„A hit nem magánügy, hanem személyes döntésen alapuló közügy.” Palánki Ferenc megyéspüspök videóüzenete – Népszámlálás 2022

2022. október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kampányt indít, melynek során arra buzdít minden magyar katolikust, hogy bátran vállalja vallási hovatartozását. A kampány során az induló népszámláláshoz videósorozat is készült, amelyek a következő időszakban a Magyar Katolikus Egyház facebook-oldalán, is megtekinthetők lesznek. A lejátszási lista elérhető ezen a linken.

A videó sorozatban Palánki Ferenc, egyházmegyénk megyéspüspöke is buzdítja a katolikus híveket vallási hovatartozásuk megvallására:

„A népszámlálás alkalmat ad arra, hogy megvalljuk a hitünket, azt, hogy kihez tartozunk. Szokták mondani, hogy a hit magánügy. Meggyőződésem, hogy a hit nem magánügy, hanem személyes döntésen alapuló közügy. Ha valaki hívő ember, valamilyen közösséghez tartozik, az meghatározza az életét.

Mi, akik római katolikus hívők vagyunk, Krisztushoz tartozunk, és az Ő tanítása határozza meg az életünket. Ahogyan megéljük a Krisztushoz tartozásunkat, a hitünket, az hatással van a környezetünkre, kapcsolatainkra, a családjainkra, a társadalomra, ezért nagyon fontos, hogy megvalljuk azt, hogy Őhozzá tartozunk.

Jézus megkérdezte Pétert a Genezáreti-tó partján: „Szeretsz-e engem?” (ld. Jn, 21,17). Ez a kérdés nekünk is szól, és ha válaszolni akarunk, hogy szeretjük Őt – „ Igen Uram, Te mindent tudsz,  te tudod, hogy szeretlek téged” (Jn 21,17) –, akkor ez a válasz most azt jelenti, hogy megvallom, Őhozzá tartozom, megválaszolom azt a kérdést, hogy melyik vallási közösséghez tartozok, vagyis a Római Katolikus Egyházhoz, hiszen Jézus Krisztust és az Ő szeretetét képviselem ebben a világban.”

***

A népszámlálás első szakasza október 1–16. között zajlik, amikor minden Magyarországon élő személy online töltheti ki a
népszámlálási kérdőívet. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, azt október 17. és november 20. között személyesen keresik fel a számlálóbiztosok. November 21–28. között pedig a települési jegyzőknél lesz pótösszeírási időszak azoknak, akik
bármilyen okból korábban kimaradtak.

A népszámlálás nagyon fontos esemény nemcsak Magyarország, de a magyar katolikusok számára is. Ezért az MKPK kampányt indít, amelynek célja, hogy minden magyar katolikust arra buzdítson, bátran vallja meg vallási hovatartozását és felelősségének teljes tudatában adjon választ a népszámlálás vonatkozó kérdésére.

A népszámlálás 14. kérdése így hangzik: „Mi a vallása, felekezete?” A választ minden esetben csak digitális formában (a számlálóbiztosok, illetve a jegyzők is digitálisan, tableten töltik ki a kérdőívet), begépelés útján lehet megadni.

A rendszer a „katolikus” szó begépelése közben három választási lehetőséget kínál majd fel:

– a latin, azaz a római katolikus hívek ezt a lehetőséget válasszák:
katolikus (római katolikus)

– a bizánci, azaz görögkatolikus hívek pedig ezt a lehetőséget válasszák:
katolikus (görögkatolikus)

– akik az előző kettőhöz nem tartoznak, mert bár katolikusok, de egy másik közösséget, rítust képviselnek (pl. örmény vagy kopt katolikusok), választhatják a harmadik lehetőséget: Magyar Katolikus Egyház.

A kérdésre nem kötelező válaszolni, azonban a vallási hovatartozás identitásunk részét képezi. A püspöki konferencia arra buzdít mindenkit, hogy a teljesen anonim népszámlálás alkalmával bátran vallja meg hitét, Krisztushoz és az ő Egyházához tartozását.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye