A Munkácsy-trilógia sorsa végleg rendeződött – A Golgota most már jogilag is a debreceni Déri Múzeumé
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetői 2020. február 21-én írták alá a szerződést, amelynek érte...
Itt az alkalmas, szent idő – Palánki Ferenc megyéspüspök hamvazószerdán Egyeken mutatott be szentmisét
Hiteles és világos tanításban részesültek az egyeki katolikus hívek és a település Szent János Katol...
A Munkácsy-trilógia sorsa végleg rendeződött – A Golgota most már jogilag is a debreceni Déri Múzeumé
A Munkácsy-trilógia sorsa végleg rendeződött – A Golgota...
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Munkatársat keres az alábbi munkakörre  KÖNYVELŐ BÉRSZÁMFEJTŐ (teljes munkaidőben, határozatlan idejű munkaszerződéssel)
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Munkatársat keres az alábbi munkakörre...
Itt az alkalmas, szent idő – Palánki Ferenc megyéspüspök hamvazószerdán Egyeken mutatott be szentmisét
Itt az alkalmas, szent idő – Palánki Ferenc...
Az ima és a böjt sajátos formáját ajánlotta a lelkivezető a diákoknak – A debreceni Szent József köznevelési intézmény tanulói, tanárai is szentmisével kezdték a 40 napos nagyböjtöt
Az ima és a böjt sajátos formáját ajánlotta...
2020. február 13., csütörtök 12:22

Az egyházmegyei karitász munkatársai meglátogatták a kilenc gyermekét egyedül nevelő Botos Attilát és családját

2020. január 31-én Hodászra látogattunk, ruhaadományt és vásárlási utalványt vittünk adományként annak a kilencgyermekes édesapának, aki 2019 júliusában vesztette el feleségét, miután az akkor 37 esztendős nő világra hozta kilencedik gyermeküket a mátészalkai kórházban. Az édesanya halálát vérzéses sokk, méhrepedés okozta.

A család tragédiájáról Mészáros László, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatója a sajtóból értesült, s akkor eldöntötte, mindenképpen szeretne segíteni a félárván maradt gyermekeken és a gyászoló édesapán. Az Egyházmegyei Karitász a Lak6 Program keretében valósította meg ezt a nemes célt, több egyházmegye is támogatta ezt a kezdeményezést, aminek köszönhetően végül 700.000 forinttal segítették Botos Attila családját. Az összeget az időközben elmaradt számlák befizetésére fordították. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász évente 18-20.000 embernek nyújt segítséget.

Fél évvel a tragédia után meglátogattuk Botos Attilát és családját, hogy rövid riport keretében elmondják nekünk, mi történt velük az utóbbi hat hónapban és hogyan élik meg kihívásokkal teli mindennapjaikat.

Az esős idő ellenére minden különösebb akadály nélkül érkeztünk meg a Botos család szerény otthonába. Az édesapa barátságosan fogadott bennünket, a gyerekek még kissé szégyenlősen, ám annál nagyobb fegyelemmel gyűltek körénk. Figyelmességük és talpraesettségük szinte azonnal feltűnt nekem. Arra gondoltam, milyen ritka, kivételes jelenség, hogy egy ilyen népes családban a gyerekek ennyire odaadón, szeretetteljesen figyeljenek egymásra és vendégeikre. Miközben az idén érettségiző Dorina üdítőt töltött nekünk, én Ferivel és Attilával tettem egy sétát az udvaron. A fiúk épp fát vágtak, de ellátják a ház körüli teendőket, illetve az állatokról is gondoskodnak. Arról beszéltek, hogy bár nincs könnyű dolguk, szívesen, nagy örömmel végzik a rájuk bízott feladatokat.

Időközben a kisebbek is felengedtek egy kicsit, a két pici lány az asztalhoz ült, bájos, gyermeki mosollyal hallgatták a beszélgetésünket. A gyerekek iskolába járnak, a két legidősebb lány pedig édesanyjuk halálát követően magántanulóként folytatják tanulmányaikat. Dorina szerint a legfontosabb cél az lenne, hogy bővítsék a jelenleg kétszobás otthonukat. Ezzel édesapja is egyetértett, hozzátéve, hogy minden felajánlást, segítséget szívesen fogadnak: „Nagy segítség volt számunkra az összegyűlt pénz, hálásak vagyunk mindenért. Sajnos munkát a sok gyermek mellett nem tudok vállalni, ezért minden segítség jól jön.”

A hat hónapos Lilien Zselyke jelenleg kezelésre szorul, mivel érdaganatot diagnosztizáltak nála. Az édesapa azt is elárulta, hogy eredetileg tizenkét gyermeket terveztek, hiszen neki is tizenegy testvére van. A tragédia ellenére örül annak, hogy gyermekei összetartanak és szeretik, támogatják egymást és igyekeznek tenni azért, hogy megoldódjanak a problémák. Ezt pedig Mészáros László is észrevette, hiszen kifejtette: „Azokat az embereket, családokat szeretem támogatni, akik láthatóan akarnak is tenni helyzetük javulásáért. Ilyen gyerekeket öröm látni!”

Felmerült a kérdés, vajon mit lehetne még tenni? Hodászon több rászoruló család is él. Az Egyházmegyei Karitász igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes lenne alapítani egy helyi karitász csoportot, önkéntesekkel, akik a településen segítenék a karitatív szervezet munkáját. Így a Botos család gyermekeinek is lehetősége nyílna arra, hogy nyáron elmehessenek Fonyódligetre, az Erzsébet Alapítvány által szervezett táborba. A család ifjú tagjainak szeme felcsillant a lehetőségre, hiszen kicsit kikapcsolódhatnának, és rövid időre enyhülne édesanyjuk elvesztésének fájdalma. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében jelenleg összesen 60 karitász csoport működik, de van lehetőség arra, hogy bármely községben új csoport alakuljon. Ahol karitász csoport van, ott sokkal nagyobb lehetőség nyílik a rászorulók megsegítésére. Igény lenne rá. Ehhez azonban helyi kezdeményezésre, önkéntesekre van szükség.

A Botos családot a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitászon keresztül is támogathatjuk:

CIB Bank: 10702071-18792069-52000001
A számlatulajdonos neve: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász
Közleménybe beírandó: Botos család támogatása

Nadrai-Gergely Klaudia sajtóapostol, Nyíregyháza

 

  • Galéria:
    • DSC_0032
    • DSC_0033
    • DSC_0034
    • DSC_0038

Free Joomla templates by L.THEME