2020. október 16., péntek 09:49

„Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen” (Jn 10,10) – Lelkinapot tartottak a Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban

„Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen” (Jn 10,10). Ez az evangéliumi idézet iskolánk jelmondata 2013 óta. Utal az eltelt hét évben megélt lelki életünk gazdagodására is. Ez idő alatt hagyománnyá, szokássá vált, hogy intézményünkben minden tanév elején megemlékezünk iskolánk védőszentjéről, Szent Istvánról. Így kezdtük ezt a tanévet is október 6-án, amelyen részt vesz a teljes iskolai közösség.

Voltak olyan évek, amikor gyalogos zarándoklatra mentünk Máriapócsra vagy Nyírcsászáriba, a templombúcsúra. Volt esztendő, amikor a csodálatos Pannonhalmi Főapátságot látogattuk meg.

Az idei tanévünk rendhagyó módon indult. Már a tanévnyitó is különbözött az eddigiektől, a lelki napunk sem a szokásos módon zajlott, de azt szerettük volna, hogy semmiképp ne maradjon el ez a közösségünk számára fontos nap.

Most az iskola falai között kellett maradnunk, illetve az osztálytermek falai között.

Az iskolarádión keresztül figyelhettek az osztályközösségek lelki vezetőnk, Babály András atya reggeli lelki gondolataira, október 6-án, mely egyben az aradi vértanúk napja is.

Védőszentünk Szent István biztos alapokra helyezte Magyarországot. Olyan országot alapított itt, amelyért sokan még az életüket is áldozták, mint az aradi vértanúk is.

Diákjaink előadásaiban dallal, versekkel emlékeztünk meg róluk. Iskolánk aulájában pedig 13 arckép idézett fel 13 olyan embert, akik a vérükkel tanúskodtak arról, hogy Magyarországot a hazájuknak tekintik.

A lelki nap további részében lelkivezetőnk beszélt az iskolai közösségnek István király fiához intézett intelmeiről, kiemelve azok örökérvényű voltát.

Ezt követően minden osztályközösség megtekintette a saját termében az István, a király című, 1983 augusztusában bemutatott, egyik legnépszerűbb magyar rockoperát.

A lelki napot kitöltő programok, elmélkedések erősítették az iskolai közösség összetartozását, hitünk útját Istenhez, embertársainkhoz, önmagunkhoz.

                                                                                                                   

Tanyik Józsefné

munkaközösség-vezető

 

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

                                                                                         

  • Galéria:
    • 14715046_1214057998614646_3150593394085050212_o