HIT ÉS ÉRTELEM – Tudományos konferenciát tartottak a debreceni Szent László Katolikus Szakkollégiumban

Negyedik alkalommal rendeztek HIT ÉS ÉRTELEM címmel multidiszciplináris konferenciát Debrecenben, a Szent László Katolikus Szakkollégiumban. A résztvevőket dr. Törő András püspöki irodaigazgató, a szakkollégium vezetője fogadta április 21-én.

A konferencia délelőtti előadásain Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a konferencia fővédnöke is részt vett és köszöntő gondolataival nyitotta meg a napot. A főpásztor a konferencia előtt épp egy öko-napot indított el a debreceni Szent József köznevelési intézményben, ahol együtt imádkozott a gyermekekkel. Ferenc püspök a konferencián erre az élményre visszatekintve az evangéliumot idézte: „Ilyeneké az Isten országa” (Mk 10,14), vagyis a gyerekeké, de nem a gyerekeseké. Azoké, akik felnőttként is tudnak gyerekek lenni, vagyis tudnak nyitottan odafigyelni a világra, képesek másokért áldozatot hozni. Ez az igazi istengyermekség, amire nekünk törekedni kell.

Isten így szólt a teremtéskor az emberhez: „…töltsétek be a földet! Hajtsátok azt uralmatok alá” (Ter1,28). Az uralom, uralkodás nem azt jelenti, hogy az ember azt tesz, amit akar. Jézusnál az uralom nem azt jelentette, hogy mindent megtehetek vele, hanem hogy mindent megtehetek érte, és Ő meg is halt értünk. Ezzel az alázattal, hozzáállással, nyitottsággal, gyermeki rácsodálkozó képességgel kell odafigyelni a világra és a tudományra – fogalmazott a főpásztor, majd Isten áldását kérte a konferenciára, a tudományra, a jelenlévő előadók és a hallgatók életére, hogy egyre jobban megismerjék Isten teremtett világát és döbbenjenek rá arra, hogy a tudomány egyáltalán nem áll szembe a hit világával, mert a hit és az értelem egymást kiegészítő valóság.

A konferencián plenáris előadásokat tartottak: dr. Kovácsné dr. Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékánja – Gyógyítási rendszerek és a hit kapcsolata

Dr. Dobos András, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora – A bűnbánat szentsége az ősegyház korától napjainkig – történelmi és teológiai megfontolások

Dr. Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa – „Földrengés után, választások előtt: Törökország aktuális kihívásai”

A nap moderátora Márta László, a Szent László Szakkollégium munkatársa volt. Márta László elmondta, hogy idén rekordszámú előadó jelentkezett erre a napra, így párhuzamosan a két szekcióba összesen 24 előadáson vehettek részt a hallgatók és az érdeklődők.

A konferenciáról hamarosan részletesebben olvashatunk.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye