A kereszt legyen a ti örömötök” – Egy medjugorjei lelkigyakorlat naplójából – III.

Fra Marinko Sakota, Medjugorje plébánosa, a Mladifest – 2022 ifjúsági találkozó házigazdája, egy hetes lelkigyakorlatot tartott egy magyar közösségnek június utolsó hetében Medjugorjéban, a plébánia lelkigyakorlatos házában. A lelkigyakorlaton elhangzottakat magyar nyelvre fordította: Sarnyai Andrea.

Marinko atya egyik alkalommal a kereszt elfogadásáról tanította a magyar zarándokokat:

Szent Pál egy tövist hordozott a testében. „De hogy a nagyszerű kinyilatkoztatás elbizakodottá ne tegyen, tövist kaptam testembe, a sátán angyalát, hogy arcul csapkodjon, és el ne bízzam magam” (2Kor 12,7). Szent Pál háromszor kérte az Urat, hogy szabadítsa meg őt ettől a kereszttől, de Jézus nem hallgatta meg: „Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében” (2Kor 12,9). Amikor Pál ezt elfogadta, akkor átalakult, átlényegült a szíve, és már máshogyan tekintett a keresztjére.

Ez az átalakulás egy másik dimenziót kapott. Felfedezi, hogy a Jézustól kapott kegyelem több, mint az ő szenvedése. Megérti, hogy az a legfontosabb. Örömét leli az üldöztetésben, a szorongattatásban. Pál megérti, hogy amikor gyenge volt, akkor volt erős. A kinyilatkoztatás elviszi őt téves irányba, gőgössé, gyöngévé válik: „Ha már dicsekednem kell – bár semmit sem használ – áttérek a látomásokra és az Úr kinyilatkoztatásaira” (2Kor, 12,12). Az Úr azért adta neki a keresztet, hogy ne váljon gőgössé.

Ha gőgös leszek, akkor erősnek fogom tartani magam, és azt érzem majd, hogy nincs szükségem Jézusra. Ha gyenge vagyok, akkor számítok igazán Jézusra, akkor kerülök közel Hozzá. Nekünk is van keresztünk, és Pálhoz hasonlóan mi is azt kérjük Jézustól, hogy szabadítson meg ettől. Az emberek félnek a szenvedéstől, ez teljesen természetes. Mégis van ettől fontosabb, mégpedig az, ha azt kérjük, hogy segítsen elfogadnunk a keresztet, hogy átalakítsa a szívünket. Ha a szív átalakul, minden átalakul. Amíg nem fogadom el a keresztemet, addig nem lesz béke a szívemben. Ha nem fogadom el a másik személyt, akkor nincs béke köztünk. Jézus is elfogadta a keresztet, Ő is átalakult, átlényegült, mondván: az Ő életét senki nem veszi el, Ő maga adja oda.

Az élet, amelyet elvesznek Tőle, a keresztre feszítés által életté alakul, amelyet Ő ad nekünk. Önként átadja magát, így önkéntes áldozattá lett. Ezért a kereszt a szeretet győzelmének a jele.

A gonosz mindig azt akarja, hogy visszaüssünk, de Jézusért megbocsátunk, és a gonosz elveszíti a csatát. A kulcs a szívben van. Ezért hív arra a Szűzanya, hogy szívvel imádkozzunk, mert ott történik az átváltozás.

Nem az a fontos tehát, hogy megszabaduljak a problémától. A szívben kell átalakulnom, ezért kell imádkozni a kereszt elfogadásáért. Ne a másikat akarjam tehát megváltoztatni, hanem magamat.

A Szűzanya azt mondja: „A kereszt legyen a ti örömötök”. Higgyük el, hogy ez lehetséges!

A medjugorjei lelkigyakorlatról szóló eddigi írások itt olvashatóak: 1., 2.

Kovács Ágnes – Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye