Visszatekintés, élménybeszámolók a 2021-es pápalátogatásról Ferenc pápa megválasztásának 10. évfordulóján

Ferenc pápa megválasztásának 10. évfordulóját ünnepeljük ma, 2023. március 13-án.
Még elevenen él emlékezetünkben az alig másfél éve, 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, amelynek Statio Orbis záró szentmiséjén Ferenc pápával ünnepelt az egyetemes egyház közössége. Több százezer ember imádkozott szeptember 12-én a pápával, a világ püspökei, papjai és a testvéregyházak részvételével.
Az Eucharisztikus Kongresszus programjain sokan jelen voltak egyházmegyénkből is, a pápai szentmisére 49 autóbusszal, vonattal, személyautókkal mintegy 5000 zarándok érkezett.
A látogatást követően az életre szóló élményekből beszámolókat tettünk közzé honlapunkon. A Szentatya megválasztásának 10. évfordulóján a teljesség igénye nélkül ezekből az írásokból idézünk.
Az emlékezés annál is inkább időszerű, mivel újra pápalátogatásra készülünk. Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy Ferenc pápa 2023. április 28-30-ig lelkipásztori látogatást tesz hazánkban. A pápalátogatás részletes programja ITT olvasható.

A visszaemlékezések:

„Otthon érzem magam, mert az Egyházban vagyok. Egy igazi egyház-tapasztalatot élek meg. Sok ország zarándokait, püspökeit, papjait fogadja Magyarország ezekben a napokban. Mindenki mosolyog, figyel a másik emberre, segít abban, hogy minél jobban sikerüljön megélni a találkozást.

A statio orbis azt jelenti, hogy megáll a világ, Magyarország, ez a kicsiny nép a világ figyelmének középpontjába kerül. Kiemelkedő esemény annál is inkább, mert Péter utóda jön el. Ez egyrészt azért fontos, mert mi attól vagyunk katolikusok, hogy a pápát elismerjük főpapunknak, másrészt pedig, hogy Péter utóda és a püspökök az egyház tanítóhivatalát alkotják, amely őrzi a hitletéteményt, ebből merít mindenki, és mi együtt mutatunk rá a köztünk lévő Krisztusra az Oltáriszentségben. Ez óriási ajándék! A pápa látogatása is rendkívülinek számít, hiszen több évet kell várni arra, hogy egy-egy országba ellátogasson, valamint a Római Katolikus Egyház vezetője a szokással ellentétben vesz részt a záró szentmisén.

Amikor egy egyszerű falusi templomban a vasárnapi vagy a hétköznapi szentmisén részt veszünk, ugyanaz a Krisztus van jelen, de „Boldog a nép, amely ünnepelhet, és arcod fényében járhat, Uram!” (Zsolt 89. 16). Mi tudjuk, meg akarjuk ünnepelni a köztünk lévő Krisztust, és külön ajándék számunkra, hogy Krisztus földi helytartója is jelen lesz ezen a szentmisén.” (Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök)
A teljes interjú ITT olvasható.

„Jézus nyomában járva… Megható volt az ünnepi esemény minden pillanata: az egyházközségek, iskolák találkozása egymással, Ferenc pápával – aki Isten áldását kérte e záróeseményben az egész világra –, és nem utolsósorban találkozás Azzal, akinek „nyomában járunk,” a feltámadt Jézus Krisztussal az Oltáriszentségben. Néhány gondolat egy résztvevő gyermektől: Élményteli volt számomra, hogy szüleimmel együtt vehettem részt a záróeseményen, a pápai szentmisén, különösen, hogy 25 éve járt pápa utoljára Magyarországon. A szentmisén lélekemelőek voltak a liturgikus énekek, köszönöm!” (Lakatos Marianna hitoktató Szent Anna Katolikus Általános Iskola – Nyírtelek)

„A pápai szentmisén járt a fülöpi katolikus általános iskola is – A Hősök terére érkezve a kiváló szervezésnek köszönhetően gyorsan eljutottunk a helyünkre. Hallani mindent tökéletesen hallottunk, de látni már nem tökéletesen láttuk az eseményeket. Kivéve a Szentatyát, aki a pápamobilon kétszer is elment előttünk. Felemelő élmény volt a világ elsőszámú vallási vezetőjét élőben, teljes életnagyságban látni, hallani az emberek ezreinek örömujjongását…
Talán most még fel sem tudjuk fogni azt, hogy egy ilyen világméretű esemény részesei lehettünk! Utoljára 83 évvel ezelőtt volt hazánkban Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus… És ki tudja mikor lesz újra!” (Popovics Ferencné igazgató – Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola)

„Láttuk a pápánkat! – A pápalátogatást már nagyon vártuk. Hosszú volt az út Ajaktól, de megérte, mert csodaszépen előkészítették a helyszínt Budapesten. A kedvencünk a pápa mobil volt. Mégis a legmeghatóbb az volt számunkra, hogy a szentmise felajánlási részéhez az ajakiak vitték az oltárhoz az áldozati adományokat, ami nagyon boldogító volt számunkra.
Olyan aranyos volt Ferenc pápa, amikor azt mondta magyarul, hogy „Isten áldd meg a magyart!”. Nagy élményt jelentett látni a pápát, reméljük, hogy a legközelebbi magyarországi látogatásakor is találkozhatunk vele. Köszönjük szépen, hogy ott lehettünk!”
(Kovács Anna, Kocsis Flóra, Kerepesi Nóra 6.b.- Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde)

„A geszterédi diákok élményei a pápai szentmiséről –Ez a tanév nagyon jól kezdődött! Két évig készültünk erre az alkalomra. Az utolsó héten figyelemmel kísértük az Eucharisztikus Kongresszus eseményeit, minden nap nagyszünetben meghallgattuk a kongresszus himnuszát és beszélgettünk a látottakról. Az igazgató úr felelevenítette az 1938-as kongresszus történéseit, és képeket vetített róla.
Geszterédről 150-en utaztunk fel Budapestre… Ez a létszám a településünk 10 %-át jelenti, amire nagyon büszkék vagyunk. Gyönyörű volt ez a vasárnap, mert Ferenc pápa mellettünk haladt el a zsúfolásig megtelt Andrássy úton. Nem láttunk még sohasem kivetítőt, pápamobilt és pápát sem. Sőt! Nem is gondoltuk, hogy ilyen jó erőben kell lennie a Szentatya testőreinek, hiszen akik vigyáztak rá, a pápamobil mellett jó tempóban futottak legalább egy félórán keresztül…
A pápa érkezését a mi szektorunkhoz a tömeg egyre erősödő ujjongása, éljenzése jelezte.
Nem messze tőlünk megállt és kisbabákat emeltek hozzá, megáldotta és megpuszilta őket. Nagyon megható volt, az édesanyák mellettünk sírtak örömükben.
Sikerült a pápa felénk érkező áldását a telefonunkra rögzíteni, s mintha a végtelen isteni szeretet járta volna át szívünket, egész valónkat. Boldogan mutogattuk a felvételeket, küldtük tovább az elkapott pillanatokat.
Szinte el sem hittük, hogy ez velünk történik, a római pápa áldásában részesültünk.
A szentmise az egyház szép, latin nyelvén hangzott el, igazából nem értettük, de éreztük, hogy valami különleges, fenséges ünnepnek vagyunk a részesei.
Még az unokáinknak is elmeséljük…” (A geszterédi Szent Anna Katolikus Általános Iskola hatodikos diákjai)

„Szemtől szemben a pápával – Nagy megtiszteltetés érte az ajakiakat a NEK záró szentmiséjén – Virga Emese, a kisvárdai Szent László katolikus köznevelési intézmény 11. a osztályos diákja az oltár előtt találkozhatott Ferenc pápával. Emese így emlékezik vissza a megrendítő pillanatokra:
„MÁRIÁS-lányként bíztam benne, hogy szervezett keretek között, az ajaki zarándokokkal, népviseletbe öltözve megyünk majd a szombati és vasárnapi misére. Takács Károlyné, Manyi néni megkeresett bennünket, hogy az a megtiszteltetés érte az ajaki Máriás zarándokcsoportot, hogy a bíborosi és a pápai szentmisén szolgálatot teljesíthetnek.
Először fel sem fogtam, hogy mit jelent ez számomra. Az idő múlásával kezdtem csak arra gondolni, hogy ez mégsem egy búcsú, ez egy sokkal nagyobb megtiszteltetés, különlegesebb alkalom és életre szóló, megindító lelki élményt jelenthet.
Egyre inkább izgalommal töltött el a rám váró feladat. Nem a nehézség, hanem inkább annak a rám váró élménynek a nyomása, hogy FERENC pápa elé járulhatok.
Elérkezett végre 2021. 09. 12-e. Édesanyám már hajnal 5 órától öltöztetett, és fonták a hajam az ajaki népviselethez. Az utazás is élményt jelentett,  és a nagy találkozásra fókuszálva egyre erősödött bennem a várakozás. A Hősök terén várva még inkább izgultam attól a méltóságteljes környezettől, attól az emelkedett hangulattól, amit ott átéltem és megtapasztaltam. Nem voltam egyedül, mert ajakiak vettek körül, akikkel együtt vittük majd az adományt az Úr asztalához.
A Szentatya megérkezése fellobbantotta az ott várakozó hívők lelkesedését. Tapsvihar, éljenzés és emelkedő hangvihar előzte meg a szentmise kezdetét. Csodálatos érzés töltött el, amikor Ferenc pápa a pápamobillal oly közvetlenül haladt el mellettem.
A szentmisén való részvételem, és áhítatom még inkább azt éreztette velem, hogy mekkora ajándék a Jóistentől, hogy a pápa elé járulhatok. Azon tűnődtem, hogy mivel érdemeltem meg ezt a kegyet.
Elérkezett a pillanat, elindultunk az adományvivőkkel. Büszkén vittem az oltárhoz az adományt, és örültem, hogy a Jóisten földi helytartójához járulhatok.
Ferenc pápa rám nézett, és én éreztem a belőle felém kiáradó szeretetet. Még most is, pár nap elteltével is ezt érzem. Nincs szó, nincs nyelv, amely el tudná mondani érzéseimet! Csak köszönet és hála érzése tölt el, Istenem!”

„A Báthoryból több mint négyszázan vettek részt a pápai szentmisén – Sokat hallottunk az esemény történelmi jelentőségéről, de még nagyobb volt ennek a napnak a hatása személyes történelmünkre, hitbeli fejlődésünkre. Életem egyik legmeghatározóbb élménye ez a Találkozás. Ahogy a tanítványaimra néztem, őket is áthatotta az a lelkesedés, ahogyan az Európa és Magyarország különböző tájairól érkező emberek szeretetben és örömben tettek tanúságot hitükről a szentmisén való részvétellel.
A Szentatya szavai minden keresztényhez és a 21. század minden emberéhez szóltak.
,,Anima Christi, sanctifica me.”(„Krisztus Lelke, szentelj meg engem!…”) – hangzott fel a kórus gyönyörű éneke, miközben több tízezer ember vette magához az Oltáriszentséget, s valóban, azokban az órákban ott, a téren Krisztus ölelt magához bennünket.
Katolikusnak, kereszténynek lenni nagyszerű, de nem mindig egyszerű dolog. A Kongresszus, a pápai szentmise befejeződött, de újra ráirányította a figyelmünket arra, hogy az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus viszont mindig velünk van, megtölti hétköznapjaikat örömmel és bátorítással.” (Magyarné Takács Bernadett pedagógus, Báthory István katolikus köznevelési intézmény)

„Szent ünnepi ének szálljon!” – Ferenc pápa közelében szolgált a nyíregyházi kórus – „Szent ünnepi ének szálljon!” M-A. Charpentier zeneszerző dallamának, Varga László atya magyarra fordított szövegének ez a sora szólított meg bennünket, hogy elfogadva a meghívást, vállaljuk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus pápai miséjének 2140 fős kórusában az éneklést. Megtiszteltetésként éltük meg, hogy a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház Bárdos Lajos Kórusának, illetve a jósavárosi görögkatolikus énekkar néhány tagjának részvételével e jeles eseményen részt vehetünk.
Gebri József karnagy belénk vetett bizalma, töretlen lelkesedése, biztatása kísért bennünket hónapokon át a heti 2-3 órában történő felkészülésben.
A Hősök terén a helyszíni próbák 4-5 órásak voltak. A már felállított karzaton, közel 30 fokos melegben próbáltuk a műveket. Elfáradtunk minden nap, de lelkesedésünkből ez semmit nem vett el.
A kezdetektől hangunkkal együtt a szívünket, lelkünket, szeretetünket is az Úr elé vittük. Szent Ágoston szavai is ezt erősítették bennünk: „Aki szeret, énekel…”.
A Szentatya repülőjének fölöttünk elzúgó hangja jelezte, hogy megérkezett közénk. Talán már ekkor mindannyiunk szíve gyorsabban dobogott. A pápamobil megjelenésekor a férfikar indításával felhangzott Liszt Ferenc: „Tu es Petrus” kezdetű műve.
És eljött a pillanat, amelyre olyan sokat készültünk, vártunk. Egymásra figyelve, fegyelmezetten, a karmesterrel, az orgonával, a zenekarral teljes összhangban kellett énekelnünk.
A szentmisén a Szentatya közvetlen közelében történő zenei szolgálatunk életünk egészére kiható élményt jelentett. Minden pillanat szent, felemelő volt. Nyugalom, béke, hála töltötte el a szívünket, de ugyanezt láttuk a jelenlévő emberek arcán is.
Gyakran küszködtünk a könnyeinkkel egy-egy lélegzetelállító harmónia, az ősi gregorián dallamok, a kórusművek éneklése során.
A himnuszokat tízezrek zúgták velünk. Így minden bizonnyal szívből jövő könyörgésünk az egekig hatolt. Zengtük, a világba „kiáltottuk”: „Jézus, Téged áldva áldunk, mindenségnek Királya. Tested, Véred e Szentségben minden élet forrása”. (Fábry Kornél, Sapszon Ferenc)
(A Bárdos Lajos Kórus tagjainak nevében Románné Szakolcai Mária)

Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk.
Imádság Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve:

Mennyei Atyánk, gondviselő Istenünk!
Köszönjük, hogy Te kísértél minket történelmünk során.
Vétkeinket megvallva kérjük,
hogy egyre jobban megismerjük Fiadat, Jézus Krisztust!
Ő a mi biztos jövőnk.
Azért jött, hogy életünk legyen békében és önzetlen szeretetben.
Bizalommal kérjük,
hogy Nagyasszonyunk, a Boldogságos Szűz Mária,
valamint a magyar szentek és boldogok közbenjárására
Szentatyánk, Ferenc pápa közelgő látogatása
legyen kegyelem és erő forrása,
hogy hitünkben növekedve
egymással és a többi nemzettel békességben éljünk,
reménnyel építsük földi hazánkat,
és parancsaidat teljesítve eljussunk az örök hazába.
Ámen.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye