Debrecen ad otthont idén a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának

A Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója (KELET) február 10-12. között kerül megrendezésre Debrecenben a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség, a Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium, valamint a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium szervezésében.

A főbb programok és a szállás helyszínéül a Szent József Gimnázium és Kollégium épületei (4024 Debrecen, Szent Anna utca 17-19.) szolgálnak.

február 10. – péntek

16:00 érkezés, regisztráció, szobák elfoglalása

17:00 megnyitó, köszöntők

17:30 „Szólj be a papnak!” esemény

19:00 vacsora

20:30 dicsőítés

február 11. – szombat:

7:30 szentmise

8:00 reggeli

9:00 tréning az Egyházi Fejlesztők csapatának vezetésével

13:30 ebéd

14:30 választható programok, illetve kötetlen időtöltés

18:30 vacsorával egybekötött farsangi bál

A választható programokra a jelentkezési űrlap kitöltésekor szükséges feliratkozni, amelyek a következők:

Munkácsy-trilógia megtekintése a Déri Múzeumban, valamint látogatás a Szabó Magda Emlékházba,

püspöki székház megtekintése, valamint „templom-túra” (a római katolikus Szent Anna-székesegyház, a református Nagytemplom és az Attila-téri Debreceni Görögkatolikus Parókia megtekintése idegenvezetéssel),

termálfürdőzés a nagyerdei rekreációs övezetben,

„stadion-túra” (a Nagyerdei Stadion megtekintése idegenvezetéssel

február 12. – vasárnap

8:30 reggeli, majd készülődés a hazaútra

10:00 szentmise Palánki Ferenc megyéspüspök celebrálásával

11:30 ebéd és zárszó

A találkozó költsége 10.000 Ft/fő, amelyet a helyszínen, a szállás elfoglalásakor szükséges befizetni.

A találkozó mottója „Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem?” (ApCsel 9,6), amely arra hívja meg a résztvevőket, hogy a mindennapok teendői közepette fürkésszék Isten akaratát. A programok is ebben kísérnek majd bennünket, segítenek, hogy a fiatalok felfedezzék önmagukat, a helyüket az egyházban, a közösségük életében, valamint újra és újra rádöbbenjenek az Istennel való kapcsolatuk valóságára. Továbbra is fontos, hogy a szinodális utat járjuk, így szükségünk van olyan alkalmakra, ahol rátekinthetünk az együtt haladás művészetének gyakorlására. Az önmagunkkal, embertársaikkal és Istennel való együtt haladásra.

„A KELET kitűnő találkozási pont azon egyetemista fiatalok számára, akik az országban, illetve a határon túl működő valamely katolikus egyetemi lelkészég közösségének tagjai. Fontosnak tartjuk, hogy a fiataloknak időt és teret biztosítsunk arra, hogy megismerjék egymást, megosszák egymással tapasztalataikat arról, hogy keresztény emberként hogyan állják meg a helyüket az egyetemista mindennapok kihívásai közepette. A KELET-en számos programot kínálunk számukra: közösségépítő játékok, dicsőítés ifjúsági énekek kíséretében, farsangi bál, közös szentmise, valamint fakultatív programok Debrecen városának felfedezésével. Az együtt töltött idő egyik különleges eseménye lesz a Szólj be a papnak! című program, melynek során ökumenikus kereteken belül hívjuk párbeszédre a fiatalokat és az egyetemi lelkészeket. A hétvége folyamán az egyetemisták egy komoly szakmai programon is részt vehetnek. Az Egyházi Fejlesztők csapata egy félnapos tréning keretében tart foglalkozást, ahol a fiatalok tovább erősödhetnek a felelős keresztény felnőtté válásban, kibontakoztatva a hitéletük fontos velejáróit.” (Törő András országos katolikus egyetemi lelkészi referens, a találkozó főszervezője)

A KELET-re online lehet jelentkezni. Határidő: 2023. január 30.

A regisztrációs felület IDE kattintva érhető el.

A találkozóval kapcsolatban további információkat a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség honlapján lehet találni. Minden egyetemista érdeklődőt szeretettel várnak.

Forrás: Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye