Ismét diakónusszentelésre készül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – Csapó Márton akolitust diakónussá szentelik október 1-én, Rómában

Luis Francisco Ladaria Ferrer bíboros Csapó Márton (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Nyíregyháza) és Frederik Mudrák (Trnava/Nagyszombat) akolitusokat diakónussá, valamint Dominik Riedl (Padeborn) diakónust pappá szenteli október 01-én, 09.00-kor Rómában, a Sant’ Ignazio-templomban. A szentelési szentmisét YouTube csatornán élőben közvetítik.

A szentelési szentmisén jelen lesz Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is, aki másnap, október 2-án hálaadó szentmisét mutat be Rómában, a Basilica Collegiata di Santa Maria ad Martyres-ban (Pantheon), hogy köszönetét fejezze ki Istennek azért, hogy diakónust szenteltek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára. A hálaadó szentmisén az újonnan felszentelt Csapó Márton diakónus is szolgálni fog.

Idén az egyházmegyénk egy pappal és két diakónussal gazdagodott. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök június 25-én, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ünnepén Tóth László Gábor diakónust pappá és Mike Ervin akolitust diakónussá szentelte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén.

Csapó Márton Nyíregyházán született 1999-ben. Gyermekkorában építészmérnök szeretett volna lenni, azonban a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban eltöltött évek vége felé úgy érezte, Isten a papi szolgálatra hívja. Két évet járt az Egri Érseki Papnevelő Intézetbe, majd hármat a római Pápai Német-Magyar Kollégiumba. Hálás mindkét helyen eltöltött időért, mert így számos benyomás által gazdagodhatott a személyisége. A különböző helyeken szerzett tapasztalatok, a szeretet, a lelki kincsek arra késztetik, hogy ezeket itthon az egyházzal, vagyis a hívekkel és az elöljárókkal is megossza.

Széles az érdeklődési köre, szereti a sportokat, követi is azokat, főleg a futballt és a Forma 1 sportot. Még az általános iskolában csatlakozott a cserkészethez. Korábban rendszeresen járt megyei, országos, nemzetközi matematikaversenyekre, emellett érdeklődést tanúsít a fizika és főleg az informatika iránt.

A szívéhez azonban a művészetek állnak közelebb. Kedveli az építészetet, valamint a festészetet és a szobrászatot is. Rómában nagyon sok időt eltöltött múzeumok és nevezetességek látogatásával. Az irodalmat is kedveli, a versekben mindig megtalálja önmagát. A zene különösen fontos szerepet játszik az életében. Tíz évet tanult hegedülni, illetve a szemináriumban több kórust is vezetett. Szereti a különböző stílusú zenéket, hobbijához tartozik még a hangtechnikai eszközök megismerése. Szeret utazni, új helyeket felfedezni a világban, ez pedig segíti őt abban, hogy nyitott legyen az emberek, kultúrák és vallások felé. Jelenleg Debrecenben, a Szent Anna Főplébánián szolgál. Ide érkezve úgy fogalmazott, hogy bár megilletődve érkezett a plébániára, mégis biztos abban, hogy a kedves hívek, az atyák és legfőképp a Jóisten segítségével együtt megélheti Isten országát szeretetben és békességben

Imádkozzunk Csapó Márton szentelendőért, papjainkért és a papi hivatásra készülőkért!

Ima a papokért 

Szentlélek, ki az ajándék és az örök élet forrása vagy! Töltsd el papjaink szívét belső bizonyossággal, hogy szeretetre, dicsőítésre és szolgálatra vannak kiválasztva. Engedd, hogy megízleljék barátságodat, töltsd el őket örömöddel és vigasztalásoddal, segítsd őket, hogy legyőzzék a nehézségeket, s ha elestek, bizalommal tudjanak fölkelni; tedd őket isteni szépséged tükrévé. Adj nekik bátorságot, hogy fogadni tudják korunk kihívásait és kegyelmedet, hogy Jézus Krisztus jóságát és emberszeretetét elvihessék az embereknek. Ámen.  (Szent II. János Pál pápa)

Imádság a papnövendékekért

Úr Jézus Krisztus, az Atyának Fia, örök Főpap, Te hívtad meg e fiatalokat szolgálatodba. Kérünk, add nekik már most hét ajándékú Lelkedet: a bölcsesség és értelem Lelkét, a tudomány és jámborság Lelkét, a tanács és erősség Lelkét és az istenfélelem Lelkét, hogy igazi papi emberekké váljanak. Adj nekik jósággal, önzetlenséggel, alázattal teli szívet. Legyenek józanok és éberek, egyenesek és fegyelmezettek, szerények és nagylelkűek. Veled és Benned imádkozzanak. Add, hogy szívósan kitartsanak a tanulás napi munkájában, készségesek legyenek szellemük és szívük sokoldalú képzésében. Mindenekelőtt pedig add meg nekik a Te papi lelkületedet, s engedd, hogy már most éljék, amit hirdetni fognak. Ámen. (K. Rahner alapján)

Imádság papi hivatásokért

Jézusom, lelkek isteni Pásztora, ki apostolaidat meghívtad és a lelkek halászaivá tetted őket: vond magadhoz a buzgó és nemes ifjú lelkeket is, hogy tanítványaiddá és segítőiddé váljanak. Add, hogy érezzék a világ üdvözítése utáni szomjadat, amiért folyton megújítod papjaidnak keze által áldozatodat oltárainkon.  Add, hogy minél többen kövessék hívó szavadat, folytassák művedet a földön, építsék Titokzatos Testedet, az Egyházat. Add, hogy Egyházad a föld sója és a világ világossága legyen. Ámen. (VI. Pál pápa)

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye