A kereszt a szeretetnek a jele. Ezért, amikor a keresztet ünnepeljük, valójában a szeretetet ünnepeljük – Palánki Ferenc megyéspüspök nagyheti üzenete

Nagyböjt a készület ideje. Felkészültünk legnagyobb ünnepünkre, elérkeztünk nagyhéthez, amely valóban igazán nagy hét számunkra. A megváltásunkra figyelünk, a megváltásunk áldozatára, és felfogjuk Jézus Krisztusnak a szeretetét. Ő szeretetből odaadta magát értünk, ahogyan Szent János evangéliumában olvashatjuk: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen” (Jn 3,16).

Ezt a nagy ajándékot kaptuk Istentől és most ezt ünnepeljük. Egyik szép nagyböjti énekünk így hangzik: „Buzgó szívvel ünnepeljük Üdvözítőnk kínjait”. Valóban a kínokat ünnepeljük? Nem, hanem a szeretetet ünnepeljük. Milyen is ez a szeretet, Jézus Krisztus szeretete? Szent Pál írja: „Akkor majd fel tudjátok fogni az összes szenttel együtt, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység, megismeritek Krisztusnak minden értelmet meghaladó szeretetét…” (Ef 3,18-19).

Jézus Krisztusnak a szeretete minden értelmet meghalad, hiszen nem tudjuk felfogni, hogyan lehet az, hogy minden bűnünk, gyöngeségünk, emberi gyarlóságunk ellenére mégis szeret bennünket az Isten.

Ez a kereszt, amit Ő vállalt étünk, innentől kezdve nem a kivégző eszköz, nem a bitófa, hanem a szeretetnek a jele. Ezért rajzoljuk magunkra, vesszük a nyakunkba és viseljük. Jézus Krisztus végtelenül, feltétel nélkül vállalta értünk a keresztet, hogy megismertesse az Ő minden értelmet meghaladó szeretetét.

Ez a szeretet tesz bennünket képessé arra, hogy igazán kitágítsuk a szívünket, hogy megnyíljunk mások előtt, hogy tudjunk mások felé úgy odafordulni, hogy érezzék rajtunk keresztül Istennek a szeretetét.

Ő a forrás. Amikor Isten szeretete elérkezik hozzánk, átmegy a szívünkön, túlcsordul és a szívünkön keresztül eljut másokhoz, és akkor megváltoztatja a világot. Ebben a zavaros, háborús időszakban, amikor oly sok nézeteltérés és békétlenség van az emberek szívében és a világban, nagyon fontos látnunk, hogy ez a béke ebből a minden értelmet meghaladó szeretetből származik és forrásozik.

Amikor rádöbbenek arra, hogy Isten azért szeret engem, mert vagyok, akarja a létemet, ez belső harmóniát, békét nyújt a szívembe, akkor nekem is így kell ránéznem másokra, még ha áldozattal is jár, és a saját igazamról is le kell mondanom. Úgy kell néznem a másikra, hogy Isten őt is feltétel nélkül szereti és elfogadja. Ezt bizony sokszor nem értjük, meghaladja az értelmünket, de amikor elkezdjük ezt gyakorolni, akkor rádöbbenhetünk arra, hogy átélhetjük azt a nagypénteket, amikor Jézus Krisztus a kereszten feláldozva magát új életet szerzett nekünk, embereknek. A megváltás áldozatát ünnepeljük nagyböjt végén, húsvét előtt, megköszönjük azt a végtelen jóságot és szeretetet, amelyet Istentől kaptunk, és erre a szeretetre szeretnénk válaszolni. Hogyan? Azáltal, ha mi is képesek vagyunk nagylelkűen, másokért áldozatot vállalni, vagyis fölvenni nap mint nap a keresztünket, a végtelen feltétel nélküli szeretetnek a jelét.

***

Palánki Ferenc megyéspüspök nagyheti üzenetét az EWTN magyar adásának munkatársai rögzítették április 8-án, Debrecenben, adásban ment nagyhétfőn a katolikus.tv oldalon, a televízió internetes felületén.

Az EWTN (Örök Ige Televíziós Hálózat) televízió magyar adása a katolikus.tv internetes felületen érhető el. Katolikus Világhálózat fennállásának 40 éve alatt, a világ legkiterjedtebb vallási média hálózatává nőtte ki magát. Az EWTN egész világra kiterjedő TV csatornái több nyelven, a hét minden napján, napi 24 órában, több mint 400 millió háztartás számára érhető el 190 országban. Magyarországon a katolikus televízió, az EWTN Hungary is az EWTN Család tagja.

Az EWTN platformjai rádiószolgáltatásokat is tartalmaznak, melyeket több mint 500 amerikai és nemzetközi AM és FM társ rádióállomásokon jut el a hallgatókhoz. Továbbá egy világméretű rövidhullámú rádiót, az USA egyik legnagyobb katolikus weboldalát, elektronikus és nyomtatott hírszolgálatokat (ACI Group), beleértve a Katolikus Hírügynökséget (CNA), a Nemzeti Katolikus Regisztert (National Catholic Register), és különféle világméretű vezetékes hírszolgálatokat, valamint az EWTN könyvkiadót.

Amikor az Örök Ige Televíziós Hálózat (EWTN) elindult 1981. augusztus 15-én, sokan úgy vélték, hogy nem túl nagy igény mutatkozik egy katolikus médiahálózat iránt. A hatvanas évek elején, amikor Angelica anya Istennek tett ígéretét megvalósította azzal, hogy megalapította Irondale-ben az Angyalos Boldogasszony Kolostort, nem gondolta, hogy egy nap a világ legtekintélyesebb vallási médiahálózatát fogja megalapítani. (Forrás: katolikus.tv)

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye