Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
A Krisztus-hívők egységéért tartott imahét ötödik napján, január 23-án a Szent Miklós görögkatolikus...
Közös imaestek az keresztény egységért Ajakon
„… nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…”
„… igen emberségesen bántak velünk…” (ApCs...
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni Szent Anna-székesegyházban
Az ökumenikus imahét negyedik napján, január 22-én dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyház...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Árpád-házi Szent Margit domonkos-rendi apáca 750 évvel ezelőtt, 1270. január 18-án, 28 éves korában ...
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében – ökumenikus imahét
Egymást tápláló, éltető kenyerekké váljunk a hit kemencéjében...
Közös imaestek az keresztény egységért Ajakon
Közös imaestek az keresztény egységért Ajakon
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni Szent Anna-székesegyházban
Ne félj, csak higgy! – Fekete Károly református...
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
Templombúcsút tartottak Árpád-házi Szent Margit ünnepén Újszentmargitán
2019. október 31., csütörtök 10:24

15 éves a Magyar Katolikus Rádió – A rádió munkatársai a debreceni sajtó képviselőivel is találkoztak

A Magyar Katolikus Rádió országjáró körútja során a főváros, valamint hat vidéki helyszín után Debrecenbe is megérkezett, ahol a rádió munkatársai sajtótájékoztatót, valamint közönségtalálkozót tartottak október 30-án este a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében.
A sajtótájékoztatón Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, dr. Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató helyettese és Sályi András felelős szerkesztő vett részt, aki a sajtótájékoztató utáni közönségtalálkozó házigazdája volt.

Radetzky András elmondta, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által 15 éve alapított rádió a perevangelizáció eszköze. Küldetése, hogy olyan embereket is megszólítson, akik nem tartják magukat vallásosnak. Éppen ezért a katolikus rádió műsora nem klasszikus értelemben vett vallási műsor. Ha valaki ateistaként belehallgat műsorba, azt fogja tapasztalni, hogy hasonlít egy klasszikus közszolgálati médiumhoz, amely közélet, kultúra, irodalom, művészet témakörében sugároz műsorokat, de tartalmaz imádságot, szentmise közvetítést is. Minden olyan témával foglalkozik, ami egy hétköznapi, átlagos embert érdekel. Feladata, hogy a közéleti dolgokról egyfajta kovászként úgy beszéljen, hogy abban benne legyen az egyház társadalmi tanítása, a világról alkotott véleménye, álláspontja.

A rádió jelenleg 20 analóg FM-frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy 3,5 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 170 ezer főt. A fejlesztéseket illetően Radetzky András arról tájékoztatott, hogy megjelent a rádió új, innovatív mobiltelefon-alkalmazása, melynek segítségével földrajzi korlátok nélkül bárhol, bármikor hallgatható az élő műsor, böngészhető az archívum, olvashatók a hírek, és számos tematikus zenei csatorna kínálatából választhatnak a hallgatók. A mobilapplikáció iOS és androidos rendszerű eszközökön is ingyenesen letölthető.

Palánki Ferenc a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, mint ahogy a rádió az „Örömhír mindenkinek” szlogenjével hirdeti, eszköz az evangélium jó hírének közvetítésében. A jó hírt hirdetni a rádióval a Jóistentől kapott ajándék. Az isteni Ige Máriában megtestesült, vagyis Mária a jó hír, az örömhír, az isteni Ige fogadója volt, szép magyar nyelvünkkel kifejezve, szófogadó volt. Hozzá hasonlóan legyünk mi is fogadói az örömhírnek, hogy annak üzenete eljusson a mi szívünkhöz is.

Kocsis Fülöp érsek atya gondolataiban a keleti egyház megközelítéséből értelmezte a rádiót, amelyben a megváltás, megtestesülés mozzanatai erős hangsúlyt kapnak. A Bibliában ugyanez történik, a megtestesülés emberi szóvá válik, amely az isteni kinyilatkoztatás. Amikor az isteni szó, az Ige megtestesül, magára veszi az emberi kötelékeket, törékenységet. Mégis hordozta ez a lehatárolt test a teljes istenséget. A kinyilatkoztatott szóban ugyanez történik, a Szentháromság szóba testesül, magára veszi az emberi fogalmak lehatároltságát. Viszont ez nem gát, nem akadály, mert ezen keresztül Isten mégis valami titkos módon átadódik. A mai eszközök, a rádió is magában hordozza lehatároltságát, ámde az Isten a maga mindenhatóságával eszközként tudja használni azt.

A sajtótájékoztató után a közönséggel is találkoztak a rádió munkatársai.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 1
  • 7M7A2830
  • 7M7A2832
  • 7M7A2835
  • 7M7A2836
  • 7M7A2840
  • 7M7A2845
  • 7M7A2849
  • 7M7A2854
  • 7M7A2860
  • 7M7A2862
  • 7M7A2863
  • 7M7A2864
  • 7M7A2865
  • 7M7A2866

Free Joomla templates by L.THEME