Debrecenben is megáldották az új kenyeret augusztus 20-án, Szent István király ünnepén

Új kenyér megáldásával kezdődött Debrecenben a virágkarnevál augusztus 20-án, Szent István király ünnepén.

Az ünnepélyes zászlófelvonás és a Himnusz eléneklése után a  hagyomány szerinti kenyérszentelés történt a történelmi egyházak és a város vezetésének, valamint Debrecen lakosságának részvételével.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita előimádkozása után Fekete Károly református püspök tartott rövid beszédet, amelynek bevezetőjében a püspök a beregsurányi határátkelőnél végzett önkéntes munkája során szerzett tapasztaltakról beszélt. Szendvicseket, ahogy fogalmazott „a túlélés kenyerét” készítették a háború elől menekülő, határhoz érkező törődött, fáradt embereknek.

A közösségvállalás átjárta a találkozást és a szeretet nyelvjárását, amelyben mindenki értett mindenkit. Fekete Károly elmondta, hogy azóta még súlyosabb számára a Miatyánk imának a többes számban elhangzott fohásza, amelyben a mi mindennapi kenyerünkért fohászkodunk. Isten ebben a kérdésben is alapvető szolidaritást vár el tőlünk, és várja, hogy kiegészítsük a mondatot: „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, miképpen mi is adunk azoknak, akik tőlünk kérnek – fogalmazott a református püspök.

Ezután került sor az új kenyér, Isten ajándékának, az emberi munka gyümölcsének, életünk szimbólumának megáldására, amely szertartást Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök végezte.

Az új kenyér megáldása után a jelenlévő fiatalok és a püspökök kiosztották a kenyeret az ünneplők között.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye