2021. április 05., hétfő 12:17

A Debrecenben tanuló nigériai keresztény lány népe megmentésén fáradozik

Afrika déli részén a keresztények, míg az északi országokban a muzulmánok élnek többségben. Nigéria épp azon választóvonalra esik, ahol már magasabb arányban találunk keresztény közösségeket, de az uralkodó vallás a muzulmán. Ennek egyik következménye, hogy a keresztényüldözés ebben az országban is egyre nagyobb méreteket ölt, Jézus Krisztusba vetett hitükért keresztények százai szenvedik el évről évre az iszlamista szélsőséges Boko Haram és más terrorista csoportok kegyetlenségeit.

A terroristák gyerekeket rabolnak el, hogy katonákká képezzék ki őket, hetente történnek gyilkosságok, keresztény vezetőket, papokat, szeminaristákat és válogatás nélkül bárkit megölnek, aki keresztény. Afrika országaiban a legsúlyosabb a keresztényüldözés, Nigériában karácsonykor templomot, kórházat gyújtottak fel, ugyanakkor éppen ezen a kontinensen nő a legnagyobb mértékben a keresztények száma. Üldöztetésük, a népük és egymás iránti szeretetük erősíti őket, hitükért az életüket is feláldozzák, élik az evangéliumot.

 gyerekek

(2021. januárjában nyolc gyereket raboltak el Nigériában egy árvaházból gyerekkatonának. A nigériai hatóságok a Boko Haram terrorszervezetnek tulajdonítják az emberrablást. Három felnőttet is magukkal vittek a fegyveresek január 23-án, de nekik sikerült elmenekülniük. Az Egyház azt kéri, hogy teremtsék meg a biztonságot az országban. (MK)

„Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele” (1Kor 12,26). Istengyermeki voltunkban, Jézus Krisztus testvérei, lélekben egymás keresztény testvérei vagyunk, a több ezer km-nyi távolság ezen mit sem változtat.

A Hungary Help program, Magyarország humanitárius támogatása gyors és hatékony segítséget nyújt a humanitárius válságok áldozatainak, valamint az üldözött keresztényeknek. Segítségével keresztény fiatalok százai élhetnek félelem nélkül legalább addig, amíg az egyetemeinken folytatják tanulmányaikat, és természetesen szakemberként hazatérve ők is segítségükre lehetnek népüknek, keresztény testvéreiknek. 2020 szeptemberében összesen 170 keresztény ösztöndíjas hallgató kezdte meg tanulmányait Magyarország felsőoktatási intézményeiben, köztük a Debreceni Egyetemen.

 Elisabeth 7M7A7622 tom

A 26 éves keresztény vallású Elizabeth Ayoade Adeyemo 2019 szeptemberében több társával együtt érkezett Nigériából Debrecenbe a Hungary Helps Program támogatásának köszönhetően. Elizabeth a közel 400 ezres lakosú nyugat-nigériai Shaki városában él a családjával, ahol a lakosság 70%-a muzulmán, 30%-a pedig keresztény.

A nigériai keresztény lány különös küldetést tűzött ki maga elé, népe megmentésén fáradozik. Elképzelésének megvalósítását segíti Magyarország a nyugodt életkörülményeivel, amelyben csak a hitére és kutatásaira koncentrál.

 

– Magyarországon nagyon jó, itt szabadon, félelem nélkül élhetek – kezdi beszélgetésünket Elizabeth. A különleges kegyelmet, hogy itt tanulhatok, Istennek köszönhetem, és mindent megteszek, hogy ezt az ajándékot továbbadjam a népemnek.

– Keresztényi küldetésünk, hogy az Istentől kapott ajándékból, a szeretetből rajtunk keresztül szeretteink, embertársaink is részesüljenek. Egy üldözött világban ennek konkrét jelentése is lehet. Mivel mentheti meg Afrikát egy törékeny lány?

– Szenvedélyesen szeretem a népemet. Az alultápláltság és az éhezés nagyon nagy problémát jelent Afrikában. A szaharai országokban az emberek nem férnek hozzá jó minőségű ételhez és vízhez. Az öt év alatti gyermekek a fehérje és energiahiány miatti alultápláltságtól szenvednek. Úgy érzem, tennem kell valamit.

img1.php

(Fotó: Magyar Kurír)

Elhatározásom szerint azon fogok dolgozni, hogy megtaláljam azt az élelmiszert, amelyhez minden éhező hozzájuthat. Olyan magas proteintartalmú és kedvező árfekvésű kekszet szeretnék elkészíteni, amely a legszegényebb gyerekek számára is elérhetővé válik.

Éppen ezért egyetemre jelentkeztem, hogy a tervem megvalósításához megfelelő tudáshoz jussak. Afrikában élelmiszertudományi szakon szereztem meg az alapdiplomát 2016-ban.

A mi kontinensünkön sokféle rovar található, amelyeket étkezési célra is felhasználnak, ezért az alapképzésem alatt végigtanulmányoztam az összes rovart, és rátaláltam arra a hernyóféleségre, amelynek több mint 50 %-os a fehérje tartalmához, sok ásványi anyag is társul.

Átgondoltam, hogyan használhatnám fel ezt a rovart. Megsütve, ledarálva liszt állagú anyagot kapok belőle. Afrikában szintén nagy mennyiségben termelnek egy őshonos fehérjedús cirokféle növényt, amelynek magjából lisztet készítenek. E két komponenst megfelelő arányban összekeverve ízletes kekszet kapunk, amely olcsó és Afrikában könnyen előállítható, beszerezhető, egészséges, tápláló étel.

– A magyarországi tanulmányaidban is e nemes cél vezet?

– Feltett szándékom, hogy segítsek. Nálunk sajnos elég gyakoriak a szakszervezeti sztrájkok az egyetemeken is, emiatt csaknem egy évet kellett várnunk a diploma megszerzéséig, mert hónapokig szünetelt a tanítás. Tehát elég sok volt a bizonytalanság.

A Hungary Helps programnak köszönhetően 2019 szeptemberétől mesterszakon folytathatom tanulmányaimat Debrecenben. Élelmiszer-biztonsági szakon tanulok, idén fogok diplomázni. Szeretnék még maradni PhD-s képzésen, a kutatásaimhoz szükségem van további tanulmányokhoz.

– Mely fázisban tart most a kutatásod?

– Örömmel mondhatom, hogy a kutatásom első elméleti fázisa most lezárul, a gyakorlati rész következik, hiszen hamarosan el kell készíteni a kekszet és annak szenzoros elemzését.

Sokat imádkozom, hogy minél jobban sikerüljenek az elemzések, hogy tudásomat kamatoztathassam Afrika népéért.

– A Hungary Helps Programon túl az afrikai diákok részére vannak más külföldi ösztöndíj lehetőségek is?

– Vannak civil kezdeményezések, de kifejezetten az üldözött keresztényeket segítő program csak a magyarországi humanitárius program. Nagyon sok feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a diákok ezen magyar ösztöndíjban részesüljenek. Többek között a szervezet által meghatározott keresztény egyház elkötelezett tagjának kell lenni, erről ajánlást is várnak a pályázathoz. Nigériában sokan ismerik a Hungary Helps programot, Magyarország humanitárius segítségét. Kevés diákot választottak ki, én Isten kegyelmének tartom, hogy megkaptam ezt az ösztöndíjat. De ettől függetlenül tudom, hogy Isten mindig is velem van.

– Tartod a kapcsolatot a többi Hungary Helps ösztöndíjas diákkal?

Igen, három másik nigériai diák tanul Debrecenben, illetve egy kenyai lány, iráni, palesztin, és pakisztáni diákokról is tudok. Mindenki rendszeresen jár egyházi felekezetbe és gyakorolja hitét.

2019 októberében részt vettünk a Keresztény üldözöttekért konferencián, amelyet Budapesten tartottak meg. Ott találkoztunk a Magyarországon tanuló többi ösztöndíjas diákkal néhányan még egy dalt is előadtunk a program részeként, ami elnyerte a közönség tetszését.

afrika 6

– Megtapasztaltad, hogy milyen egy békés országban élni félelem nélkül. Ezután a néhány év után visszatérsz Afrikába?

– Nem tehetek mást, haza kell mennem. Népem iránti szeretetem olyan, mint Isten iránti szeretetem. Nem tagadhatom meg, bármi történjen is. Magyarország és a program segített nekem, ezt úgy akarom meghálálni, hogy az itt megszerzett tudásommal segíteni fogok az éhező népemnek. Ez egy sorsfordító lehetőség mindenki számára.

A baptista egyházhoz tartozom. Amióta megérkeztem Magyarországra, itt is jó keresztény szeretnék lenni, ezért járok a debreceni közösségbe, sokat imádkozom, és szigorú böjtöt tartok. Nagyböjtben csak este eszem. Tavaly ezt 54 napig megtartottam, és olyan is volt már, hogy hét napig csak vizet ittam.

2011 januárjában tértem meg, én ezt újjászületésnek nevezem, életemben ez a legszebb dolog, ami valaha történhetett velem.

Teljesen más erkölcsösen, jó emberként élni, mint újjászületett kereszténynek lenni. Nagy különbség. Amíg valaki nem vallja meg Jézust, nem tölti be a Szentlélek, addig sokkal szegényebb az élete. Édesapám pedagógus, szintén keresztény, első felesége halála után házasodott újra. Öt féltestvérem és egy édestestvérem van Afrikában. Édesanyám muszlim volt, és apám hatására keresztelkedett meg.

– Brutális támadásokról, gyilkosságokról, mészárlásokról szólnak a híradások.

– Minden igaz, amiről olvasunk, hallunk a híradásokban. Mennyire más innen nézni, mint átélni! Még egészen kicsi voltam, amikor egyik istentisztelet közben ránk gyújtották a templomot. A város, ahol élek, muszlim többségű. Nagy traumát éltem át, kívülről gyújtották fel az épületet, az ablakok betörtek, a lángok az ablakokon keresztül csaptak be, mindenki elkezdett kifelé rohanni, borzalmas volt. Az öreg emberek, akik nem tudtak futni, égési sérüléseket szenvedtek. Ezt akkor Nigéria több pontján is elszenvedték a keresztények, összehangolt támadás volt, de azóta is folyamatosan történnek hasonló és még brutálisabb esetek, gyilkosságok. Ez az én saját élményem, de az északi területeken a Boko Haram terrorista szervezet brutális akcióiról, kegyetlenségeiről most is sokat hallunk.

Pszichésen is nagyon megterhelő, hogy ezzel a traumával nőnek fel gyerekek. És ennek soha nem lesz vége. Az életünk része a rettegés. Bármikor, bármi megtörténhet.

A keresztények mindennapi életét megnehezíti az üldözés. Az emberek Krisztusba vetett hitükért elveszítik otthonaikat, életüket. Egyetlen vigaszunk Jézus Krisztus, aki azt mondja: „Boldogok, akiket az igazságért üldöznek: övék a mennyek országa” (Mt 5,10). Mi ezt komolyan vesszük, ebbe kapaszkodunk.

– Szenvedésetek árán mélyebb hitű keresztények vagytok, mert élitek az evangéliumot.

– Igen, pontosan. Sok szomorú családtörténetről hallhatunk a híradásokon keresztül.

Leah Sharibu egyike annak a 110 iskolás lánynak, akiket a Boko Haram még 2014 februárjában rabolt el a Yobe államban, Dapchiban, a Government Girls Science and Technical College-ban. A lányok közül öten meghaltak fogva tartásuk idején. Egy hónap múlva kormányzati nyomásra a Boko Haram beleegyezett a diákok visszaadásába, de Leah Sharibu-t nem engedték szabadon.

„A Boko Haram azt mondta Leah-nek, hogy fogadja el az iszlámot, de ő elutasította" - mondta el két lány Leah édesanyjának. „Könyörögtünk, hogy mondja csak el az iszlám nyilatkozatot, tegye fel a hidzsábot (a nők haját letakaró fátylat), és szálljon be a járműbe, de azt mondta, hogy ez nem az ő hite, akkor miért mondaná? Ha meg akarják ölni, folytathatják, de nem tagadja meg a hitét. Leah-t azóta is fogva tartják.

(Forrás: www.christiantoday.com )

– Hogy lehet állandó félelemben élni?

– Jézus azt mondja: „békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot” (Jn 16,33). „A békességes tűrés pedig próbatételt, a próbatétel pedig reménységet ad, a reménység pedig nem szégyenít meg; mert az Istennek szerelme kitöltetett a mi szívünkbe a Szent Lélek által, ki adatott nékünk” (Róm 5,4-5 – Károli fordítás).

Kedves Elizabeth!

Az Öröm-hír olvasói nevében is gratulálok a nemes küldetésedhez! Isten bőséges áldása, szeretete kísérje életedet, tanulmányaidat célod elérésében!

 

Kovács Ágnes

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

Tolmács: Papp Eszter

 

  • Galéria:
    • Elisabeth 7M7A7622 tom
    • Elisabeth 7M7A7654 tom-1
    • gyerekek
    • img1.php