A plébánia az a hely, ahová mindenki hazatérhet – Beiktatták új plébánosi hivatalába Papp László atyát

Beiktatták plébánosi hivatalába Papp László volt egyeki plébánost szeptember 11-én a Szent István-templomban bemutatott szentmisén.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Papp László atyát 2022. június 31-i hatállyal felmentette az Egyeken betöltött plébánosi, illetve az egyeki Szent János római katolikus köznevelési intézmény iskolalelkészi beosztásából, és kinevezte augusztus 1-i hatállyal a debreceni Szent István Plébániára plébánosnak, valamint a debreceni Szent József római katolikus köznevelési intézmény (gimnáziumi és általános iskolai) iskolalelkészének.  

A beiktatási szentmisét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be.

A beiktatás szertartásának bevezetőjében Papp László, a debreceni Szent István Plébánia újonnan kinevezett plébánosa a kezét az Evangéliumra helyezve kötelessége teljesítésére tett plébánosi esküt: „Esküszöm, hogy törvényes főpásztorom iránt tiszteletet és engedelmességet tanúsítok, a reám bízott plébánia életének lelki gondozását Isten kegyelmében a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint végzem…”

Az eskü szavai után a megyéspüspök ünnepélyesen átadta a plébánosnak a templom kulcsát, az evangélium könyvét és a miséző kelyhet ezekkel a szavakkal:

 „Vedd a templom kulcsát, légy szent házának gondos őre, legyen e hajlék otthona a megfáradtaknak, vigasztalója a szomorúaknak, egyesítője Isten rádbízott népének, hogy e hajlékban mindig a mennyei Atya gyermekeinek érezzék magukat.

 „Vedd az evangélium könyvét, hirdesd az örömhírt az Úr Jézus megbízásából, légy híveid bátorítója, lelkük erősítője, az Isteni igazságoknak bátor bajnoka és megőrzője.”

„Ismerd az Úr kelyhét, mutasd be a szentmiseáldozatot magad és híveid nevében szent buzgósággal, hogy Krisztus áldozata a te szavadra jelenvalóvá váljék híveid között Isten dicsőségére és a lelkek épülésére.”

Ezután a főpásztor a homíliája következett, amelyben a püspök atya a szentmisén elhangzott három szentírási szakasz üzenetén keresztül fogalmazta meg buzdítását, jókívánságait Papp László plébánosnak:

Az ószövetségi olvasmányban (ld. Kiv 32,7-11) szokatlan képpel találkozunk. Mózes könyörög Istenhez, hogy irgalmazzon az Ő népének, amely bálványimádó lett. A másokért való imádkozás tulajdonképpen azt jelenti, hogy beleállunk az Isten – az emberek felé kiáradó – szeretetének áramába. „László atya, te is így imádkozz a hívekért, akik figyelnek rád, hogy ők is beálljanak ebbe a szeretetáramlásba!”.

A szentlecke (1Tim 1,12-17) arra mutat rá, hogy az Isten megbízhatónak tart bennünket minden emberi gyarlóságunk ellenére. Ha valaki megbízható, az két dolgot is jelent. Meg lehet bízni valamivel: mert készséges, alkalmas, valamint meg lehet benne bízni, hogy amit rábíztak, azt meg fogja tenni. „László atya, te is megbízható, készséges vagy a jóra, arra, hogy Isten szeretetét képviseld, és megtapasztalod majd, hogy „valósággal eláraszt az Úr kegyelme”. A kegyelem a szíveden keresztül túláradva jusson el a rádbízottakhoz!”

Az evangélium szíve (Lk 15,1-32) három példázata Isten végtelen irgalmas szeretetére, jóságára mutat rá újra meg újra. Isten szeretetében mindenki végtelen értékű, üzeni „Az elveszett bárány” című példabeszéd. „Az elvesztett drachma” története azt fejezi ki, hogy ünnepelni, örülni kell Isten szeretetének. „A tékozló fiú”példázata pedig az Atya „tékozló” szeretetéről beszél, Aki nem a bűneinket nézi, hanem a hazatérésünk örömére lakomát rendez.

„László atyára bíztam ezt a közösséget, és azt kérem tőle, hogy segítse a rábízottakat, Isten népét, ismertesse meg velük napról napra Isten irgalmas jóságát, szeretetét és vezesse, irányítsa őket arra az útra, amelynek végén a mennyei Atya vár bennünket.

Papp László atyát a szentmise végén kérdeztük az első benyomásairól, plébániai terveiről. 12 éven keresztül a Hortobágy nyugati szélén elhelyezkedő Egyeken, falusi környezetben  szolgált, és mint mondta, a körülményeket tekintve egészen más a falu és a város. A legmarkánsabb különbségnek a csönd hiányát tekinti, mivel a debreceni Szent István plébánia egy négy sávos út mellett helyezkedik el, így az állandó forgalom egy folyamatos zajt eredményez. Keresi a nagyváros csöndes helyeit, ami egy faluban mindenhol természetes jelenségnek számít. László atya másnak tartja a lakók mentalitását is. Szokatlan számára, hogy az emberek nem köszönnek egymásnak az utcán. Ennek ellenkezőjére tett próbálkozást ideérkezését követően a közeli postai hivatalban is, amit meglepődve fogadtak, viszont mindebből egy szép beszélgetés kerekedett ki.

A plébános az Egyeken megtapasztalt emberi közelséget keresi, illetve próbálja megvalósítani itt Debrecenben, már csak azért is, mert elődei, a ’40-es években itt szolgáló ferences atyák arról számolnak be, hogy a Szent István Plébánia olyan hely volt, ahová az ide betérők úgy jöttek, mintha haza tértek volna. A plébánosi beiktatáson az eskütételben is szerepelt, hogy a plébániát mindenki otthonaként kell alakítani. Mindenekelőtt első feladatának tartja, hogy ő is otthonra találjon, és azok is, akik rá vannak bízva.

Iskolalelkészi megbízatásának szeretne maximálisan eleget tenni, ehhez keres munkatársakat nemcsak a pedagógusok, hanem a diákok köréből is. Őszinte kapcsolatokban bízik, mind Isten mind az emberek irányában. Erre már reményteli példákat látott az elmúlt napokban is, amely mintegy kovászként működhet az iskolában, átjárva az 1000 fős diákságot számláló nagy közösséget.  

Papp László életútja:

Született: Újfehértó, 1978. máj. 13.

Pappá szentelték: Debrecen, 2002. jún.13.

Káplán: Rakamaz, 2002-2003; Polgár, 2003-2006; Debrecen, Szent Család Plébánia, 2006-2010

Hittanár: 2006-2010 Szent József Gimnázium, Debrecen

Plébános: 2010-2022 Egyek; 2022-től Debrecen, Szent István Plébánia

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye