2021. február 23., kedd 11:05

Az ember egy csöndes Isten gyermeke, csönddé kell tehát válnunk! – Gondolatok Robert Sarah bíboros könyvéből

„Az élet legnagyobb misztériumai csöndben születnek és bontakoznak ki. Hogyan fejlődik a természet? A legnagyobb csöndben. A fa csöndben növekszik. A föld felé emelkedő nap – fenségesen ragyogva – csöndben adja nekünk melegét. A rendkívüli dolgok mindig csöndesek. Anyja méhében csöndben növekszik a gyermek. Az emberi létezés nagy dolgait, Isten tekintete alatt éljük meg.

Az ember szívében van egy vele született csönd, mert minden személy legmélyén Isten lakik. Isten csönd, és ez az isteni csönd az emberben lakozik. Istenben mi elválaszthatatlanul a csöndhöz vagyunk kötve. Az Egyház kijelentheti, hogy az ember egy csöndes Isten gyermeke. Semmi sem fedezi fel jobban Istent, mint az Ő csöndje, amely létünk legmélyébe van elrejtve. Ha nem műveljük ezt a csöndet, hogyan találhatnánk meg Istent?

Egyetlen próféta sem találkozott Istennel anélkül, hogy ne vonult volna vissza a pusztaságba és a csöndbe. A szerzetesek ma is a magányban és a csöndben keresik Istent. Nem csupán egyfajta magányról, vagy térbeli elvonulásról beszélek, hanem egy belső állapotról. Még az sem elég, ha elhallgat az ember. Csönddé kell válni.

A mindennapi élet csöndje a másokkal való együttélés elengedhetetlen feltétele. Az elcsöndesedés képessége nélkül az ember nem tudja meghallgatni, szeretni és megérteni saját környezetét. A szeretet csöndből születik. Olyan csöndes szívből jön elő, amely képes meghallani, meghallgatni és befogadni. A csönd feltétele, hogy megváltozzunk, és önmagunk megtéréséhez is szükséges.”

(Részletek Robert Sarah – Nicolas Diat: A csönd ereje – A zaj diktatúrájával szemben című könyvéből. Fordította Barsi Balázs OFM, Szent István Társulat, Budapest, 2018)

 img1.php22

(Fotó: Magyar Kurír)

Robert Sarah bíboros A csönd ereje című kötetében lelkünknek azon pontjára vezet vissza, ahol Isten él. Most nagyböjtben különösen is érzékenyen érinthetnek bennünket a főpap gondolatai, hiszen ráébresztenek az önmagunkkal szembeni hűtlenségünkre, arra, hogy a zaj diktatúrájában és a gyakori önsajnálkozásban figyelmen kívüli hagyjuk életünk egyetlen értelmét, a csöndünket, mert hiszen belőle indul ki az élet” (Péld 4,23). Hogyan is találhatnánk meg Istent, ha nem porolnánk le szívünk eme rejtekét, ahonnan erőt meríthetünk nap mint nap, hogy Istennel, embertársainkkal, családunkkal és önmagunkkal minőségi kapcsolatban élhessünk?

„Ahhoz hogy belépjünk a csöndbe, nem elég megállítani az ajkak mozgását és a gondolatok áramlását. A csönd nem a hallgatásban van... Isten hangja csöndes. Valójában az embernek is arra kell törekednie, hogy maga is csönddé váljon.” (Robert Sarah bíboros)

A 75. életévét betöltő guineai származású Robert Sarah bíboros – az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusa – a kánoni szabályok jegyében benyújtott nyugdíjba vonulásának kérelmét a Szentatya ez év február 20-án elfogadta.

Neve a könyvei által is sokak előtt ismert, különösen lebilincselő a Szent István Társulat gondozásában eddig megjelent Isten vagy a semmi – Beszélgetés a hitről (2015), A csönd ereje – A zaj diktatúrájával szemben (2018), Esteledik, a nap már lemenőben (2019) kötetek, amelyek életprogramként ívódnak a szívünkbe, segítve mindezt Barsi Balázs OFM atya finomhangolású fordítása. A főpásztor mindhárom kötetben Nicolas Diat újságíróval beszélget.

152874808 4106184606080755 4384357363652304005 n

Robert Sarah bíborossal Palánki Ferenc megyéspüspök atya is találkozott Rómában, 2018 októberében, a fiatalokról szóló Püspöki Szinóduson. A főpásztor facebook bejegyzésében Robert Sarah bíboros nyugdíjba vonulásának hírére a következőket írta: „Sarah bíboros egy világos, tiszta gondolkodású és tiszta hitű főpap. 1979-ben, 34 évesen lett püspök. Isten ajándéka, áldása volt az eddigi szolgálata. Sokat köszönhet neki az Egyház! Nagyon szeretem a könyveit. Isten segítse nyugdíjas éveiben is Robert Sarah bíborost!”

Robert Sarah-t 1969. július 20-án szentelték pappá, majd tíz évvel később Szent II. János Pál pápa püspökké nevezte ki, 34 éves volt ekkor. 2001-től a Népek Evangelizációja Kongregáció titkáraként, majd a Cor Unum Pápai Tanács elnökeként dolgozott. 2010. november 20-án XVI. Benedek pápa kreálta bíborossá, majd 2014. november 23-án Ferenc pápa nevezte ki az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusává.

 

Kovács Ágnes

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 152874808_4106184606080755_4384357363652304005_n
  • IMG_3736-1
  • img1.php22
  • isten_vagy_a_semmi-másolat
  • termek_5026
  • termek_5771-1