február 2020
2020. február 29., szombat 00:00

I. vasárnap

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetői 2020. február 21-én írták alá a szerződést, amelynek értelmében Munkácsy Mihály, Golgota című festménye a Déri Múzeum kezelésébe került.

A 2018. december 20-án nettó 3 milliárd forintért megvásárolt műalkotás birtokátruházására másnap, december 21-én került sor a múzeumban. A vásárlás tényét 2019. január 9-én jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országház Munkácsy-termében Papp László polgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő társaságában.

Az EMMI Kultúráért felelős államtitkára a Golgota vagyonkezelésére 2019. május 24-i levelében a Déri Múzeumot jelölte ki. Ezt követően Angi János igazgató levélben kezdeményezte az MNV Zrt-nél a festménynek a Déri Múzeum részére történő vagyonkezelésébe adását. A folyamat jogi értelemben most zárult le, amikor az erről szóló szerződést mindkét fél aláírta.

Február 27-én, csütörtökön a Déri Múzeumban látogatást tettek a Vagyonkezelő vezetői: Rózsa Zsolt vezérigazgató (a képen középen) és Major János vezérigazgató-helyettes (a kép jobb szélén). Megtekintették nemcsak a Munkácsy-trilógiát, de a múzeum állandó és időszaki kiállításait is.

Dallos-Nagy Krisztina
sajtóreferens
Déri Múzeum

 

Feladatok

 • beérkező számlák tartalmi és formai ellenőrzése,
 • szállítói számlák könyvelése,
 • banki utalások előkészítése,
 • vevőszámlák kiállítása, könyvelése,
 • dokumentációk és nyilvántartások kezelése,
 • év végi és hó végi zárásokban való aktív részvétel,
 • pénzügyi jelentések elkészítésében, készletleltározásban való részvétel,
 • bérszámfejtés, munkaügyi feladatok elvégzése,
 • havi bevallások, statisztikák, adatszolgáltatások készítése, benyújtása,
 • bér/munkaügyi nyilvántartások vezetése,
 • napi kapcsolattartás a fenntartó által működtetett intézményekkel, hatóságokkal,
 • kapcsolattartás a számlavezető pénzintézettel.

Elvárások

 • könyvelő, bérszámfejtői, banki képesítés,
 • Windows Office felhasználói szintű ismerete (Word, Excel),
 • naprakész adózási és számviteli ismeretek,
 • önálló, precíz, felelősségteljes munkavégzés,
 • fejlett kommunikációs és problémamegoldó készség,
 • jó együttműködési képesség,
 • terhelhetőség.

Előnyök

 • felsőfokú gazdasági végzettség, regisztrált mérlegképes könyvelői képesítés,
 • legalább 2 év könyvelési/bérszámfejtési/banki területen szerzett szakmai tapasztalat.

Állás, munka területe(i):

 • Könyvelés,
 • Bérszámfejtés,
 • Pénzügy,
 • Teljes munkaidő.

Munkavégzés helye:

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Hajdú-Bihar Megye

4024, Debrecen, Varga u.4

Az álláshirdetésre jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet szakmai önéletrajz és motivációs levelet mellékelve 2020.március 10-ig:

 

Nyomtatott formában:

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Hajdú-Bihar Megye

4024, Debrecen, Varga u.4

Elektronikus formában:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2020. február 28., péntek 12:07

8. nap

2020. február 28., péntek 11:50

7. nap

2020. február 28., péntek 11:49

6. nap

2020. február 28., péntek 11:48

5. nap

2020. február 28., péntek 11:45

4. nap

2020. február 28., péntek 11:31

3. nap

Hiteles és világos tanításban részesültek az egyeki katolikus hívek és a település Szent János Katolikus Általános Iskolájának növendékei, dolgozói a 40 napos nagyböjti időszakra készülve. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét az egyházközség templomában, az alkalmas szent időre híva a jelenlévőket. Papp László egyeki plébános jelenleg szentföldi zarándokútján hordozza imában az egyházközség és egyházmegye híveit, papjait.

Ferenc püspök a szürke, esős reggelen Egyeken kezdte a napját, és a szeretet, a figyelem, valamint a személyes példaadás szín gazdag eszközeivel mutatott rá a megtérés fontosságára és folyamatosságának szükségére.

Hangsúlyozta, hogy a hamuval homlokunkra írt kereszt, mondván:„Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!” irányt és biztatást jelent arra vonatkozóan, hogy az Isten felé való fokozott odafordulás útján, a böjti időben sem leszünk egyedül. A készület idején a bűneikkel való szembenézés és az attól való elfordulás keresztjeit nem egyedül kell hordoznunk, hanem az ő Fiának, Jézus Krisztusnak kegyelmével, kinek jelét a homlokunkon viseljük.
A külső jel, a hamuval írt kereszt úgy válik belsővé, ha azt szívükben is hordozzuk és állandóan emlékezünk Jézus Krisztus áldozatára, kereszthalálára.
Így hozhatjuk meg aztán önként és szeretettel, naponta a magunk kis áldozatát, abban remélve, hogy 40 napon át csiszolgatva jellemünket, lehántva lelkünkről a bűn rétegeit, megtisztultan érkezhetünk a húsvéti feltámadás örömére.

A püspök atya prédikációja elején és közben szerető figyelemmel volt a gyermekek felé is, és számukra érthető módon magyarázta a böjt, alamizsna és imádság módjait, a lemondás felajánlásának lehetőségeit. Hangsúlyozta, hogy a lemondás, áldozatvállalás a Jézus iránti szeretetünknek a kifejezése, az Ő jóságának szerény utánzása.

Az ima pedig azt jelenti, hogy készek vagyunk Isten befogadására, szívünkbe nézve felkészülünk a rejtekben jelenlévő Istennel való találkozásra.

Végül szeretettel ajánlotta a jelenlévők figyelmébe püspöki titkárunk, Törő András atya vezetésével, az Egyetemi Lelkészség által készített Nagyböjti vezérfonal című kiadványt, amely a nagyböjt megéléséhez nyújt segítséget. A kisfüzet negyven nap készületi idejére lebontva üzeneteket, cselekedeteket és folyamatos szentírási ajánlásokat tartalmaz, és egy gyermeknek is megfelelő napi lelki táplálékul szolgálhat.
Alapjául a Ferenc pápa Christus vivit – azaz Krisztus él – című, fiatalokhoz szóló apostoli buzdításából vett üzenete szolgál, s a mindennapokban megélhető krisztusi magatartásra bátorít.
A napi üzenetek az egyetemi lelkészség https://www.facebook.com/delelkes/ és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye facebook oldalán: https://www.facebook.com/dnyem/?ref=profile_intro_card nyomon követhető.

Az első nap feladata a jelenlét, amely arra hív, hogy engedjük Istent a szívünkbe és magunk is legyünk jelen a saját életünkben, hiszen az igaz, hogy csak egyszer élünk, de nem mindegy hogy hogyan. Ahogy a földön élünk, az meghatározza az örök sorsunkat.
Úgy éljünk tehát, hogy az Istennek tetsző legyen, s nagyböjtben az utolsó szó az életé, a feltámadt Krisztusé legyen – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök.

Farkas Éva tanító
Fotó: Bódi Viktor sajtóapostol

Öröm-hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye