Golgotai szoborcsoport megáldásával, koszorúzásokkal emlékeznek a kommunizmus áldozataira február 25-én Pócspetriben

Michael Wallace Banach Magyarország apostoli nunciusa, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és P.Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyéspüspök jelenlétében kerül sor Pócspetriben a kommunista terror áldozatai emlékére emelt Golgotai szoborcsoport megáldására február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.
Ezen az ünnepi alkalmon Pócspetriben a Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban elhelyezett Magyarország első Szent Janka (Gianna) Beretta Molla tiszteletére készült ruhaereklyés mellékoltárt is megáldják a 11-kor kezdődő szentmisében.
A szentmisét bemutatja: Michael Wallace Banach Magyarország apostoli nunciusa, koncelebrálnak: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és P.Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök. A szentmise előtt Tamás György, Pócspetri polgármestere mond köszöntő beszédet a templomban.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én Pócspetriben az 1948. június 3-i eseményekre emlékeznek, mely dátum örökre beíródott a magyar történelembe. Az összefogásáról, a hitéről, a kitartásáról ismert Pócspetri nagy árat fizetett azért, hogy kiállt a település római katolikus iskolájának államosítása ellen. A Golgotai szoborcsoport Golgota című alkotását az elmúlt évben, 2022. február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján áldotta meg Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökök. Az alkotás Bíró Lajos Munkácsy-díjas szobrászművész munkáját dicséri. A keresztút, amely a Pócspetriben történt ’48-as eseményekre emlékeztet bennünket további állomásokkal bővült. A szoborcsoportot Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa áldja meg 2023. február 25-én.
A Golgotai szoborcsoport látványterve
A Golgotai szoborcsoport látványterve

**

A megemlékezés ünnepi beszédekkel, a Golgotai szoborcsoport megáldásával folytatódik. A megáldás szertartását Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa végzi.

Az ünnepi délelőtt utolsó mozzanataként pedig Királyfalvi Miklós szobor koszorúzása történik.

Az ünnepi alkalomról beszámolót teszünk közzé.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye