2020. március 26., csütörtök 08:57

Magyarországot is újra felajánlották a Fatimai Szűzanyának március 25-én

Portugáliát és más országok között Magyarországot is újból Jézus Szentséges Szívének és Szűz Mária Szeplőtelen Szívének oltalmába ajánlotta Manuel Clemente bíboros, lisszaboni érsek és António Marto bíboros, fatimai megyéspüspök március 25-én 18.30 órától a luzitán állam legismertebb kegyhelyén – tájékoztatott a Magyar Kurír.
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a szerkesztőség kérdésére elmondta, a lehetőségről – hogy a Portugál Püspöki Konferencia a koronavírus-világjárványra válaszul megújítják országuk korábbi felajánlását Jézus Szentséges Szívének és Szűz Mária Szeplőtelen Szívének Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, és ezt más országoknak is lehetővé teszik – későn szereztek tudomást. Éppen ezért Veres András püspök még tegnap délelőtt telefonon megkereste António Marto bíboros urat, fatimai megyéspüspököt, hogy mi is csatlakozhassunk ehhez a mostani újbóli felajánláshoz.

Bár az ünnepélyes fatimai felajánláson Magyarország képviseletében nem tudtak jelen lenni, a székesegyházakban bemutatott szentmiséken csatlakoztak ehhez a rendkívüli lehetőséghez.

Az alábbiakban a felajánlásról Agonás Szonja/Magyar Kurír kérdezte Veres Andrást, az MKPK elnökét:

– Különlegessé teszi a felajánlást, hogy nem egy országot ajánlanak fel a püspökök, hiszen a spanyol főpásztorok maguk jelezték csatlakozási szándékukat, és nyilván Magyarország mellett még más országok püspöki konferenciái is kérik ezt. Mit jelenthet ez a mai válsághelyzetben?

– Tudomásom szerint Lengyelország is kérte az újbóli felajánlást. Rendkívüli jelentőségű ez, hiszen annak idején azért tettük meg külön-külön e felajánlást, mert a Fatimai Szűz közbenjárását kérve Jézus Krisztustól reméltük népünk vallási életének megújulását. Most pedig az együttes felajánlásnak az a szomorú oka, hogy a világméretű járvány Európa-szerte sok emberben félelmet, aggódást váltott ki. Nagyon sokan munkanélkülivé válhatnak, nem tudjuk még, mikor lesz vége a járványnak, többen belehalhatnak ebbe a betegségbe, miként már hazánkban is elhunytak néhányan.
Sok egészségügyi dolgozó hősies erőfeszítést tesz azért, hogy a betegeket segítsék. Az ország kormánya is igyekszik a tőle telhető legtöbbet megtenni azért, hogy minél kevesebb áldozata legyen a járványnak. Viszont nálunk, embereknél sokkal többet tud tenni Isten, a Szűzanya közbenjárása által. Reméljük, hogy mindnyájan, akik Európában, illetve az említett országokban élünk, rövidesen megtapasztalhatjuk az imádság erejét. Nagyon nagy szükségünk van rá.

– Magyarországot püspökeink már korábban is felajánlották a Fatimai Szűzanyának, a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve még tavaly ősszel megerősítette ezt a kegyhelyre nemzeti zarándoklatot vezető Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Erdő Péter bíboros imádságát tolmácsolva. Miért áll a magyarokhoz ennyire közel e kegyhely és a Fatimai Szűzanya?

– Rengeteg magyar megfordult, megfordul a fatimai szentélyben. Akik jártak már Fatimában, nagyon jól tudják, hogy számtalan magyar vonatkozása van a kegyhelynek. Kondor Lajos atya, aki a Győri Egyházmegyében született, verbita szerzetesként a fatimai kegyhelynek az egyik nagyon meghatározó személyisége volt, és a ma már boldogként tisztelt látnokok boldoggá avatásának is ő volt a posztulátora. A magyar keresztutat minden zarándok ismeri…
Hamarosan, 2020 tavaszán bemutatják a fatimai jelenésekről szóló mozifilmet, amely a három látnokgyermek történetének valósághű ábrázolására törekszik. https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/tavasszal-mutatjak-be-fatimai-jelenesekrol-szolo-mozifilmet

A fotón: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök 2019. október 28-án Fatimában, a Jelenések kápolnájánál szentmise keretében ünnepélyesen felajánlotta a Szűzanyának a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

Forrás: Magyar Kurír

Öröm-hír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

  • Galéria:
    • img1.php