2020. augusztus 03., hétfő 09:49

Felújították a debreceni Szent István-templom orgonáját

Szent István király ünnepén, augusztus 20-án délután 15:30 órakor kettős ünnepet ül a debreceni Szent István egyházközség. Templombúcsút tartanak, amelyen a szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatja be, és megáldja a templom felújított orgonáját. Orgonán közreműködik Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, énekel a templom kiegészített kórusa Kiss Csaba vezetésével.  

Az ünnepet követő vasárnapon, 23-án 18 órától pedig dr. Karasszon Dezső orgonaművész ingyenes orgonaavató koncertjére várják az érdeklődőket a templomba.

 

A debreceni Szent István egyházközség 1997-ben kapta a 2 manuálos 19 regiszteres pneumatikus orgonát Németországból, amelyet Ferencz József egri orgonaépítő bontott le, és változtatás nélkül épített fel a templomban. 

23 év után a pneumatika késése, a templom szélsőséges klímája miatt történt repedések, és a belső festés következtében keletkezett porosodás miatt vált szükségessé az orgona felújítása – tájékoztatott bennünket Géczy István, a debreceni templom kántora.

A munkálatokat Paulus Frigyes orgonaépítő végezte, optikai elektromos vezérlést, Setzer kombinációt, játkékrögzítést, új fúvómotort épített be. Felújította a játszóasztalt, a szélládákat, a hibás sípokat, a fúvóművet, valamint teljes tisztítás, intonálás, hangolás történt.

 

Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • plakat_pdf-page-001