Részletesebben a debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium HIT ÉS ÉRTELEM konferenciájáról

A Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium három alappillérre épült. A hit, a közösség és a szakmaiság. Az utóbbi ápolására hivatott Fides et Ratio – Hit és értelem multidiszciplináris konferencia idén április 21-én negyedik alkalommal került megrendezésre a kollégiumban.

A konferenciát a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, Palánki Ferenc nyitotta meg, mint a konferencia fővédnöke.

 A kollégium életében a konferencia az adott tanév egyik legnagyobb nyilvános eseménye, melyre hagyományosan 3 vendégelőadót, illetve a Debreceni Egyetem különböző karain tanuló hallgatókat invitálja. Ez idén sem volt másként, ugyanis a délelőtt folyamán a plenáris szekcióban három, a szervezők által invitált vendégelőadó tartott előadást.  

Dr. Kovácsné Dr. Bácskay Ildikó

Dr. Kovácsné Dr. Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékánhelyettese, „Gyógyítási rendszerek és a hit kapcsolata” címmel tartott igen érdekes előadást a különböző keleti és nyugati típusú gyógyítási rendszerekről, illetve azok spirituális aspektusairól.
Mint minden évben, úgy ez alkalommal sem maradhatott el a meghívott vendégelőadók közül a teológiai előadás, amelyet idén Dr. Dobos András, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora tartott „A bűnbánat szentsége az ősegyház korától napjainkig –  történelmi és teológiai megfontolások” címmel. A rektor előadásában a kiengesztelődés szentségét vette górcső alá, és mutatta be a hallgatóságnak, annak történelmi előzményeit és jelenkori helyzetét.
Az utolsó plenáris előadást Dr. Egeresi Zoltán tartotta, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa „Földrengés után, választások előtt: Törökország aktuális kihívásai” címmel. Előadásában rövid történelmi kitekintést követően, bemutatta Törökország és Magyarország kapcsolatát, továbbá az országban élő vallási – főként muzulmán – csoportok helyzetét, valamint azt, hogy a májusban tartandó parlamenti választásokig milyen nehézségekkel kell megküzdenie az országnak, mint pl. a több mint 50.000 áldozatot követelő földrengés.

A plenáris előadások után Dr. Törő András – a szakkollégium igazgatója – köszönetet mondott az előadóknak, hogy elfogadták a kollégium meghívását, majd közös ebédre invitálta a konferencián megjelenteket.
Az agapét követően, a délután folyamán két szekcióban párhuzamosan folytatódott az esemény, a Debreceni Egyetemről érkezett hallgatók előadásaival. Az első szekciót a Szakkollégium koordinátora, és az esemény főszervezője Márta László moderálta, a második szekciót pedig Kovács Kristóf Ákos, szakmaiságért felelős diákbizottsági tag vezette. A szekciókban különböző tudományterületek képviselői mutatták be aktuális kutatásaikat. Idén leginkább az egészségügyi, jogi, valamint a természettudományi területekről érkezett előadók voltak túlsúlyban, de jelen voltak a történelem, az informatika, illetve a társadalomtudományok területéről érkezett hallgatók is. Az előadók oklevélben részesültek, melyet a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában résztvevő hallgatók, tudományos teljesítményként elszámolhatnak.

A konferencia végén Márta László – az esemény főszervezője – köszönte meg a résztvevők munkáját, és további sikeres tudományos munkát kívánt a hallgatóknak, valamint kiemelte, hogy idén történelmi pillanatot tudhat magáénak a rendezvény, mivel rekordszámú előadó jelentkezett, 2 szekcióban összesen 24 előadás hangzott el. A Főszervező kiemelte, hogy a tervek szerint egy absztrakt-kötetet fognak megjelentetni a tanév végén a konferenciára beküldött tanulmányok összefoglalóival, illetve a szakkollégisták által beküldött kötelezően teljesítendő szakmai előadásokról. A megjelenés időpontjáról emailben tájékoztatják a résztvevőket.

Forrás: Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye