Országos Ultreyán jártak egyházmegyénk cursillós hívei

„Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják” (Róm 10,12) Ezt az igét választotta mottójául a Szombathelyi Szent Márton titkárság, akik két év kihagyás után otthont adtak az ország egyházmegyéiből érkező cursillósok találkozójának, az Országos Ultreyának.

2022. szeptember 24-én, a Szombathelyi Egyházmegye főtemplomában, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban öt-hatszáz cursillós részvételével megtartották az Országos Ultreyát. (A szó jelentése: előre, mellyel a zarándokok bíztatják egymást.) A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye részéről Linzenbold József atya lelki vezetésével három házaspár képviselte a cursillós közösségünket.

A nagy létszámban összegyűlt ünneplőket dr. Tokorcsi Katalin, a Szombathelyi Cursillo Közösség világi elnöke köszöntötte. Biztatásában megfogalmazta a Jézussal és egymással töltött minőségi kapcsolat fontosságát. Szent Pál apostol szavait: „a szeretet türelmes, a szeretet jóságos…” (1Kor 13), Katalin tovább gondolva adta át nekünk. A szeretet színes is, mert bármennyire is sokfélék vagyunk, és sokféleképpen gondolkodunk, de a szeretet színei egy közösséggé kovácsolnak bennünket. A mi egységünk a Krisztusban találkozó sokszínűségünkben rejlik – mondta Katalin.

Majd Várdai Judit, a Nemzeti Titkárság világi vezetője emlékezett vissza az egy éve történt eseményre, a Szent István Bazilikában lezajlott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, amelyen szintén több száz cursillós ünnepelt. Az alkalom záró szombatjára, és az ott kapott életre szóló élményre szívesen gondolt. Többen a legmagasztosabb pillanatokat élhettük meg, amikor az Úrjézust kísértük a fáklyás körmenetben a cursillós zászló alatt, és cursillós barátokkal együtt imádkozva – mondta. Felhívta figyelmünket a közösség erejére, arra, milyen fontos összekapaszkodni, és együtt imádkozni. Az egyházmegyékben nagyon sok embernek adott új utat, és apostoli küldetést már ez a mozgalom.

A szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyarországi Cursillo Mozgalom lelki vezetője mutatta be.

„A Cursillo kegyelmével átitatott helyen vagyunk. Nem messze, Kőszegen emberek ezrei élték át a három nap csodáját. Ez a kegyelmi kiáradás adott lökést a Mária Rádió elindulásához, a Mária-úthoz, a református cursillo, és a börtön cursillo elindulásához. Rengeteg ember indult el innen, ragyogó, csillogó szemekkel, megújult élettel. A plébániák leglelkesebb segítői cursillót végzett testvérek” – mondta püspök atya.

A cursillóban megtanuljuk  Isten szemével látni önmagunkat…

A homíliában Püspök atya Szent Gellért ünnepére emlékezett. Gellértnek volt egy nagy álma. Arra vágyott, hogy eljuthasson a Szentföldre. Ott halt meg az édesapja, aki zarándokokat próbált védeni a muszlim támadás ellen. Így áldozta fel életét, ott lett eltemetve. Gellért ekkor vette fel az édesapja keresztnevét. Vágyott rá, hogy az apja sírjához elmehessen, és hogy arra a földre léphessen, ahol Jézus járt. Otthagyta Velencében a kolostort, aminek akkor már előljárója volt. Amikor hajóra szállt, viharba keveredett, és a hajó Dalmáciába sodródott. Ott egy kolostorban megismerkedett a pannonhalmi apáttal, aki beszélt arról, hogy a magyarok között van egy nagyszerű király: Nyitja a nemzetek kapuit, a szívét az evangélium felé. Szükség van okos, és szentéletű papokra. Gellértet rávette, jöjjön Magyarhonba, s ő lassanként rájött, hogy az ő Szentföldje Magyarországon van, és az álmai ott teljesednek be.

A Te igazi szentföldedet azok az emberek jelentik, akiket Jézus rád bízott: A házastársad, a gyermekeid, a munkatársaid, a barátaid.

Ahova küldött, az a környezet, vagy akire egyszer igent mondtál a szereteteddel, azt kell áthatni Jézus lelkületével – tanított minket püspök atya.

A Szentmise keretében részesült a keresztség és a bérmálás szentségében egy fiatalember, aki májusban vett részt cursillós hétvégén.

A tanítás és tanúságtételek követték egymást: Az elsőként Juhos Ferenc verbita atya, a Szombathelyi Egyházmegye Cursillo Mozgalmának lelki vezetője osztotta meg velünk a tanítását. Majd Kirner Antal Zoltán szalézi atya, a Kazincbarcikai Don Bosco Iskola nevelési igazgatóhelyettese mondta el papi tanúságtételét. Az egri Egyházmegyéből érkező egy cursillós tag, Zsófia tanúságtételét hallgathattuk meg. Az utolsó tanúságtételt pedig egy Zalaegerszegről érkezett házaspár osztotta meg velünk: Gulás Márton, és Pálfi Bernadett.  

Délután az egyenként is különleges programok közül alig lehetett választani. Az érdekes előadások a Szombathelyi Egyházmegye három jelentős alakjáról hangoztak el: a magyarországi cursillo meghonosítójáról, Gaál Jenő SVD atya munkásságáról tartott előadást Molnár Attila. Brenner József atya testvéréről, Boldog Brenner János atyáról osztotta meg velünk a gondolatait. Boldog Brenner Jánost ebben a Székesegyházban avatták boldoggá.

Tiszteletreméltó Mindszenty József bíborost rokona, Fukszberger Imre méltatta előadásában.

Lehetőséget kaptunk arra is, hogy megtekintsük a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot, majd a cursillós élménysarokban megoszthattuk villáminterjú keretében élményeinket a cursillóról, és az örök negyedik napról.

Köszönjük a szervezőknek a tartalmas napot, melyet lélekben tovább gazdagodva tölthettünk el!

Geréné Sárga Monika

világi vezető – egyházmegyei currsillós közösség

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye