Mustármag-hit ébredezése Baktalórántházán és Ramocsaházán

A rossz idő sem szegte kedvüket a fiataloknak, akik a közelmúltban egy esős, szeles szombati napon Lázár István atya és Harazi János hitoktató hívására összejöttek Baktalórántházáról és Ramocsaházáról, hogy egy igazi, tartalmas hétvégi napot töltsenek el.

Bár volt, aki csak a foci kedvéért jött el, ám a nap végére mégis sokkal gazdagabb lélekkel ment haza, mintha csak a foci lett volna az egyedüli időtöltés. Ez a nap arról is szólt, hogy a gyermekek ismerkedjenek egymással, katolikusok és protestánsok egyaránt, és közelebb kerüljenek Istenhez, megismerjék a templomot belülről, illemet tanuljanak: hogyan illik Isten házában viselkedni, hiszen többen közülük, még csak először jártak ilyen helyen. A szép, Árpád-korabeli római katolikus templomot belülről is megtekintették, így láthatták a gyönyörű freskókat.

Lázár István atya megáldotta a gyermekeket, valamint volt idő imádkozásra, beszélgetésre is. A sátoros, focis, szabadtéri mozgás és játék pedig Ramocsaházán valósulhatott meg. Sokak számára a léggömbök eregetése bizonyult a legnépszerűbbnek, főleg, hogy egy-egy szép zsoltáros idézet is el volt rejtve bennük. Éhségüket finom virslis – paprikás krumplival csillapították, aminek elkészítésében a 86 éves sekrestyés néni, Boriska néni, testvére Margitka néni és Ilonka néni volt segítségükre. De ilyenkor, társaságban jobban esik a zsíros kenyér is, hát még a tejfölös lángos, amit reggelire, majd tízóraira fogyasztottak! A gyerekek jókedvvel, vidám nevetéssel, hitélményekben gazdagodva indultak haza a nap végén.

Harazi János hitoktató feltett szándéka a plébános segítségével, hogy megerősítik a helyi római katolikus fiatalokból álló közösségeket, szervezik közös programjaikat. Az értékes keresztényi és hitéletre való neveléshez a fenti történet egy kis kezdő lépés volt.

Némethné Csubák Éva sajtómunkatárs
Fotó: Harazi János
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye