Jézusban tökéletes életszabályt kaptunk az Atyától, ha követjük, olyanok leszünk, amilyennek teremtett bennünket, szentek – Homília az évközi 7. vasárnapra, 2023

Szentírási részek:
Olvasmány: Lev 19,1-2. 17-18 Legyetek szentek…
Szentlecke: 1Kor 3,16-23 Isten temploma ugyanis szent, és ti vagytok az…
Evangélium: Mt 5,38-48 Ti legyetek olyan tökéletesek, … mint mennyei Atyátok!

Kedves Testvérek!

Az Isten által kinyilatkoztatott életszabály nem megkötözni akar bennünket, hanem felszabadítani a megszentelődésre, biztos és biztonságos utat mutat számunkra, hogy valóban képmásai legyünk, szentek, tökéletesek, irgalmasok, mint Ő. És hogy ezt a megszentelődést ne a saját teljesítményünknek, hanem az Ő ajándékának, kegyelmének tekintsük, erre akar elvezetni minket a mai igeliturgia, a szentmisénk tanító része.

Nézzük hát, hogy mit tanulhatunk a mai szentírási részekből. A múlt vasárnap azt hallottuk Jézustól, hogy ő nem megszüntetni jött a törvényt, hanem tökéletessé tenni. Valójában Ő maga lett a minket megszentelő, Isten képmásává formáló Törvényünk.

Az olvasmányban Mózes által nyilatkoztatta ki Isten a felszólítást: Legyetek szentek, mert én az Úr, a ti Istenetek szent vagyok. Majd azt is kifejti, hogy mi nem fér össze ezzel a szentséggel: ne táplálj gyűlöletet és ne légy bosszúálló. Majd azt is közli, hogy mire képesít ez a szentség: Ha vétkezik, fedd meg embertársadat, s akkor nem osztozol bűnében. Nem azt mondja, hogy ítéld el, szégyenítsd meg, beszéld ki, hanem azt, hogy fedd meg. Szeretettel figyelmeztesd, úgy szeresd, mint magadat.

Szinte ugyanaz a törvény szövege, mint amit Jézus mond az evangéliumban: Ne szálljatok szembe a gonosszal… szeressétek ellenségeiteket. Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!

Mivel lett tökéletesebb ez a törvény, mint az ószövetségi? Nem a betűiben, nem a szövegében lett tökéletesebb, hanem a közlésében. A Fiú, az Atya és a Szentlélek tökéletes szeretetegységéből jött hozzánk, és ebbe a tökéletes szeretetegységbe kapcsol be bennünket. Ehhez kínálja számunkra az életszabályt, oltja belénk saját életét, lesz számunkra Út Igazság és Élet. Csak Vele és Általa leszünk képesek szentté és tökéletessé lenni, amint a mi Atyánk Szent és Tökéletes.

Pál apostol ezzel szembesítette a korintusiakat és minket is a szentleckében: Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és Isten Lelke lakik bennetek? … Isten temploma ugyanis szent, és ti vagytok az!

A beszéd elején azt mondtam, hogy a szentmise tanító része arra akar elvezetni minket, hogy a megszentelődést ne a saját teljesítményünknek tekintsük, hanem az Ő ajándékának, kegyelmének. A szentmise most következő áldozati része pedig megnyitja számunkra az Ő ajándékainak és kegyelmeinek forrását. Jelen lehetünk az Ő megváltó áldozatában, és az Eucharisztiában nekünk adja önmagát, hogy szenté, az Ő megdicsőült, Atyával egy életének részesévé tegyen minket. Így tesz minket a Jézus által tökéletessé tett Törvény (maga Jézus Krisztus) a mennyei Atyához hasonlóvá, Szenté, Irgalmassá, tökéletessé.

Fodor András nyugalmazott plébános

Fotó: jezsuita.hu
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye