Jézus nem veti szemünkre a bűneinket, hanem meghív a jóra – Év végi hálaadó szentmise a debreceni székesegyházban

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök év végi hálaadó szentmisét mutatott be december 31-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban. A szentmisén konccelebrált dr. Krakomperger Zoltán helynök, plébános, aki az év utolsó estéjén hálaadással tekintett vissza az egyházközség 2022-es évére.

A szentmisén imádkoztak a 2022. december 31-én elhunyt XVI. Benedek pápa lelki üdvéért is. A szentmise szentségimádással majd szentségi áldással zárult.

Palánki Ferenc megyéspüspök elmélkedésében többek között így fogalmazott:
Szilveszter estéjén a múló időről szoktunk elmélkedni, arról, hogy gyorsan peregnek életünk évei. Milyen érdekes, hogy egy-egy perc sokszor nehezen telik, az évek meg repülnek!
Szent Ágoston azt mondja az időről: „Ha kérdezik, nem tudom. De ha nem kérdezik, akkor tudom”.

Az idő, ami múlik fölöttünk nem mindegy, hogyan telik. Nemsokára beteljesedik ez az év. Vajon eljutottak-e a cselekedeteink a teljességre? Milyen sokszor hűtlenek voltunk Istenhez, ahogy a temetésen is szoktuk énekelni: „Ó életemnek mennyi hűtlen elhibázott napja volt”, de  Jézus – amikor megszólít bennünket ezen az estén is –, nem veti szemünkre a bűneinket, hanem meghív a jóra, arra, hogy szeressünk, hogy ragaszkodjunk hozzá, az Ő igazságához. Akár rövid, akár hosszú életünk van, hozzá kell ragaszkodnunk, Őrá kell bíznunk az életünket.

Palánki Ferenc megyéspüspök elmélkedése itt meghallgatható:

A homília után Krakomperger Zoltán atya hálaadással tekintett vissza a 2022-es évre, megköszönve Isten kegyelemosztó cselekvését, majd számadást tartott a debreceni Szent Anna egyházközség életéről:

A 2022-es évben a keresztség szentségében 124 gyermek részesült és 48 gyermek volt elsőáldozó. Az egyházközségben kétévente tartanak bérmálást, de minden évben készülnek felnőttek a bérmálás szentségében való részesülésre. 2022-ben hat felnőtt bérmálkozott.

A hitoktatásban részt vevő gyermekek létszáma a plébánia területéhez tartozó oktatási intézményekben 702 fő.  

A Szent Anna-székesegyházban 52 pár kötött szentségi házasságot. 148 temetés volt, közülük 15 fő készült fel a nagy útra a szentségek segítségével. Zoltán atya kérte, fohászkodjunk az elhunytakért, hogy az örök világosság fényeskedjék nekik!

Az egyházfenntartási hozzájárulás befizetőinek a száma: 405 fő. A befizetett összeg: 10 710 703 Ft.

Az egyházközség lapjában, a Debreceni Katolikus Figyelőben az előző két év adatait is megtalálhatjuk és összevethetjük a 2022-es év adataival.

Zoltán atya ezt követően köszönetet mondott Palánki Ferenc megyéspüspöknek, a székesegyházban szolgáló lelkipásztoroknak a szolgálatukért, a diakónusnak, továbbá az akolitusoknak, a kántornak, a sekrestyésnek az egyházközségben önkéntes szolgálatot vállalóknak az odaadó helytállásukért, valamint megköszönte a képviselő testület és a hitoktatók szolgálatát.

Istentől megáldott boldog új évet kívánunk!

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye