Isten a szeretet hatalmával uralkodik, és nem a hatalom szeretetével – Palánki Ferenc megyéspüspök Krisztus Király vasárnapján áldotta meg Pócspetriben a felújított templomot és a plébánia-rendház épületét

Külsőleg megújult a pócspetri római katolikus egyházközség Szent Kereszt felmagasztalása-temploma és plébánia-rendház épülete, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg november 20-án, Krisztus Király vasárnapján.

Ezen az alkalmon a főpásztor három fiatalnak is kiszolgáltatta a bérmálás szentségét: „A templom és a plébánia megáldása mellett a Lélek templomait is felkenjük az üdvösség krizmájával a bérmálás szentségében” – fogalmazottköszöntő gondolataiban a főpásztor, majd örömét fejezte ki azért, hogy ezen a napon a történelmileg is jelentős település híveivel, a pócspetri egyházközséggel ünnepelhet. (Az 1948-as pócspetri események jelentősége miatt Magyarország Kormánya 2019. szeptember 17-én a polgármesteri hivatal épületét magyar történelmi emlékhellyé nyilvánította.)

A főpásztor homíliájában Jézus Krisztus, a Mindenség Királya ünnepének az üzenetéről elmélkedett: „Jézus Krisztus egészen más király volt, mint a földi királyok. A szentleckében (Kol 1,12-20) olvassuk: az Atya „helyet adott szeretett Fia országában”. Van országa, de ezt nem találjuk a térképen. „Nem lehet azt mondani: Nézzétek, itt van, vagy amott!” (Lk 17,21) – ahogy tanított róla Jézus, Isten országa bennetek van, az ember szívében. Az ország szép magyar szavunk, az úrság szóból ered, amely azt mutatja, hogy az országnak van ura. Ki uralja a szívetek országát? Isten bennetek, az életetekben uralkodik, és nem akárhogyan: a szeretet hatalmával, és nem a hatalom szeretetével.  

Ez a szeretet legteljesebb módon a kereszten mutatkozott meg. A mai evangéliumban (Lk 23,35-43) hallhattuk: „emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel” – folytatta elmélkedését Ferenc püspök, majd arról beszélt, hogy az ország teljessége életünk végén fog eljönni, de addig is nap mint nap eljön a szívünkben, itt akar lakni: Ahogyan a Jelenések könyvében olvassuk: „Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem” (Jel 3,20). Jézus így tanít: Isten országa bennetek van, egy másik helyen pedig azt olvassuk: Isten országa közöttetek van. Istennek az uralma az ember szívében és a kapcsolataiban van. Ha két ember szeretetben van egymással, Isten országa köztük van, de ha gyűlölettel vannak egymás iránt, ott van a pokol is.

Ezután az evangéliumban található érdekes képről, a nép viselkedéséről beszélt püspök atya: „A nép bámészkodott.” Nem érintette meg, hogy ártatlant végeznek ki, nem esett meg rajta a szíve. A nép éppen a szíve keménysége miatt nem fogta fel, nem értette meg, hogy elérkezett Isten országa. Érdemes Jézus és a körülötte állók viselkedését megfigyelni. Háromszor is előfordul: „szabadítsd meg magadat!”, mert ha Jézus nem tudja megmenteni magát, akkor jogosan ítélik el. Levizsgáztatják az Istent – mutatott rá Ferenc püspök az emberek viselkedésére, amelyben magunkat is felfedezhetjük:

Hányszor megtesszük ezt mi is: ha nem segítesz, akkor nem vagy, mert ha lennél, akkor tudnál, akarnál segíteni, és úgy irányítanád az életemet, ahogyan én akarom. Így szoktunk hisztizni a Jóisten előtt. De Isten nem fogja a mi szekerünket tolni, hanem benne hagy a nehézségekben. Ő nem jött le a keresztről sem, pedig meg tudta volna tenni. Azért maradt ott, hogy tudjuk követni. Nem akar csodát tenni saját magáért, így mi se kérjünk magunknak csodát. Persze vannak csodák. Szoktuk mondogatni, hogy aki nem hisz a csodákban, az nem is realista. Lehet kérni gyógyulást, az örök életet, evilági békességet, sőt kell is ezekért imádkozni, de mindig oda kell tenni – ahogyan Jézus is tette a Getszemáni kertben –, hogy „ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tied!” (Lk 22,42). Hiszen nem azt akarom, hogy az Isten az én uralmam alá, országomba kerüljön, hanem én akarok az Ő országába, uralma alá kerülni. Hiszem, hogy van országa Istennek és hiszem, hogy úgy lehetek tagja, ha engedem, hogy az Ő szeretete működjék bennem és rajtam keresztül.

Isten a kereszten mutatta meg a szeretet teljességét. Ezt a hatalmat bízta ránk, erre tanított meg, hogy embernek lenni isteni dolog. Miért? Azért, mert Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtett bennünket. Azt akarja, hogy hasonlítsunk Őrá, hogy úgy szeressünk, ahogyan Ő, és tudjunk egymásért felelősséget vállalni. Nem elég beszélni a keresztény értékekről, a szeretetről, hanem meg kell élni azt, hogy az áldozattal, szenvedéssel jár. De Jézus éppen ezért nem jött le a keresztről. Az embernek akkor emberhez méltó az élete, ha Istenhez is méltó.

Ezért engednünk kell, hogy maga az Isten, a szeretet uralkodjék bennünk. Így ha igazságtalanság ér, megmutathatjuk – mint Jézus –, hogy akkor is igaz emberek tudunk maradni – fogalmazott a főpásztor, és példaként említette a kicsiny országunkat: Bennünket, magyarokat sok bántás ér, mindenféle rosszat mondanak ránk, de nem ezt éljük át, hanem ennek ellenére igyekszünk megtartani az egyenes utat, megmutatjuk, hogy kihez tartozunk, megvédve magunkat, és áldozatot hozunk másokért. Hányszor, de hányszor keresztre feszítették már ezt az országot a történelem során, és mi mégis itt vagyunk!

Ha hisszük, hogy Isten a mi igazi Urunk, akkor a szeretet továbblendít bennünket, átsegít minden rosszon. Ha hisszük azt, hogy Isten megengedi, hogy bevezessenek bennünket a nehézségekbe, de ezeken Isten átvezet és kivezet, akkor megmutathatjuk, hogy Isten országa itt van közöttünk, bennünk.

Ezért sokat kell imádkozni, tenni, egymást segíteni, összefogva, megmutatva a szeretet mindenható erejét.

Krisztus Király ünnepe segítse a bérmálkozókat és mindannyiunkat, hogy elhiggyük, van Istennek országa, amelynek teljessége ott lakhat a szívünkben, a halálunk után pedig az örökkévalóságon át ott lakhatunk.

Legyünk hírnökei ennek az országnak azáltal, hogy tanúságot teszünk az isteni szeretetről az életünkkel, szavainkkal, cselekedeteinkkel – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.

A szentmise végén Szenes István plébános köszönetet mondott a főpásztornak a közös ünneplésért, a bérmálás szentségének kiszolgáltatásáért, valamint a felújításban szerepet vállaló támogatóknak a segítségnyújtásért.

A templom külső megújulása kormányzati támogatásból, a plébánia-rendház felújítása pedig a kormányzati támogatások mellett Tamás György polgármester hathatós közbenjárásának, Sitku Zsolt, a VILU-PET 2000 Kft ügyvezetője és munkatársa kivitelezési munkálatainak és hathatós anyagi támogatásának köszönhető.

Az ünnepségen jelen volt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő és Tamás György, Pócspetri polgármestere is.

Simon Miklós országgyűlési képviselő köszöntő gondolataiban abbéli örömét fejezte ki, hogy Pócspetri főterének felújítása hamarosan befejeződik. Megújult az egészségház, az iskola, a szolgálati lakás, a művelődési ház, a plébánia és a templom épülete, és van egy nyertes pályázat a községháza felújítására. Ezzel a település európai színvonalú képet kap. A képviselő visszatekintett az elmúlt évtizedre is, a szépen fejlődő közösségekre. Itt mondott köszönetet Palánki Ferenc megyéspüspöknek az ebben nyújtott segítségéért, az épület felújításokban, új épületek létrehozásában vállalt szerepéért.  

***

Az 1948-as pócspetri események jelentősége miatt Magyarország Kormánya 2019. szeptember 17-én a polgármesteri hivatal épületét magyar történelmi emlékhellyé nyilvánította.

Pócspetri 1948-as eseményei: Pócspetriben 1948. június 3-án este a plébános felhívására az esti litánia után a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a képviselő-testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, amit két rendőr próbált megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd Takács Gábor őrvezető csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, és a golyó halálra sebezte a rendőrt.
A községet megszállta az ÁVO, kijárási tilalmat rendeltek el, a kihallgatásokon szinte minden helybélit bántalmaztak, hárman közülük később belehaltak a verésbe. Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét pár nappal később kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre enyhítették. A hatalom még tizennyolc embert ítélt különböző vádakkal szabadságvesztésre, de lényegében az egész falut meghurcolták. A történtek miatt Pócspetrin a rendszerváltásig rajta maradt a „rendőrgyilkos” bélyeg.
A pócspetri eseményekről Ember Judit rendező 1983-ban dokumentumfilmet készített, amelyet akkor betiltottak, az alkotást először 1989-ben láthatta a közönség. A rendszerváltás idején, 1990. január 17-én a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, Asztalos Jánost és Királyfalvi Miklóst a vád alól felmentette, és hatályon kívül helyezte négy másik vádlott ítéletét is. 1993. december 20-án a Fővárosi Bíróság perújítási tárgyalás alapján bűncselekmény hiányában újabb két vádlottat mentett fel.
Királyfalvi Miklós újratemetési szertartását 2017 júliusában tartották meg a község temetőjében; a segédjegyző hamvait korábbi nyughelyéről, Rákoskeresztúrról kihantolták, és Pócspetriben helyezték örök nyugalomra.

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye