A Katolikus Karitász és ezen belül az egyházmegyénk karitász szervezete kéri, hogy aki teheti, vállaljon önkéntes szolgálatot nagyhéten és húsvét vasárnapján is a karitász barabási bázisközpontján

Az előzetes regisztrálási adatok most azt mutatják, hogy ezen a héten és húsvét ünnepén csak 1-2 önkéntes jelentkezett szolgálatra a barabási határátkelőhöz. Bár kishatárról van szó, de a menekült családok érkezése teljesen kiszámíthatatlan. Van, hogy naponta néhány család érkezik, de az is előfordul, hogy egyetlen éjszaka közel száz fő regisztrálását, ellátását kell megoldani, akik közül sokan a helyszínen kialakított ideiglenes szálláson töltik az éjszakát.

Nagyhéten, az egyházi év leggazdagabb időszakában a szent három nap és a feltámadás ünnepének előkészületi munkálatai folynak, szertartásokon veszünk részt, otthonainkat, de elsősorban a szívünket készítjük fel az ünnepre. A szent három nap szertartásai és a feltámadás ünneplése elmélyülésre, megtisztulásra, a lélek feltámadására hívnak bennünket.

Ezt az időszakot, mint minden ünnepet az emberek családjaik körében töltik. Talán vannak, akiknek lenne lehetőségük, hogy önkéntes szolgálatuk áldozatával: jelenlétükkel, egy-egy jó szóval, lelki támogatással segítsék a menekülő családokat ezeken a napokon is. Nagypéntek éjszakáján már két karitász munkatárs vállalt szolgálatot.

Azon érkező önkénteseknek, akik akár több napot, vagy egy teljes éjszakát tudnak maradni, fűtött konténerekben kialakított alvási lehetőség, valamint egyszeri meleg étel is biztosított.  

A karitász minden nap minimum 4-4 órás időtartamra várja az önkénteseket: 00-04-ig, 04-08-ig, 08-12-ig, 12-16-ig, 16-20-ig, 20-24-ig. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nappali órákra 9-10, az éjszakai órákra pedig 6-7 fő önkéntesre van szükség. Regisztrálni, időpontot egyeztetni lehet az egyházmegyei karitász központban is a következő telefonos elérhetőségen: Rosszel Gertrud, 30/116-5737

A Katolikus Karitász szervezete és az orosz-ukrán háborúból menekültek hálás szívvel köszönik az önkéntesek eddigi áldozatos szolgálatát, akik az országos karitatív szervezetek mellett példaértékű összefogásról tettek tanúságot.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye