Beszámoló a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kántorképző tanfolyamának eddigi eredményeiről

2022. július 4-én reggel 8 órakor kezdődött a Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök által támogatott és új alapokra helyezett kántorképzés nyolc tanárral és 17 tanulóval. Egy kéthetes intenzív tanfolyamra és az azt követő havi egy szombati találkozásra vállalkoztunk, ilyen formátumú kántorképzés – tudomásom szerint – nincs még egy az országban. Tapasztalataink folyamatosan gyűlnek, és egyelőre igen pozitív képet látunk magunk előtt.

A jelentkezőknek nemcsak a magas száma örvendetes, hanem az is, hogy az egyházmegye különböző pontjairól jöttek, sőt, azon kívülről is. Debrecen, Hajdúszoboszló, Ajak, Dombrád, Fényeslitke, Szeghalom és Gyomaendrőd – hogy csak néhány települést említsek –, innen érkeztek a jelentkezők. Életkor és előképzettség szempontjából is rendkívüli a változatosság: 11 évestől a 70 évesig, teljesen kezdőtől a hegedűművészig minden megtalálható.

Ennek megfelelően a tanári kar kiválasztásánál azt is figyelembe kellett venni, hogy minél kreatívabban és személyre szabottan tudjuk tanítani őket. Fiatal és igen tehetséges tanáraink vannak: szolfézs-zeneelméletet Tóth-Bartók Dániel, liturgikát Csordás Gábor atya, orgonát Dankos Attila és Dezső Dario, zongorát Spolár Barbara, hangképzést Kovács Csilla, latint Vatai Judit oktat, gregoriánt, a népéneket és a karvezetést jómagam oktatom.

A csoportos órák, a zongora és a hangképzés a Szent József Gimnázium falai között kaptak helyet, az orgonaórák és a karvezetés a Szent László- és a Megtestesülés-templomokban. Minden nap végét az esti szentmisével koronáztuk meg, amelyen mindenki lehetőséget kaphatott az orgonálásra. Szerencsére ezzel a lehetőséggel gyakran éltek is. A karvezetés és a szentmisén való minél gyakoribb szolgálat is azt a célt szolgálja, hogy a képzés minél inkább a gyakorlat felől közelítse meg a kántori szolgálat elsajátítását.

A szeptemberben elkezdődött havi egy találkozás során újabb három tanulóval gyarapodott a csapat, köszönhetően a plébános atyák lelkesedésének is.

Legutóbbi, december 3-i találkozásunkkor nagyon lelkes csapat gyűlt össze, akikkel az adventi időszak rejtelmeit igyekeztünk feltárni, énekanyagát elsajátítani, betekintve már a karácsonyi repertoárba is, ahol a liturgikus előírások és a nép által elvárt slágerek között igyekeztünk arany középutat találni. Sokat tanulunk egymástól is, mivel vannak már gyakorló kántorok is a tanulók között, ők mindig megosztják azt, hogy szolgálati helyükön mik a szokások, helyi sajátosságok. A nap végén bekapcsolódtunk a Megtestesülés-templom Kórus Advent rendezvénysorozatának következő állomásába is oly módon, hogy a szentmiseszolgálatot a kántorképzősök végezték, utána pedig Bicskey László és egy énekegyüttes adott közös koncertet.

A kántorképző legnagyobb értékének és éltető tüzének magam részéről azt a tudásszomjat tartom, amellyel a hallgatók minden egyes alkalommal érkeznek minden egyes alkalommal. Érdeklődéssel és nagy lelkesedéssel szívják magukba azt a tudást, amit mi, tanárok átadunk nekik, és azt is, amit egymástól eltanulhatnak. Ennek a kitartó munkának pedig azt hiszem, igen szép gyümölcsei lesznek.

Náray Máté kántor, az Egyházmegyei Kántorképző vezető tanára

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye