-sok kegyelmi ajándékkal halmozta el nemcsak a résztvevőket, hanem azokat is, akik a médián keresztül követték az eseményeket. Minden területen, a rendezvények megszervezésében, a gyors, szakszerű tájékoztatásban, a zavartalan ünneplés biztosításáért felelős szervezet munkájában profizmussal találkoztunk. Hálásan köszönjük, Isten áldja meg az életüket, szeretteiket, a további munkájukat!

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hívei, fiataljai nevében külön köszönetet mondunk az MKPK Ifjúsági Bizottságának, Palánki Ferenc püspök atyának, a bizottság elnökének a profi szervező munkájáért.

A tízezer fiatal között büszkeséggel töltötte el az egyházmegyénkből részt vevő közel 500 fiatalt és kísérőit, hogy megyéspüspökünk, Ferenc püspök volt a házigazdája az ifjúsági találkozónak és kiemelt helyen, a Szentatya mellett ült. A találkozó alatt többen is kérdezték Messenger üzenetben: „Miért a ti püspökötök ül a pápa mellett?”

Kedves Ferenc püspök atya! Hálásak köszönjük!

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye