Isten az Ő törvényei által közli velünk akaratát – Elmélkedés az évközi 6. vasárnapra

Szentírási részek:
Olvasmány: Sir 15,15-20 Isten adta az embernek parancsait és törvényeit…
Szentlecke: 1Kor 2,6-10 …emberi szív fel nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik szeretik őt.
Evangélium: Mt 5,17-37 Nem megszüntetni jöttem a törvényt, hanem tökéletessé tenni.

Kedves Testvérek!

Jézus iskolájában, miután elfogadtuk a meghívást, feladatokat kapunk, amelyek vállalása hitelesítik tanítványvoltunkat, és egyben hasonlóvá tesznek bennünket Mesterünkhöz. A mai szentírási részek a törvényről szólnak. Mielőtt boncolgatni kezdjük, mai aktuális üzenetüket, érdemes tisztázni a Törvény bibliai fogalmát. Ugyanis a Biblia elsősorban nem jogi értelemben használja ezt a fogalmat. A Szentírásban a „Törvény”, olyan tanítást jelöl, amelyet Isten adott az embereknek, magatartásuk szabályozására. Ilyen értelemben Isten tervének három nagy korszakát, rendjét ugyanaz a szó (Szövetség, Törvény) jelzi.

Az első korszak a természettörvény rendje. A Mózes előtti időben az Isten a természettörvényben mondta ki tanítását az emberek számára. A természet rendjére és a saját „lelkiismeretükre” figyelve alakíthatták ki erkölcsi rendjüket. Ez a lehetősége van ma is azoknak az embereknek, akik nem hisznek Istenben, nem hisznek Krisztusban, nem hisznek a kinyilatkoztatásban.

A második korszak az Ószövetség, a mózesi törvény korszaka, amelyben az Isten egy népnek nyilatkoztatta ki akaratát. A teljes Ószövetség, nemcsak a Törvénykönyvek – azt a tanítást tartalmazza, amelyet Isten adott az ő népének. Egy ilyen részletet hallottunk ma Sirák fia könyvéből. A szent író arra hívta fel a nép figyelmét, hogy megvan a hatalma, módjában áll, hogy megtartsa Isten parancsait és hűséges maradjon hozzá. Isten senkinek sem adott parancsot a rosszra, sem engedélyt arra, hogy vétkezzen.

A harmadik korszak az Újszövetség, a krisztusi törvény korszaka, amelyben az Isten Jézus Krisztusban mondja ki az emberekre vonatkozó akaratát, magatartásuk szabályozását. Maga Jézus Krisztus lesz a Törvény, benne kapja meg az ember a tökéletes emberi lét mintáját. Az evangéliumban maga Jézus mondja, hogy nem megszüntetni jött a Törvényt, Isten eddigi tanítását, amit a természet által és az Ószövetség által adott, hanem beteljesíteni. A természet rendje és az ószövetségi kinyilatkoztatás rendje ugyanannak a szerető Atyának a rendje, akit most megismerhet Jézus Krisztusban az ember. Pál apostol erre hívja fel a korintusiak figyelmét és a mi figyelmünket is a mai szentleckében, hogy Isten Szentlelke által kinyilatkoztatta nekünk Jézus Krisztusban amit Isten azoknak készített, akik szeretik őt, feltárulnak számunkra Isten mélységei.

Magatartásunk szabályozására 4 konkrét törvényt, szabályt emelt ki Jézus a mai evangéliumban, hogy ezekhez igazítsuk életünket. Mindegyik nagyon aktuális napjainkban!

1. Világszerte sok helyen és közvetlen szomszédunkban is dúl a háború, ezerszámra gyilkolják egymást az emberek. Jézus pedig szembesít bennünket az Újszövetség törvényével, hogy a szeretet győzelme érdekében a haragot szereljük le magunkban, így nem fakad belőle pereskedés, háború és gyilkosság.

2. A mai nappal kezdődik a házasság hete. A gonosz ideológiák minden irányból támadják a házasság, a család szentségét. Jézus a házastársi szeretet hűséges megőrzése érdekében a bűnös vágyak leszerelését sürgeti igen drasztikus képekkel. Ha a szemed (látás), vagy a kezed (érintés) ébreszti benned a bűnös vágyat – vesd el, hogy ne fajuljon a dolog házasságtörésig.

3. Ugyancsak a házasságot, a családi köteléket védi, amikor az ószövetségi törvény adta lehetőséggel és a mai gyakorlattal ellentétben a válás helyett a házastárs iránti szeretet felszítását javasolja, hogy az ember önmagát és házastársát, gyermekeit is megvédje a bűnnek való kiszolgáltatottságtól.

4. A hamis állítások, hazugságok uralják a mai kommunikációt. Jézus a szó hatalmára és felelősségére irányítva a figyelmet, arra hív meg bennünket, hogy a szeretet tegye hitelessé és egyértelművé szavainkat.

Néhány kiemelt krisztusi, újszövetségi „törvény”, amelyeket Isten adott nekünk magatartásunk szabályozására. Ezeket a feladatokat kaptuk ma, amelyek vállalása hitelesítik tanítványvoltunkat, és egyben hasonlóvá tesznek bennünket Mesterünkhöz.

Fodor András nyugalmazott plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye