A Seregély István Papi Szociális Otthon energetikai felújítása

2023/01/31

A Seregély István Papi Szociális Otthon a Széchenyi 2020 program keretében a „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára” című pályázati felhívásra benyújtott „A Seregély István Papi Szociális Otthon energetikai felújítása” című pályázata 245,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. A cél elérését a Kormány az Egyházak együttműködésével tervezte megvalósítani a KEHOP-5.2.13. kódszámú, „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára” című felhívásában foglalt feltételek mentén.

A KEHOP-5.2.13-19-2019-00046 azonosítószámú projekt keretében a Nyíregyházán található Seregély István Papi Szociális Otthon került energetikai felújításra. Az épület műszakilag, hőtechnikailag elavult volt, a fejlesztés eredményeként az intézmény jelentős energia-megtakarításra számíthat, az épület energiafelhasználása nagymértékben csökkenni fog.

A fejlesztés célja, hogy elősegítse a jövő nemzedékének energiabiztonságát, a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. Az európai uniós támogatás segítségével az épület homlokzata, a zárófödém és a tetőtéri helyiségek szigetelést kaptak, illetve korszerű, új műanyag nyílászárók kerültek beépítésre. A kazánokat lecserélték, és megújuló energiaforrásokat, új napelemes rendszereket telepítettek. Fentiek segítségével jelentős megtakarításhoz jut a szociális otthon, amit a lakók ellátására, életterük szebbé, kényelmesebbé tételére fordít az intézmény.

Napjainkban a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, melyet a fenntartó, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye is fontosnak tart: szeretné a fenntartása alatt álló intézmények működését egyre környezettudatosabbá tenni, hozzájárulni a környezetvédelmi intézkedések sikerességéhez, illetve követendő példát nyújtani a település és a környező Egyházmegyék számára.

A beruházás befejezésére 2023. január 31-én került sor.

A támogatás mértéke: 100%, azaz 245.794.206, – Ft

A projekt összköltsége: 300.922.809, –

A projektben a kivitelezés tárgyát képező közbeszerzési eljárás győztese: ÉMI-BER Kft. és a Brand 2001 Kft.

A projektben támogatott tevékenységek:

  • Előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok
  • Közbeszerzés
  • Projektmenedzsment
  • Kivitelezés
  • Műszaki ellenőrzés