A szalag viselése nemcsak megtiszteltetés, de felelősség is – Szalagavató ünnepséget tartottak a nyíregyházi Szent Imre köznevelési intéményben

2022. október elsején szalagavató bál rendezvényét tartottuk a nyíregyházi Szent Imre gimnáziumunkban. Ezt megelőző napon – a hagyományaink szerint – a tizenkettedikesek bemutatták a nyitótáncokat az iskola dolgozóinak és az alsóbb éveseknek. Mindenki nagy figyelemmel követte a csodálatos koreográfiákat, majd hálánkat, örömünket, köszönetünket tapsviharral fejeztük ki.  

A szalagavató ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Nagy Csaba atya, iskolánk lelki vezetője mutatott be. Beszédében nagy hangsúlyt kapott az emlékezés és annak a családot és egyházi közösséget formáló ereje.

„A Szentírás Izraelt és Istent is arra kéri, hogy emlékezzenek: a szövetség ugyanis az emlékezésen alapul, és a bűn első kifejezése a Szentírásban a felejtés. Nem emlékezni azt jelenti, hogy elfelejtjük az Úr arcát, és ezért elveszítjük a kapcsolatot. Az egyházatyák az elvonulás pillanatait vagy az év bizonyos időszakait mindig emlékezésként élték meg. Éppen ezért is van szüksége az embernek Isten Igéjére: mert benne ragyog fel az Isten arca, aki kapcsolatba akar kerülni az emberrel, a legkülönfélébb helyzetekben, még akkor is, amikor sorban álltatok az igazgatói előtt, még akkor is, amikor be kellett menni egy unalmas órára.  Hogy mennyire erős is az emlékezés, az a szentmisében válik leginkább kézzelfoghatóvá. Az emlékezetben rejlő élet végül olyan erős és dinamikus lesz, hogy Jézus Krisztus testévé válik.”

Csaba atya a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy becsüljük meg, amit, és akiket kapunk Istentől ajándékba, vegyük észre és legyünk hálásak a legapróbb „szalagért” – utalt a szalagtűzés mozzanatára.

„Ma, amikor a szalagjaitokra néztek, azt gondolhatjátok egy haszontalan anyag, de ebben benne van elsősorban szüleitek gondoskodása és szeretete, aztán benne van tanáraitok buzgósága, jó felkészültsége, és benne van a ti kitartásotok, szorgalmatok, és azt mondhatjuk, hogy ez a kis textil anyag a mennybe akar mutatni” – fogalmazott a szónok majd E. Dickinson sorait idézte:

 „Hogy a hitem Istenben só maradjon és ne legyen méz: Ha egyetlen szív fájdalmát enyhítem: nem éltem hiába; ha könnyítek egyetlen életen: nem éltem hiába; ha lepottyant madárfiókát visszarakok a fészkébe, a fára: nem éltem hiába” – írja.

„Amikor feltűzik neked ma a szalagot, gondolj arra, hogy Isten nem a csüggedtség, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk, hogy szolgáljunk” – zárta beszédét Csaba atya.

A szentmise után a vezetőség nevében Kovács István intézményvezető helyettes beszélt az egybegyűlt közönséghez.

„Elsősorban hadd tolmácsoljam felétek Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető köszöntő szavait, aki személyesen nem tud ma itt lenni, de lélekben velünk együtt ünnepel.

Kedves Tizenkettedikes Diákjaink, kedves Maturanduszok!

Nagy szeretettel köszöntelek benneteket szentimrés életetek meghatározó pillanatában, a szalagtűző ünnepségen. Ma osztályfőnökeitek feltűzik a zöld szalagot, s ez a szimbólum jelzi azt, hogy érettségire készülő, végzős diákok vagytok. A szalag viselése bátorságot, felelősséget, bölcsességet kíván tőletek döntéseitekben, álmaitok megvalósításában. Bertolt Brecht gondolatával köszöntelek Benneteket a mai szép ünnepen, s kívánok erőt, áldást az elkövetkező hónapok munkájára:

„Egyszer mindent elér az ember,
Azt is, mi most még messze cél.
Csak küzdj és áldozz, ne csüggedj el,
S győzelmed lesz a hősi babér.”

Köszöntő beszédében igazgatóhelyettes úr kitért a feltűzendő, végzősöknek járó szalag viselőjének felelősségéről is: „Az ember életében fontos szerepet játszanak a mérföldkövek, hiszen már születéskor, földi életünk első perceiben egyedi, a nevünkkel ellátott szalagot kapunk. A kislányok színes szalagot fűznek a hajukba, hogy még szebbnek tűnjenek. Az udvarló legény is szalagokkal díszített májusfát állít szíve választottjának. Hamarosan ti is megkapjátok életetek fontos szakaszához érve azt a szalagot, amely jelzi mindenki számára, hogy a szentimrésekhez tartoztok, és hamarosan, az érettségi vizsgákra készülve újabb mérföldkőhöz érkeztek végzős diákként. A szalag viselése nemcsak megtiszteltetés, de felelősség is. Felelősségteljes diákként számítunk rátok, hogy az iskola méltó hírnevét tovább viszitek, hirdetitek és öregbítitek. A szalag hirdeti és erősíti meg, hogy szerető közösség tagjai vagytok.

Hálásak vagyunk mi pedagógusok és szülők egyaránt, hogy hozzánk tartoztok. Talán nem mondjuk elégszer nektek, de higgyétek el, hogy minden egyes nap örülünk nektek, szeretünk benneteket. Hálásak vagyunk, hogy együtt élhetünk meg közös napokat, amelyek egy idő után emlékekké válhatnak, amire jó lesz visszagondolni.

Hosszú út áll még előttetek, amely során szüleitektől, osztályfőnökeitektől, tanáraitoktól, barátaitoktól kaptok támogatást.

Legyetek hálásak szüleitekért, akik minden lépéseteket vigyázva őrzik és szeretettel támogatják.

Viseljétek büszkén a szentimrés közösséget szimbolizáló szalagot, maradjatok meg egymásnak szeretetben, és Fodor Ákos szavaival élve kívánom nektek, hogy soha ne nőjön be a szívetek lágya.

Isten áldása kísérje további utatokat – köszönt el a vezetőség nevében Kovács István.

Ezután következett a szalagtűzés ünnepélyes pillanata.

Az ünnepség forgatókönyvében a következő a tizenkettedikesek színpadra rendezett szórakoztató jeleneteit láthattuk, melyet egy megható, közösen énekelt dallal zártak.

Rövid szünet után az aulában már várta a közönség a fiatalok keringőjét és a felcsendülő modern dallamok kapcsán a lazább, humorosabb táncjeleneteit.

Végül egy értékes, útra indítót is kaptak az igazgatóhelyettestől.

 „Kedves Diákok! Pál apostol a Timóteushoz írt második levelében azt írja, hogy „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam.” Már ezen a pályán haladtok, de még nem futottátok végig.

Ezért ehhez a munkához kívánunk iskolánk vezetősége és minden intézményegysége nevében az egyházmegyénk valamennyi végzős diákjának kitartást az előttük álló nehézségek leküzdéséhez.

Isten áldása kísérje őket ezen az úton az érettségi végéig, és persze utána is, a sikeres felvételi eredményekig!

Zagyva Klára – tanárnő, sajtóapostol

Fotó: Rubóczkiné Kiss Hajnalka – tanár, sajtóapostol (További képek megtekinthetőek az iskola Facebook oldalán.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye