Négyszintes, 16 osztályos általános iskolát építtet Debrecen-Józsán az egyházmegye


A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Debrecen-Józsa városrészre épülő Szent György Római Katolikus Általános Iskola kivitelezésére írt ki közbeszerzést a Közbeszerzési Értesítőben. Az új iskoláról, a Katolikus Egyház oktatásban betöltött szerepéről Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel és Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős helynökkel beszélgetett Vida Gyula szerkesztő, műsorvezető április 19-én, a Debrecen televízió Esti Közelkép műsorában.

A beszélgetés során Palánki Ferenc megyéspüspök elmondta, hogy megyéspüspöki kinevezését (2015) követően az első hivatalos szolgálata a józsai Szent György-templom felszenteléséhez kötődik, és már akkor felvetődött a gondolat a templom melletti terület megvásárlására óvoda építése céljából. (Az itt felépített óvodát 2021-ben adták át.) Később az egyházmegye egy újabb telket is vásárolt, ahol tervezik a Szent György Római Katolikus Általános Iskola létesítését.
A főpásztor hangsúlyozta, hogy az Egyház küldetéséből fakad a köznevelési intézmények fenntartása. Szeretnék hirdetni a gyermekeknek az örömhírt, megismertetni velük az isteni szeretetet, azt, hogy élhető és életet adó a keresztény értékrend. Erre kiváló lehetőséget jelentenek az iskolák és más egyházi fenntartásban lévő intézmények.

Heidelsperger István atya 2022 novemberében kapta megbízatását az oktatási ügyekért felelős helynöki feladatára az egyházmegyében.  A helynök atya arról beszélt, hogy születésünk után a szüleink mutatják be nekünk a világot, majd egy idő után már nemcsak a szemünkkel, hanem értelmünkkel is látunk, és kinyílik előttünk az értelmünk világa. De mindez még kevés, szükségünk van arra is, hogy a lelkünkkel is meg tanuljunk látni, és akkor a gyermek elér a hit világába. 

A négyszintes, 16 osztályos általános iskola modern vonalakat követő, visszafogott, a városképbe illeszkedő épület lesz.
A félig a talajba süllyesztett legalsó szinten alakítják ki az udvarkapcsolatot, ahol egy füvesített labdarúgópálya is helyet kap az udvari játékok mellett. Az épület akadálymentességét lift is szolgálja, valamint az iskolával egybeépítve egy tornacsarnokot is létesítenek.
A földszinten lesz a tálalókonyha, a karbantartó műhely, az étterem, a büfé, az erőnléti terem. Az első emeleten egy nagy központi aula, igazgatási, nevelőtestületi irodák, kápolna, könyvtár és a tornateremhez szükséges öltöző blokkok kapnak majd helyet. A második és harmadik emeleten alakítják ki a 16 osztály számára szükséges tantermeket, szaktantermeket.


Az udvaron három parkoló lesz, az iskola mellett további ötven. Az épület fűtési energiájának előállítását levegő-víz hőszivattyú rendszer biztosítja majd.

***

A fejlődő városrészen, Debrecen-Józsán már működik egy egyházmegyei tagintézmény, a Szent György-templom mellett megépült Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 100 gyermeket fogadó tagóvodája. A több mint ezerfős debreceni Szent József köznevelési intézmény az elmúlt évtől még egy óvodával bővült,  2022. augusztus 26-án adták át a debreceni Megtestesülés-templom udvarán felépült több mint 100 gyermek elhelyezését biztosító Megtestesülés Tagóvodát.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye