„A katolikus egyház szerepvállalása a szociális ellátásban”  – Konferencián mutatkozott be egyházmegyénk új intézménye a Forrás Lelki Segítő Központ

„A katolikus egyház szerepvállalása a szociális ellátásban” című konferencián mutatkozott be a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új szociális intézménye, a Forrás Lelki Segítő Központ november 22-én a debreceni Szent József köznevelési intézmény épületében.

A konferencia fókuszában az új intézmény bemutatkozása, valamint a pszichiátriai betegséggel és szenvedélybetegséggel élők érdekében megvalósuló szakmaközi együttműködések segítése, újradefiniálása, az aktuális feladatok, szakmai dilemmák megbeszélése állt. A konferencia részletes programja ITT található.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a Forrás Lelki Segítők Egyesületével kötött megállapodást követően 2022. 07. 01-én vette át az egyesület fenntartásában működő szociális alap és szakellátások működtetését, és megalapította a Forrás Lelki Segítő Központot.  Az új intézmény vezetője: Nyikos-Fegyveres Andrea, szakmai vezetője: Berényi András. Az erről szóló sajtóközlemény ITT olvasható.

A konferenciát Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, és dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg.  

Palánki Ferenc megyéspüspök örömét fejezte ki azért, hogy az egyházmegye átvehette a Forrás Lelki Segítő Egyesület szolgálatát. „De hogyan lehet öröm a kereszt átvétele?” – tette fel a kérdést a megyéspüspök, és elmondta, hogy hét éve – amióta vezeti az egyházmegyét –, ismeri az egyesület tevékenységeit és vezetését, amelyről mindig jó véleménnyel volt. Látta az egyesület erőfeszítéseit, és amikor kérték az egyházmegye segítségét, örömmel vállalta át a szervezet működtetését, hiszen mint fogalmazott -: az Egyháznak profilja kell hogy legyen a rászorulók és azon emberek megsegítése, akik bajban vannak, és a látókörünkbe kerülnek.

„Krisztus szeretete sürget minket” (ld. 2Kor 5,14) – idézte Szent Pál apostolt a főpásztor és kifejtette: Ha erről a szeretetről beszélünk, akkor eszünkbe kell hogy jusson XVIBenedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikája, amely azt jelenti, hogy Isten a szeretet. Amikor tehát istenszolgálatról, istenszeretetről beszélünk, akkor azt legteljesebb módon az embertársainkon keresztül tudjuk kifejezni és megmutatni. Hiszen Jézus arra tanított bennünket, hogy amit egynek tesztek akár a legkisebbek közül is, azt nekem teszitek (ld. Mt 25,45).   

Jézus itt arról beszél, hogy egyetlen pohár víz sem marad jutalom nélkül, amit a rászorulóknak adunk. Látva a Forrás Lelki Segítő Központ munkatársainak a szolgálatát – akik nem egy pohár vizet adnak, hanem annál sokkal többet tesznek –, hiszem azt, hogy ennek nem marad el a jutalma. De nem a jutalomért teszik, hanem azért a szeretetért, amit az Isten a szívükbe írt, és ami önmagában is örömmel tölti el az embert.

Hálás vagyok azért, hogy ezen a konferencián felszínre kerül az, hogy a Forrás Lelki Segítő Központ munkatársai miért dolgoznak, milyen tevékenységeket végeznek, az egyház hogyan tud segíteni ebben a szolgálatban, és a munkatársaink hogyan tudnak nekünk, az egyháznak abban segíteni, hogy Isten szeretetéről tanúságot tegyünk. 

XVI. Benedek pápa a Deus caritas est kezdetű enciklikájában azt mondja, hogy a keresztény élet kezdetén nem egy eszmerendszer, egy ideológia van, hanem egy találkozás az élő Istennel, a feltámadott Jézussal.

Ha ez a találkozás átalakít, átformál és erőt ad az embernek, akkor lesz ereje erről a szeretetről tanúságot tenni minden helyzetben, akkor is, amikor nehéz, hiszen a találkozásból mint forrásból tudunk meríteni.

Azt kívánom mindenkinek, hogy ez a találkozás létrejöhessen Isten és ember között, és ennek öröméből mint forrásból merítve tudjuk, tudják egymást szolgálni! – fejezete be gondolatait a megyéspüspök, majd jó munkát kívánt a Forrás Lelki Segítő Központ munkatársainak.

Dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere megnyitóbeszédében megnyugtatónak nevezte a város együttműködését az egyházakkal és a civil szervezetekkel. Örömét fejezte ki, hogy az egyházmegye beállt a Forrás egyesület mögé és a maga erejével, közösségével, a maga pénzügyi hátterével tudja segíteni ezt a munkát. Debrecen számára ez gyümölcsöző kapcsolatot jelent.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a megyei jogú város alapvető feladatokat is átad a civil szervezeteknek, mert bár az önkormányzat a maga erejével sok mindent meg tud oldani, de a civil és egyházi oldal egy olyan szolgálat, amelyek teljesen más struktúrákban működnek, akár hétvégi és ünnepek alatti feladatok elvégzését is vállalják. Ennek az együttműködésnek köszönhetően kiegészítik egymást az önkormányzat, az egyházak és civil szervezetek. Debrecenben mint spirituális központban minden történelmi egyház kiveszi a részét a munkából. Ezzel együtt elmondható, hogy gondoskodó város is, ahol mindenkinek a problémájára találnak megoldást, nemcsak a városban, hanem az egész megyében – fogalmazott Széles Diána alpolgármester.

A konferenciát megnyitó beszédek után előadások következtek, amelyekről később részletesebben beszámolunk.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye