A természetes családtervezésről a házasság hetében Nyíregyházán

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyíregyházi csoportja február 14-én, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia dísztermében a házasság hete programjaihoz csatlakozott. Hollósy Tibor, a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tanára, a Szent Janka-imakör vezetője és Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ vezetője tartottak előadást Szent Gianna Beretta Molla (Szent Janka) (1922-1962) életpéldája a házasságban és a családtervezésben címmel.
Az alábiakban Lukács Krisztina előadásáról olvashatunk.

Miért foglalkozunk Szent Jankával? Miért beszélünk róla? Egyáltalán lehet-e hatással ránk, a mi életünkre, akár házasságunkra a 20. századi olasz szent? Mi nem az ő rajongói vagyunk, nem személyi kultuszról van szó, hanem arról a küldetésről, amit a szentek Istentől kaptak értünk. Ez a küldetés pedig annak a fontos üzenetnek az átadása, hogy a szentségre szóló meghívás egyetemes. Kivétel nélkül minden megkeresztelt ember meghívást kapott rá. Sajnos hajlamosak vagyunk rosszul értelmezni a szentség fogalmát és azt gondoljuk, hogy a szentek az antik világ csodatévő hősei, letűnt korok romantikus alakjai, akikhez nem sok közünk van.  

Éppen azért küld Isten szenteket minden korban, köztük családos embereket is, hogy megértsük: a szentség elérhető hétköznapi emberként, átlagos életet élve. A házasság is hivatás.

A Molla házaspár élete nem azért különleges, mert valami csodaszerűt tettek, hanem azért, mert megmutatták, hogy a szentségi lét hétköznapi emberként, családban élve is elérhető. Gianna és Pietro tanúságot tettek a házasság fontossága mellett, és tudatosan, szilárd hittel vállalták az Istentől való házastársi és szülői elhivatottságukat.

Fontos, hogy beszéljünk a fiataloknak mindkét élethivatásról, mint egymást kiegészítő, egymásra épülő meghívásról. Szülőként, nagyszülőként vagy pedagógusként ne csak a pályaválasztásban segítsük őket, hanem élethivatásuk megtalálásában is.

A házasságról sokan, sokféleképpen szoktak beszélni, előadásokat tartani, különösen a házasság hetében, és gazdag a szakirodalom is – beleértve a keresztény szakirodalmat –, amely a házasság különböző területeivel foglalkozik. Leggyakrabban előforduló témák a kommunikáció, önismeret, konfliktuskezelés, gyermekvállalás, intimitás. Felmerül egy hiányérzet bennünk, mert úgy tűnik, hogy van egy területe a házasságnak, amelyről ritkán esik szó. Kevesen beszélnek róla, és legtöbbször csak érintőlegesen, esetleg homályosan. Ez pedig a házasság legintimebb területe: a szexualitás és családtervezés.

Magának az emberi létnek is a legérzékenyebb és ezért a legsérülékenyebb területe. Ezért nem könnyű beszélni róla, sem előadóként, sem házaspárként. Mindannyian hordozunk kisebb-nagyobb sebeket ezen a területen, és a házasságban is könnyen megsebezzük egymást. Ezért nagy szükségünk van Isten irgalmára, gyógyító szeretetére.

Meg kell értenünk, hogy a szexualitás Isten ajándéka a házaspárnak, amelyet a házastársak javára és az élet továbbadására ajándékozott. A keresztény házasság egy sajátos szerelmi háromszög a férj, a feleség és az Isten között. Fontos, hogy behívjuk, beengedjük Istent a házasságunkba, egészen a hálószobáig, hiszen előtte nincs tabu.

Ugyanakkor a szexualitáshoz szorosan kapcsolódik a családtervezés, amely minden házasságban alapkérdés, hiszen minden párt érint termékeny éveik során. Vagy azért, mert szeretnének gyermeket, vagy azért, mert szeretnék elhalasztani a várandósságot későbbi időpontra, esetleg úgy döntenek, hogy nem tudnak több gyermeket fogadni. Ehhez olyan családtervezési módszerre van szükség, amely által megvalósulhat a boldog, felszabadult együttlét a teljes és kölcsönös önátadásban, és amely természetes módon, mellékhatások, eszközök és szerek nélkül, Isten tervével összhangban segíti vágyaik megvalósulását.

Az orvosok által kidolgozott Billings Ovulációs Módszer az egyetlen, amely a legtermészetesebb és legegyszerűbb módon nyújt segítséget minden párnak, tiszteletben tartva a feleség, a férj és a születendő gyermekeik testi és lelki egészségét. A Magyarországi Billings Központ küldetése a házaspárok, a családok védelme e csodálatos módszer terjesztése és tanítása révén. Ehhez az életvédő tevékenységhez sok imára és kegyelemre van szükség, így folyamatosan kérik védőszentjeik, Szent Janka és Szent II. János Pál pápa közbenjárását. A Szent Janka Imakör tagjai a háttérben vállalják azt az imaszolgálatot, amely a központ munkatársait, oktatóit támogatja küldetésük teljesítésében.

Szent Janka gyakran mondogatta, hogy „az élet szent”, valahányszor egy-egy kismama kétségbeesetten fordult hozzá terhesség megszakításon gondolkodva. Kedves, vidám, életigenlő magatartásával, mély hitével mindig segítette a nehézségekkel küszködőket és sok anyát meg tudott győzni arról, hogy a gyermek Isten ajándéka, akit el kell fogadni.

Szent II. János Pál pápa így fogalmazott a szentté avatáson: „Adja Isten, hogy korunk Gianna Beretta Molla példáján keresztül újra fel tudja fedezni a hitvesi szerelem tiszta, szűzies és termékeny szépségét, amely válaszol Isten hívására.”

Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ vezetője

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye