Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
II. "Ismerd meg a Szentírást!" tehetségkutató versenyt tartottak Nyírteleken, a Szent Anna Katolikus...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” – Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
Könyvbemutatóra és kerekasztal-beszélgetésre hívták az érdeklődőket 2019. november 5-én a debreceni ...
Emléktáblát helyeztek el Kállay Miklós miniszterelnök fiai emlékére a nyíregyházi római katolikus gimnáziumban Szent Imre ünnepén
Névadóját ünnepelte a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium Általános Iskola, Kollégium, Óvoda ...
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a szeretet hatása a természetben is megnyilvánult – Több száz önkéntes mond igent a hat hónapig tartó krízisidőben, Debrecenben
Az ételosztás kezdetére a nap is kisütött, a...
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános iskolában
Második alkalommal tartottak tehetségkutató versenyt a nyírtelki általános...
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ” –  Bemutatták Berszán Lajos atya portrékötetét
„Hálát adok, hogy az Úrnak eszköze lehettem ”...
Emléktáblát helyeztek el Kállay Miklós miniszterelnök fiai emlékére a nyíregyházi római katolikus gimnáziumban Szent Imre ünnepén
Emléktáblát helyeztek el Kállay Miklós miniszterelnök fiai emlékére...
2019. október 18., péntek 20:31

Az edzés és a meccs, vagyis az ötös fogat mindennapi ritmusa nélkül már nem tudok meglenni – Beszélgetés Eperjes Károly színművésszel

25 éve minden nap közel két és fél órát, egy tizedet ad Istennek a nap 24 órájából Eperjes Károly színművész, aki már nem tud lemondani erről a boldogságról. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Kaposvári Egyetem tanára október 16-án tartott előadást Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a plébániai Serra-közösség meghívására. Az előadás előtt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét, aki hosszú évek óta tartó jó barátságot ápol a színművésszel.
Eperjes Károllyal istenkapcsolatáról, a Szűzanya iránti tiszteletéről beszélgettünk.

– Szűz Mária életpéldájának napjainkban különösen aktualitása van. A közelmúltban Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát éppen itt, a Magyarok Nagyasszonya-társzékesegyház templombúcsúján Mária-korszakról beszélt. Elmondta, Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítónője 2000. január 1-én, prófétai módon az új évezred példaképének Szűz Máriát nevezte meg. Korábban Péter apostol volt a hierarchikusan szervezett, az Isten tekintélyével emberek által vezetett, az apostolutódok szerepére figyelő Egyház példaképe. Ma a Szentlélekkel eltelt, életét Istenre bízó, hívő ember számára, aki egészen közeli bensőséges kapcsolatban van Jézussal, leginkább Mária a példa.

"Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled...” „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél" (Lk 1,28, 30). Mária el-elgondolkodott az angyal szavain, és szívébe zárta. Isten igéje a fejéből a szívébe került. Mit jelent számunkra Mária példája?

– A szívre nevelni kell, az agyra okítani, a kettő együtt a tanítás, morál és bölcselet, fides et ratio. Ez a harmónia kellene, hogy az ember életében megvalósuljon, amiben Mária a példa.

A legbiztosabb út Istenhez Márián keresztül vezet – mondja Szent II. János Pál pápa. Máriát úgy tudjuk a legjobban követni, ha tudjuk és hisszük, hogy az Ő Fia a végcél. Mindig Mária kell, hogy a szemünk előtt legyen a gondolatunkban, szavunkban, cselekedetünkkel és persze nem mulasztva a jót, és akkor a végcél, a vektor világos és evidens. Követni kell őt. Szent II. János Pál pápa a Szeretetláng mozgalmat magyar földről terjesztette el az egész világra. Mi a Szeretetláng? A Szűzanya szívében fogant élet. Szűz Mária nagy ajánlása a máriás papi mozgalom is, ahol a következő gyönyörű imát tanultam: „Jöjj Szentlélek, jöjj a Te leginkább szeretett jegyesed, Mária Szeplőtelen szíve által”.

Valóban beléptünk Mária korába. XVI. Benedek pápa szerint a 21. század vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz. Ismét Szent II. János Pál pápát idézném, aki azt mondja, soha nem tapasztalható boldogságot él meg az, aki Isten kegyelméből átléphet a harmadik évezred küszöbén. A küszöb fölött vagyunk. A Mama pedig irányít minket. A küszöbön túl pedig ott van a Szentháromságos egy Isten az Eucharisztiában, aki vár minden nap, hogy ne tévedjünk el. Máriával a legbiztosabb és a legfinomabb a zarándokút.

– Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy Mária mellé szegődjünk?

– A legfontosabb a szentségek gyakorlása. Ha az ember ezt hűségesen, nap mint nap megteszi, akkor Mária szellemében él. Ezen túl ő hihetetlen lehetőséget ad nekünk a rózsafüzér imákkal, amire a Szűzanya azt mondja, azzal tudjuk megkötözni a gonoszt. A rózsafüzér ott kell, legyen az ember oldalán, mint ahogyan a szerzetesek is fegyverként magukon viselik. Nem karddal, hanem hittel, imával kell legyőzni a rosszat. A máriás gyakorlatokon keresztül nagyon fel lehet készülni nehéz helyzetekre. A rózsafüzér az edzés, a szentmise a meccs. A szentmise, a legszentebb ima, áldozat, és közben nem mondjuk a rózsafűzért. Nem lehet egyszerre meccsezni és edzeni is. Máriát nagyon kell szeretni, tisztelni, de csak a Szentháromságos egy Istent imádjuk. Mária is így cselekedett. Az angyali üdvözletben az Atya akaratára a Szentlélek erejében fogadja el a Fiút, a Szentháromságos egy Istent. A Szűzanya az első élő tabernákulum, aki az eucharisztikus birodalomra készít föl bennünket, a szeplőtelen szíve szeretetlángján keresztül. Máriás gyakorlatokkal irány a Szentháromság!

– Ön az edzés és a meccs, más néven ötös fogat ritmusában éli mindennapi életét.

– Minden nap a három rózsafüzért – a klasszikus (örvendetes, fájdalmas, dicsőséges), a Szeretetláng, valamint az Irgalmasság rózsafüzért – imádkozom, most egy kilencedet végzünk együtt a felségemmel. Ezen kívül elmélkedek a Bibliáról, heti kétszer (szerdán és pénteken) böjtölök, naponta szentmisén veszek részt szentáldozással egybekötve és heti egy alkalommal a gyónás szentségéhez járulok.

Lourdes-ban még havi szentgyónást kért a Szűzanya, most már heti rendszerességet kér tőlünk. II. János Pál pápa is ezt végezte, és XVI. Benedek is ugyanezt a napi szintű ötös fogatot tartja, amivel kb. két és fél órát, vagyis egy tizedet ad Istennek a napjából. Azt tapasztalom, hogy e nélkül nem megy. Különleges csodát élek meg ezáltal!
Amikor olyan országba utazok, ahol nincs hétköznap szentmise, püspöki engedéllyel viszek magammal Eukarisztiát, elvégzem az Adoremusból az igeliturgiát, és szentáldozáshoz járulok. Volt már úgy, hogy egy több mint százezres német városban nem találtam napi szentmisét, de hasonlót tapasztaltam Svájcban, sőt Csehországban is egy híres városban, ahol egész héten nincs szentmise. Láttam olyan jezsuita szemináriumokat is, amelyben ma már szállodák működnek, vagy 8-9 templomból csak 1 működik, mert a közösségnek nincs papjuk.

– Portugáliában, a Fatimához közeli Obidos középkori kisváros katolikus temploma ma már könyvesboltként egzisztál.

– Én ott értettem meg, miért Portugáliában jelent meg a Szűzanya. Ez egy keresztény nép, lándzsával is terjesztették a kereszténységet, mára sajnos ekkora ateizmus van ott is. Egyébként gyönyörű város.

– Visszatérve a napi imáira, soha nem marad el a napi penzum?

– Egyik alkalommal olyan sok munkám volt, hogy éjfélig nem tudtam befejezni az imádkozást, és megkértem az Úr Jézust, fogadja el ezt tőlem másnap. Az is előfordult, hogy éjfél után indult a gépem és Palánki Ferenc püspök atya – még kápláni szolgálata idején – az angyalföldi Szent Mihály-templomban éjfél után 1-2 perccel mutatott be szentmisét, hogy a színész barátja ne maradjon el a másnapi szentmiséről. Volt, hogy egy másik pap barátját kértem meg, mutasson be szentmisét a reptéri ökumenikus kápolnában.
Igen, kihagyhatatlan számomra a napi szentmise, szentáldozás és ahhoz az edzés.

– Ehhez óriási fegyelemre van szükség.

– Nekem ez nem teher, hanem áldás. Olyan, mint a csecsemőnek az anyatej. Napi szentmise nélkül már nem tudok meglenni.

– Hány éve tart ez az intenzív kapcsolat?

– 26. éve. Én a pokol kapujából tértem vissza. Drogfüggő voltam, de valakik nagyon jól imádkoztak értem. Bizony, onnan vissza lehet jönni. Nem tudom leírni, milyen a pokol kapuja, csak tudom, hogy ott voltam, mert az Úr Jézus utánam szólt: „ha még egyet...” „Uram” – mondtam, – „annyiszor akartam jó lenni, de nem megy!” Az Úr Jézus azt mondta nekem: „Tedd le!” – majd megmondta, mit tegyek, és követni kezdtem Őt, ez azóta is tart. Ez önvédelem. Ha akkor nem kezdem el a napi szintű edzést és meccset, akkor egész biztos, hogy már nem élnék. És mennyi karizmát, képességet kaptam Istentől! Azokkal nekem el kell számolnom. A családommal, barátaimmal, ismerőseimmel, az ellenségeimmel, ellenfeleimmel, de a bűneimmel is.

Ez nem nagy fegyelem, hanem az Úr Jézus tőlem való elvárása, hogy nehogy végleg elvesszek. Jézus megtalált engem, elveszett bárányt, és én nem szeretnék az akolból kikerülni, hátha bemegyek a mennyek országába. Jól járok, ha a tartalékok közé beférek a tisztítótűzbe.

– Azért ekkora hit, ennyi tanúságtétel, edzés, meccs után talán nagyobb az esélye.

– Ez nem így van. Nehezen megy például a becsvágyról való lemondás. Mert mi a becsvágy? Az, amikor az egzisztenciális félelem, a hírnév-félelem és a hatalom-félelem együtt kísérti az embert. Ferenc pápa egyik lelkigyakorlatát olvasva rádöbbentem, hogy nem is a türelmetlenségem a legnagyobb bűnöm – nagyon türelmetlen vagyok, ami sokszor megnehezíti az életemet –, hanem a becsvágyhoz való ragaszkodás. A türelmetlenség leküzdéséhez a lelkivezetőm azt tanácsolta: ha kegyelemből érzed, akkor cselekedj. Ha kísértésként, állj ellen. Amikor jóra sarkall, érzed, hogy: De jó ezt megharcolni! – akkor azt Isten megszenteli, és már nem lesz türelmetlenség.

– Hogy elmondhassuk, Istennel „a jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. Készen vár az igazság győzelmi koszorúja, amelyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró...” (2Tim 4, 7-8).

– Csak Vele lehet, és a Mamával, valamint a szentekkel, védőszentekkel. Ez a legbiztosabb út. A Szentlélek mátkájára úgy hallgat Isten!
Örülök, hogy a pannonhalmi főapát megerősítette Chiara Lubich harmadik évezredre vonatkozó prófétai üzenetét, hogy Mária ideje van. A Mama mindig a Szentháromságos egy Istenre tereli a figyelmünket.

– Nem találkoztam még a Szűzanyához forduló Mama megszólítással. Ez erős, bizalmi kapcsolatot feltételez.

– Csak így szólítom. „Hosszú ideje csak a Mamára gondolok, mindig meg-megállva, nyikorgó rózsafüzérrel az ölében ment a padlása, ment serényen..., engem vigyen föl...” Már az én, földi mamám, a nagymamám, keresztmamám is Vele van.

– Szokott magánbeszélgetéseket folytatni a Mamával?

– Igen. Egyszer a hangját is hallottam. Nem biztos, hogy ő volt, de egyszer Medjugorjéban a Krizsevác hegy tetején szentségimádást kért tőlem a szenvedésem idején. 25 évvel ezelőtt történt. Kérte, hogy az abortuszok megszűnéséért, a hivatások gyarapodásáért és a művészet megújulásáért imádkozzunk. Soha nem hallottam még őt azelőtt. Budapesten a Sziklatemplomban kezdtük el heti rendszerességgel a szentségimádást. E helyet Erdő Péter bíboros úr Magyarország engesztelő központjaként említi. Hozzáteszem, igen, hiszen a főváros mellkasában, a Magyarok Nagyasszonya-templomban ott pulzál az Eucharisztia. Hetente több alkalommal is van a templomban szentségimádás.

– Ki tudja mennyi életet köszönhetünk ezen szentségimádásoknak. Az első dolog, amit az ember megköszönhet Istennek az, hogy létre hívta őt, hogy majd az örök életre is megszülethessen. Ezen túl az életben többször is megtapasztalhatjuk a születést, az újjászületést, akár megtéréskor, vagy egy szenvedésből való felemelkedéskor. Az Ön életében volt-e újjászületés?

— Igen, a nagy damaszkuszi lóról való leesés, az előbb említett drogfüggőségből való megszabadítás újjászületés volt. Azóta nap mint nap igyekszem megtérni, és Isten vár, hogy ezt megtegyem, érezzem, mert minden nehézség ellenére ez az igazi boldogság itt a földön. Be kell valljam, az a vágyam, hogy minden pillanatos megtérő legyek, de ezt talán csak a mennyországban tapasztalhatom meg. Itt nem megy. Pio atyának sem ment, aki képes volt a bilokációra is, vagyis egy időben két helyen volt. Előfordult, hogy miközben a San Giovanni Rotondo-i kolostorában tartózkodott, ugyanabban az időben megjelent Mindszenty bíborosnak a cellájában.
Pio atya már életében szentség hírében állt – hiszen viselte Jézus Krisztus öt sebét, a naponta szentáldozott és szentmisét mutatott be, ennek ellenére – ha olvasunk a gyónásairól –, látjuk, milyen erős kísértései voltak. 

– Minél közelebb kerül az ember Istenhez, annál gyarlóbbnak, bűnösebbnek, méltatlannak érzi önmagát Isten szeretetére.

— Olyan bűnöket is felfedez életében, amit korábban nem is tartott annak.
Nehéz a zarándokút, ugyanakkor boldogító.

— Az aranymetszés a legtökéletesebb arány, amely fellelhető a művészetben, egy dallam harmóniájában, a természetben, az emberi test arányaiban, a kereszt formájában is, jelen van egy darabban, szerepben természetes egyensúlyt teremtve. Ön egyik beszélgetésében így fogalmazott, egy szerepnek meg kell találni a fixa ideáját, igazodási pontját, vagyis az igazságát, hogy létrejöjjön a harmónia, az egyensúly.
Az aranymetszés egy szakaszt két részre bont, benne a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbhoz, mint a nagy az egészhez, dinamikussá téve az egészet. Sokak szerint ez a legszebb, legtökéletesebb arány.
A lélek se maradjon ki e felsorolásból. Ön szerint hol van annak aranymetszés pontja? Ha ezt az arányt nézzük, Isten ebben a metszéspontban van jelen az ember életében?

– Így kellene lennie. Nézzünk a keresztre! Édesapám matematika-földrajz szakos tanár volt. Tőle tanultam, hogy az egyetlen létező szám a nulla, az összes többi hozzá képest absztrakt. A nulla a kereszt vízszintes és függőleges kereszteződésében van, ahol ott pulzál az origó, a viszonyulási pont, vagyis Jézus Szentséges Szíve, amit értünk adott, és amit a Szűzanya szeplőtelen szívéből kapott. Mi más lehetőség van számunkra, minthogy ezt a harmóniát a szemünk előtt tartsuk. Az Istentől kapott talentumaink jó kiérlelése a tehetség, a megszentelődés. A talentumok nem használata a tehetségtelenség, az Istentől kapott ajándékok elherdálása. A talentumok öntörvényű használata viszont a gonoszság, ami a harmóniával szembe megy. A lelki békétlenség, a kielégületlenség, a bírvágy maga a pokol. Amikor az ember már felfogja, hogy képességei Istentől vannak, az már egy lehetőség arra, hogy gyomlálja azt, és akkor eljuthat a harmóniára.

– Legnagyobb bűneink közé tartoznak a mulasztásaink. Azért az emberért is felelősek vagyunk, aki nem jut el a hitre.

– Egy középkori szent és filozófus mondta, hogy a legnagyobb bűnök Isten előtt nem azon vétkek lesznek, amiket meggyónunk, mielőtt odaérünk, hanem a mulasztásaink. Az Úr Jézus tanítványai nem farizeusok, írástudók, hanem egyszerű halászok voltak, akik szívében még volt hely Istennek, mégis cserbenhagyták Jézust a Getszemáni-kertben.

– Mély hite meghatározó a hivatásában? Milyen szerepeket vállal el?

– Színészként is ellent kell mondjak, ha olyan a feladat. Nem azt jelenti, hogy nem játszok el negatív szerepeket. Például a Passióban eljátszom Jézust, Pilátust, Pétert és Júdást is, mert az egész mű a feltámadásban fogan. Erre mondja József Attila: "az igazat mondd, ne csak a valódit". Mert az igazság fölötte áll a valóságnak. Születünk, meghalunk, ez a valóság, de mi az igazság? Az, hogy van feltámadás, mert Jézus az út az igaság és az élet. De ami nem az életet, az igazságot szolgálja – mint a Jézus Krisztus szupersztár –, ott nem játszom el Jézus szerepét, mert abban Ő nem támad fel, ez a racionalizmus baromsága, vagyis bűn. A másik példa az István, a király rockopera. Először is a címe, miért nem Szent István, a király? Nem vállalok olyan szerepet, ahol Szent István a darabban azt mondja: "Veled Uram, de nélküled". Egyébként is, ő ilyet nem mondott, ez a mondat egy független értékrendre utal, ami nem jó. Hogyan szavazhatnék például egy független jelöltre, aki maga sem tudja, mit akar? Milyen jogon kérem számon az közösségi cselekedeteit, ha ő sem tudja, mit kellene tennie? Párton kívüli lehet valaki, de független nem. Ott a legnagyobb a relativizmus csábítása, ahol mindenkinek igaza van. Ha ez lenne az igazság, akkor az emberek külön-külön univerzumok, istenek lennének.

– A se hideg se meleg állapotot a laodiceai közösségről példázza a Szentírás: „Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg! De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból” (Jel 3,15).

– Aki küzd és bűnt követ el, annak mindig van módja rendbe tenni az életét. El kell hinnie, hogy így van, mert Jézus nem hiába halt meg. Ha azt fogadom el, hogy hiába halt meg, az a gőg, örök halál.

– Az tud tüzet gyújtani, aki maga is lángol. Ehhez szenvedély szükséges.

– Szenvedélyes ember vagyok. Az apostolok is szenvedélyesek voltak, János is, aki semmivel nem törődve végig a kereszt alatt maradt. De Péter, aki nagyszájú volt szintén szenvedélyes, heves természetű, miért nem mert kimenni a kereszt alá? „Ha mindenki megbotránkozik is benned, én soha meg nem botránkozom” (Mt 26,33) – mondta Jézusnak. De mire megszólalt a kakas, háromszor tagadta meg.

– Nem tudjuk, hogy a jövőben bizonyos helyzetekben hogyan fogunk viselkedni, cselekedni.

– Nagyon nehéz, de ha a napom központja a napi szentmisében a szentáldozás, az Úr Jézus, akkor a munkámnak, a magánéletemnek, a családi életemnek is Ő a központja, így nem kell aggódnunk, csalódnunk önmagunkban.

— Naponta találkozik az Úr Jézussal az Oltáriszentségben. A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus különleges találkozást jelenthet majd Önnek. Nagyon várja?

– Nem tudom elmondani, mennyire, mert a Mama olyat készít nekünk, ami elmondhatatlan, de az ember erről bármit is meg szeretne fogalmazni, alul marad. Egyet viszont tudok. A Szűzanya Medjugorjéban ilyen hosszú, titokkal teli, fájdalmas üzenetet még soha nem adott, mint legutóbb. Azt mondja, már ő maga csodálkozik, hogy az Atya még mindig enged. Nem fogok meglepődni, ha a világban lévő katasztrófák és lelki-szellemi fájdalmak erősödni fognak. Egyet tudok, a Mama készíti Fia eucharisztikus irgalmát, és minden lélegzetvételnél közelebb kerülünk hozzá. A 2020-as Eucharisztikus Kongresszus egy nagy jel lesz ebben a folyamatban, ami még nem a végét jelenti. Egyébként a kongresszus hetének környékén ünnepeljük a Kisboldogasszony-, a Fájdalmas Szűzanya ünnepét és Mária Szent Neve napját.

Ha valaki szeretne jól felkészülni a nagy találkozóra, azt javaslom neki, hogy a legbiztosabb lelki ráhangolódásként kapcsolódjon be a napi ötös fogat gyakorlatával.

Kovács Ágnes
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 • Galéria:
  • 7M7A2365
  • 7M7A2381
  • 7M7A2383
  • 7M7A2384
  • 7M7A2391
  • 7M7A2396
  • 7M7A2398
  • 7M7A2399
  • 7M7A2402
  • 7M7A2408
  • 7M7A2427
  • 7M7A2428
  • 7M7A2444
  • 7M7A2445
  • 7M7A2447
  • 7M7A2449
  • 7M7A2450

Free Joomla templates by L.THEME