Első alkalommal tartottak öko-napot a debreceni Szent József köznevelési intézményben

A Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium egy évvel ezelőtt lépett be az ökoiskolák sorába, és idén, április 21-én első alkalommal szervezett családi öko-napot, amely egyben a következő hétnek, a Fenntarthatóság-hetének is a nyitánya volt. A nap tartalmasabbá, eredményesebbé tételében pedagógusok, 300 alsós diák, valamint 150 szülő is részt vett, együtt szépítették iskolai környezetüket. Az öko-nap a szülői közösség erősítését is segítette, hiszen pl. a 4. osztályos gyermekek szülei a covid időszak alatti távolságtartás miatt még alig találkoztak egymással.

A napindító imára Palánki Ferenc megyéspüspök atya is átjött a püspöki hivatalból és együtt imádkozta a reggeli imát a gyerekekkel, majd néhány gondolatával ráirányította a figyelmet a teremtett világ szépségére és annak megóvására:
Isten adta nekünk az életet, Ő hívott erre a világra és ajándékozta a világmindenségben a Földet, ahol élünk. Hálás szívvel köszönjük meg Istennek ezt az életteret, a létezést, azt, hogy nekünk akarja ajándékozni az örök életet.

A főpásztor utalt Assisi Szent Ferenc a „Laudato si’, mi’ Signore”, „Áldott légy, Uram” imájára, amellyel kapcsolatban alakult ki a teremtett világ védelmének a mozgalma.  Majd szomorú adatokra is felhívta a gyermekek figyelmét, amely azt mutatja, hogy veszélyben van a Föld. Néhány évtized alatt a madarak száma csak Európában a felére csökkent, az Északi sark háromnegyede elolvadt. Sok környezeti probléma vesz körül bennünket, amely az embertől veszi el az életteret. Ezért fontos, hogy vigyázzunk rá! Az öko-nap is azt a célt szolgálja, hogy rátekintsünk a teremtett világ szépségére, az élet örömére. Isten az életnek, mindannyiunknak a barátja. Vele szeretnénk tölteni ezt a napot, Őrá figyelve rácsodálkozni a teremtésre, az Ő szeretetére, hogy vigyázzunk a csodaszép világunkra nemcsak ma, hanem egész életünkben – fogalmazott püspök atya.

Dr. Bódis Zoltán intézményvezető három gondolattal folytatta az öko-nap megnyitóját.
Az iskola tudatosan vállalja azt, hogy jobban figyel a természetes és a mesterséges környezetére. Az ember által épített környezet is az Isten felé mutat, mint ahogy a templom tornya is – mutatott az igazgató a szomszédban lévő Szent Anna-székesegyházra. Az ökoiskolát úgy szeretnék kialakítani, hogy ebben is Isten dicsőségét keressék.  

Kiemelte az összefogás erejét is, amely szükséges ahhoz, hogy ez a program teljessé váljon.  Amikor elindították az öko-programot, még tartott a covid időszak, ezért nem hívhatták a szülőket a rendezvényeikre. Ez az első alkalom, hogy együtt vannak jelen a családokkal.

Végül az elmúlt időszak munkálataira tekintett az intézményvezető. Tavaly az általános iskolai rész, mára már a gimnázium felújítása is befejeződött, az udvar és játszófelületek kialakítása pedig most van folyamatban. Az egyházmegye az öko-program megvalósítására 1,5 millió Ft-ot biztosított, amiért az intézményvezető ezúton is köszönetét fejezte ki.

Záró gondolatként pedig Ferenc püspöknek „Isten a mi legjobb barátunk” mondatát idézte, és arra kérte a gyermekeket, hogy ezt a mondatot jegyezzék meg, mert Isten az, aki mindig meghallgat bennünket, vágyik arra, hogy szóba álljunk Vele. A z intézményvezető ezután közös éneklésre hívta a gyermekeket, majd mindenki táncra perdült, egy jó hangulatú felütést adva az öko-napnak.

A jelenlévők az öko-napon az iskola környezetének megszépítésén munkálkodtak. Kerítés festés, játszóhelyek megújítása, növények ültetése, magas ágyások újratelepítése és sok-sok sporttevékenység is szerepet kapott. A munkálatokban segítségükre voltak az intézmény technikai dolgozói is, akik nagy tapsot kaptak a gyerekektől, jelezve azt, hogy már eddig is nagyban segítették az ő életterük szebbé tételét.

A reggeli tízórai ebéd elkészítése most a szülők feladata lett, a pedagógusok arra kérték őket, hogy csak alapanyagokat hozzanak, hogy az ételek elkészítésének közös örömét is megélhessék a gyermekeikkel együtt.

Farkas-Urbin Bernadett tanulmányi igazgatóhelyettes, az öko-nap egyik főszervezője kérdésünkre elmondta, az ökoiskola cím szigorú feltételekhez kötött. A belvárosi köznevelési intézmény mindent megtett, hogy elindíthassa ezt a programot, amelyben nemcsak a külső, hanem a belső terekre is figyelniük kellett. A tantermek rendbehozatala, zöld növények elhelyezése, gondozása a termekben, megfelelő zöldövezet kialakítása az iskolában, szelektív hulladékgyűjtés, elemgyűjtés kialakítása, kerékpártároló elhelyezése, valamint öko-kert, magas ágyás kialakítása, annak gondozása mind-mind a feltételekhez tartoznak.
Az ökoiskola címet két évre kapta meg az intézmény, ezt követően elnyerheti az örökös-ökoiskola címet is, ha megfelel a még szigorúbb feltételeknek. Az iskolavezetés tervében szerepel ennek elérése.

Az öko-napot az 1-4 osztályos diákoknak és szüleiknek szervezték, majd a jövő héten a belső udvar felújítása az 5-8 osztályos tanulókra vár, akik szintén szüleikkel együtt munkálkodnak majd.  

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye