Jézus szenvedéstörténetén elmélkedve beazonosíthatom magam, hogy én kihez hasonlítok – Virágvasárnappal elkezdődött a nagyhét

Virágvasárnap, a nagyböjti időszak utolsó vasárnapján és egyben nagyhét kezdetén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a debreceni Szent Anna-székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét, amely barkaszentelési szertartással kezdődött a templom bejárata előtt. Az asszisztencia és a hívek a megáldott barkákkal, virágokkal a kezükben vonultak be a templomba, miként Jézus bevonult Jeruzsálembe.  

A virágvasárnapi liturgia minden ünnepélyessége mellett már az Úr szenvedéstörténetét tárja elénk, a könyörgésben Jézus passiójának, kínszenvedésének megértéséért fohászkodunk: „Könyörögjünk! Mindenható, örök Isten, Üdvözítőnk példát adott nekünk az alázatosságra, amikor szent akaratodból emberi testet öltött és vállalta a kereszthalált. Segíts jóságosan, hogy kínszenvedésének tanítását megértsük, és társai lehessünk feltámadásában. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.”  

A szentmisén ezúttal a pap helyett a hívek prédikáltak. Jézus Krisztus szenvedéstörténetét – Szent Máté evangélista szerint (Mt 26,14–27,66) – az egyházközség kórusa adta elő.
„Isten igéjének a meghirdetése, magyarázata a papok dolga, feladata, kivéve virágvasárnap és nagypénteken, amikor a hívek a passiót énekelve hirdetik az Igét” – kezdte gondolatait a főpásztor a passió elhangzása után, és megköszönte az egyházközség kórusának ezt a szép szolgálatot. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy végiggondolva Jézus szenvedéstörténetét beazonosíthatjuk magunkat, kihez is hasonlítunk. Péterhez, Júdáshoz, aki megtagadja, elárulja Őt? A bűneimmel én is elárulom? Vagy Cirenei Simonhoz, aki segített Jézusnak? A jobb vagy a bal latorhoz?  De az a legjobb, ha Jézushoz hasonlítunk, ha megtanulunk úgy  élni, szenvedni, ahogyan Ő szenvedett, úgy tekinteni a másikra szenvedéseink közepette is, ahogyan Ő tette, amikor még az árulóját is barátjának nevezte. Ez nem gúnyolódás volt, hanem felkínálta a szeretetét, a barátságát.

Ezt az életmódot, életvezetést kell nekünk is megtanulni Jézus szenvedésének történetéből, az Isten igéjének hozzánk érkező üzenetéből. Segítsen bennünket a mai nap és az előttünk álló nagyhét, hogy valóban nagy hét lehessen az életünkben, amikor az egész életünket, valónkat Jézushoz igazítjuk, aki meghalt értünk és feltámadva örök életet ajándékozott nekünk” – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

A virágvasárnapi ünnepségsorozat délután folytatódik az ökumenikus városi keresztúttal Debrecenben, amely a Nagytemplom elől indul el hat állomáson keresztül a Szent Anna-székesegyházig. Az egyes stációknál az elmélkedéseket a 10. Színházi Olimpiának otthont adó városok — Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Veszprém — színházaiban játszó színészek olvassák fel. A Piac és a Szent Anna utca kereszteződésétől a Szent Anna egyházközség hívei fogják vinni az 5 m magas keresztet a Szent Anna-székesegyházig.

A keresztút székesegyházban ér véget, ahol 16.30-tól G. Rossini Stabat Mater című művét adja elő a Csokonai Színház énekkara, Ács János karmester vezényletével.

Virágvasárnap, nagyhétfőn és nagykedden a Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmiséken lesz a nagyböjti szentbeszédsorozat, amelyet Lóczi Tamás, az egri szeminárium lelki igazgatója és tanára tart. A szentmisék előtt már 1 órával több gyóntató fog a hívek rendelkezésére állni szentgyónásuk elvégzésében.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye